Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 13, 2011 19:52 Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Witam.
Kochani,
Mam pytanie, czy ktoś miał podobny przypadek??
Kot (półroczny) odwieziony został do zabiegu kastracji.
Podczas podawania narkozy, złamała się lekarzowi igła (około 1cm długości) i została w mięśniu tylnej nogi kotka.
Co z tym robić???
Igła podobno jest tak cienka, że trudno ją będzie znaleźć.
Proszę o Wasze rady.
Iza
Ciepło pozdrawiam:
Iza Zdziebko

szampir

Od: Nie lut 13, 2011 19:47

Post » Nie lut 13, 2011 19:53 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

A co wet zrobił?

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Nie lut 13, 2011 20:02 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

To skomplikowana historia...
Ten wet nie miał USG więc nic nie mógł zrobić.
Zabrałam kotka do weta, który zrobił mu USG i zobaczył tą igłę.
Następnego dnia miał być zabieg. Przywiozłam kotka, lekarz go uśpił i miałam odebrać go o 15:00
Koło 12:00 wet dzwoni i mówi, "proszę nie pytać jak igły nie ma w kocie"
Potem mi wytłumaczył, że zaznaczał sobie wbijając igły w kocią nogę gdzie ma zrobić nacięcie. Po czym zrobił USG dla pewności i igły już nie było. Wet mówi, że musiała wejść do środka, którejś igły, która sobie zaznaczał i ją wyciągnął. Robił później prześwietlenie całego kota i igły podobno nie ma.
Kot jest 9 dni od zabiegu. Do czwartku czuł się dobrze. Niestety od piątku jest apatyczny, cały czas śpi, nie chce jeść. Chodzi niechętnie, bardzo wolno, praktycznie nie skacze :( nie wiem co robić...
Ciepło pozdrawiam:
Iza Zdziebko

szampir

Post » Nie lut 13, 2011 20:04 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Jutro do weterynarza!
najszczesliwsza

Post » Nie lut 13, 2011 20:05 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Paskudna historia :evil:
Nie mam pojęcia czy tej igły rzeczywiście nie ma i czy weszła do środka innej igły. Może i tak bo różne rzeczy się zdarzają ale jak kotek chodzi wolno, nie skacze... trzeba do weta jechać

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Nie lut 13, 2011 20:08 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Tak pojadę. Tu nie ma 2 zdań.
Problem polega też na tym, że kotek miał wykonanych około 8 zdjęć Rendgenowskich w ciągu ostatniego tygodnia.
Słyszałam, że to nie jest zdrowe dla kota i może prowadzić nawet do białaczki :( obawiam się, że jak wet to usłyszy to znowu będzie go prześwietlał.
Ciepło pozdrawiam:
Iza Zdziebko

szampir

Post » Nie lut 13, 2011 20:12 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

lepiej zrobic dodatkowe zdjęcia i dac szanse zycia kotu. Bez nich,jesli igła wedruje w nim i tak nie dasz mu szansy.Co ci po tym,ze będzie miał mniej przeswietleń jak umrze?Moze USG (?) z kontrastem nalezy mu zrobić.Igła mogła dostac sie di krwioobiegu.
Wet i to dobry ze sprzętem an miejscu potrzebny.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Nie lut 13, 2011 20:13 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Masz rację!! jutro rano jadę i dam znać co i jak.
Dzięki!
Ciepło pozdrawiam:
Iza Zdziebko

szampir

Post » Nie lut 13, 2011 20:17 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

szampir pisze:Masz rację!! jutro rano jadę i dam znać co i jak.
Dzięki!

koniecznie.
Kciuki dla was :ok:
Obrazek

ASK@

Post » Nie lut 13, 2011 20:18 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

ASK@ pisze:lepiej zrobic dodatkowe zdjęcia i dac szanse zycia kotu. Bez nich,jesli igła wedruje w nim i tak nie dasz mu szansy.Co ci po tym,ze będzie miał mniej przeswietleń jak umrze?Moze USG (?) z kontrastem nalezy mu zrobić.Igła mogła dostac sie di krwioobiegu.

USG nie, trzeba szukać wiązką igły w stogu... znaczy w kocie.
Zwykłe RTG. Igła będzie biała i na dobrym zdjęciu będzie widoczna nawet zasłonięta przez kość.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lut 13, 2011 20:44 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

PcimOlki pisze:
ASK@ pisze:lepiej zrobic dodatkowe zdjęcia i dac szanse zycia kotu. Bez nich,jesli igła wedruje w nim i tak nie dasz mu szansy.Co ci po tym,ze będzie miał mniej przeswietleń jak umrze?Moze USG (?) z kontrastem nalezy mu zrobić.Igła mogła dostac sie di krwioobiegu.

USG nie, trzeba szukać wiązką igły w stogu... znaczy w kocie.
Zwykłe RTG. Igła będzie biała i na dobrym zdjęciu będzie widoczna nawet zasłonięta przez kość.

co by nie było,to trzeba szukać.Inaczej kot nie ma szans.
Zaprzyj sie i nie daj spławić.
Obrazek

ASK@

Post » Nie lut 13, 2011 20:49 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Kciuki!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Nie lut 13, 2011 21:03 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

A może zacząć od telefonu do kogoś kto będzie miał jakąś koncepcję, jak tą igłę znaleźć. Najpierw przemyśleć co należy zrobić.
Nie wierzę, że mogla wejśc do środka innej igly, musialaby ta grubsza centralnie w oś sie wpasować, to chyba cudu trzeba żeby tak utrafić.
Jak już tę igłę sie znajdzie, to też trzeba by się zastanowić, jak ją wyjąć, ona na pewno nie czeka tam gdzie weszła, tylko sobie głębiej gdzies powędrowała. Może magnesem? nie wiem, ale zaczęlabym od myślenia (znaczy znalezienia mądrego który coś wymyśli) a nie od jeżdżenia.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie lut 13, 2011 21:11 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Sęk w tym, że widziałam RTG całego kociaka, na którym igły ani śladu.
Jak lekarz wykonał pierwsze zdjęcie nogi kotka to igła tam była, a później zniknęła :(
Na kolejnych prześwietleniach nogi i całego kotka IGŁY JUŻ NIE WIDAĆ...

Dlatego właśnie wet stwierdził, że jest po problemie.
Tak sobie myślę, czy kotek nie jest apatyczny z powodu ostatnich stresów jakie przeszedł??
Może musi to wszystko odreagować, ale tak czy inaczej jutro zaczynam działać od nowa.
Ciepło pozdrawiam:
Iza Zdziebko

szampir

Post » Nie lut 13, 2011 21:13 Re: Igła złamana podczas zastrzyku została w kocie!

Może warto byłoby zrobić na wszelki wypadek badania krwi?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

[następna]