Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy
MariaD pisze:Sędzina ponoć nie wiedziała, że na tej wystawie jest BIS weteranów.Wielu rzeczy nie wiedziała.
MariaD pisze:Sędzina ponoć nie wiedziała, że na tej wystawie jest BIS weteranów.Wielu rzeczy nie wiedziała.
jagienka pisze:że jest BIS kastratów, kociat i młodziezy chyba teżbo nie nominowała do bisu żadnego kastrata, kociaka i młodzieży...
Madzik pisze:Pamiętajmy, że klasa weteranów jest klasą dodatkową, nie regulowaną przepisami FIFe. Tutaj organizator decyduje jak ma przebiegać BIS w klasach dodatkowych.
m&s pisze:nie można było obserwować ocenianych kotów
Majorka pisze:Kocurro, jeśli sędzina nie nominowała żadnego weterana, niczego to nie ujęło Twej weterance, czyli Jej BoskościJednak przykro, bo przecież miałaś święte prawo do tej oceny. Doprawdy, jest to dla mnie zagadka mundialu, czemu tak to się odbyło
Edit:Madzik pisze:Pamiętajmy, że klasa weteranów jest klasą dodatkową, nie regulowaną przepisami FIFe. Tutaj organizator decyduje jak ma przebiegać BIS w klasach dodatkowych.
OK, ale organizatorzy zapewnili że ta klasa będzie oceniana. Gdyby nie było tego zapewnienia, Kocurro być może nie zawracałaby głowy swojej weterance.
Jeśli chodzi zaś o moje ogólne wrażenie - na ringu był bałagan i brak dyscypliny, ludzie stojący po drugiej stronie barierek, tuż przed nosami oceniających sędziów i kotów... tak nie powinno być.
Isia23 pisze:
Ww sędzina na wystawie w Wilnie w 2009 r--- memłała moją Kentkę przez "pół godziny" i wymysliła ze jest w ciązy- Kentka była wyjątkowo cierpliwa znosiła robienie kołtunów na brzuchu. Ja jej ze nie nie była na kryciu, że nie ma w domu kocura kryjacego, ze nie wiozłabym kotki w ciązy na wystawę zagraniczną -- zakończyło się oceną VG2. Następnie kotka była na wystawie w Białymstoku i na Światówce w St . Gallen- uzyskując wszędzie certyfikaty, i miałam chęć pokazać sędzinie ją w Poznaniu--- bo wtedy ona by już miała kocieta i by je karmiła . Trochę mi sie zapomnialo ze to ONA tak potraktowała Kentke , ze teraz tez niestety oceniała moje koty
Madzik pisze:Nie ma obowiązku nominacji, jest jeden wyjątek: kiedy kot otrzyma certyfikat CACS/CAPS - z uwagi na ilość puntów i nie ma konkurencji, sędzia nie może mu w tym przypadku odmówić nominacji, gdyż byłoby to naruszeniem regulaminu.
MariaD pisze:Madzik pisze:Nie ma obowiązku nominacji, jest jeden wyjątek: kiedy kot otrzyma certyfikat CACS/CAPS - z uwagi na ilość puntów i nie ma konkurencji, sędzia nie może mu w tym przypadku odmówić nominacji, gdyż byłoby to naruszeniem regulaminu.
Uważam, że jeżeli sędzia nie daje certyfikatu, to powinien uzasadnić to na protokole, podając punktację za poszczególne elementy oceny.
Jeszcze raz powtarzam - nie mam pretensji za brak certyfikatu ale za sposób jego nieprzyznania.
Na tej wystawie tez się u jakiejś kotki doszukiwała ciąży.
Madzik pisze:Oczywiście jeżeli jakikolwiek certyfikat nie zostaje przyznany, bądź też sędzia ocenia kota na VG czy G, taki sędzia jest zobligowany napisać dlaczego w raporcie.
Go!Go! pisze:Kocurro - bardzo mi przykro z powodu braku nominacji dla twojej weteranki !
W bardzo wielu hodowlach są tylko koty młode, jedynie w wieku reprodukcyjnym. Nie ma Weteranów, czy Seniorów ! O prezentacjach wystawowych takich SKARBÓW - nawet nie wspomnę ...
/ a jest to faktycznie wizytówka opieki, utrzymania w kondycji, dobrym zdrowiu /
Mojej weteranki kiedyś nie przyjęto na wystawę, bo'' z uwagi na wystawę specjalistyczną nie było miejsca dla takich kotów '' - takie wyjaśnienie od organizatora w emailu przechowuję ... aby przypadkiem nie trafić ze starowiną na wystawę tego klubu ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości