Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lut 13, 2011 12:27 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:Faktycznie, w PNN mocznik nie jest eliminowany skutecznie, więc gromadzi się we wszystkich komórkach ciała. W tej sytuacji rzeczywiście może wtórnie dyfundować do jelit, a ponieważ mają ogromną powierzchnię, więc i mocznika może być sporo. Jeśli zostanie związany (dzięki bakteriom z probiotyku) i wydalony, to może, w ogólnym bilansie, mieć znaczenie.

Mocznik jest rozłożony we wszystkich płynach organizmu także u zdrowego kota (sprawdziłem w książce).
Tylko że przez jelita nie jest wydalany. Jest bodajże w jelitach zamieniany na amoniak, który jest wchłaniany i znów w wątrobie przerabiany. I tak w kółko. Mogłem coś pokręcić bo trochę temu to czytałem.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Nie lut 13, 2011 12:41 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:...Jest bodajże w jelitach zamieniany na amoniak, który jest wchłaniany i znów w wątrobie przerabiany. ..

Pytanie, czy zamieniają go w amoniak bakterie, czy następuje to wynikiem reakcji chemicznej. Ew. jaki udział mają w tym bakterie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lut 13, 2011 12:47 Re: Wątek dla nerkowców - V

Tinka07 pisze:
PcimOlki pisze:Tinka - czy dodawanie oleju łososiowego należy jakoś silnie kontrolować, czy moge dodawać go "na oko"?
Nie podawałabym więcej niż 1-1,5 ml dziennie. Jaki masz olej?

Ok - dzięki. Czyli na 3 ogony 3-5 ml. Raczej chlusta mi się mniej.
Chodzi ci o producenta? Fish4dogs.

PcimOlki

Post » Nie lut 13, 2011 13:06 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
wjwj1 pisze:...Jest bodajże w jelitach zamieniany na amoniak, który jest wchłaniany i znów w wątrobie przerabiany. ..

Pytanie, czy zamieniają go w amoniak bakterie, czy następuje to wynikiem reakcji chemicznej. Ew. jaki udział mają w tym bakterie.

Wydaje mi się że przez bakterie, ale nie mam teraz czasu aby to sprawdzić.
Jakby co to tutaj są jakieś wyniki wpływu Kibow Biotics na koty z azotemią, doczytałem tylko że miał pozytywny wpływ.
http://www.vetoquinolusa.com/Studies/Az ... Azodyl.pdf

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Nie lut 13, 2011 14:57 Re: Wątek dla nerkowców - V

wpisalam sie w starym, wiec przekleję :)
U nas jest juz po usunięciu zębów i operacji usunięcia jaja, bo kot jest/był wnętrem. Zabieg jajeczny był w piątek, kot zniósł go ponoć nadspodziewanie dobrze, teraz jest biedniusi, za to apetyt ma wielki, dziś już półtorej saszetki nerkowej wciągnął. Martwię się, ale z drugiej strony cieszę, że już po, takie jajo ma ponoć tendencje do nowotworów.

Prosimy o kciuki za rekonwalescencję. Wyniki takie sobie, krea wzrosła do 1,9 ale mocznik spadł.
Pochrzanił się za to potas i hematoglobina spadła, ale z tym powalczymy lekami.
No nic, zrobimy wszystko, co będzie trzeba, a póki co poza leczeniem i dbaniem o samopoczucie nic już nie musimy robić, odpukać, bo zabiegi zaplanowane zostały wykonane.

Dziąsła zagiły się przepięknie, ranka po kastracji ledwo widoczna.
Nieustająco polecam lecznicę canfelis i panią dr Borkowską.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Nie lut 13, 2011 16:05 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
Tinka07 pisze:
PcimOlki pisze:Tinka - czy dodawanie oleju łososiowego należy jakoś silnie kontrolować, czy moge dodawać go "na oko"?
Nie podawałabym więcej niż 1-1,5 ml dziennie. Jaki masz olej?

Ok - dzięki. Czyli na 3 ogony 3-5 ml. Raczej chlusta mi się mniej.
Chodzi ci o producenta? Fish4dogs.

Olej rybi podaje sie ze wzgledu na kwasy Omega 3, ktore zawiera i ktore maja ogromny znaczenie dla prawidlowego funkcjnowania calego organizmu. Tak wiec nie jest tak wazna ilosc podawanego podawanego oleju jak ilosc kwasow nienasyconych omega 3 w nim zawartych. Kot potrzebuje minimum 250mg DHA i 100mg EPA. To jest minimalna dawka dla kota. Chorym kotom podaje sie ciut wiecej zachowujac proporcje pomiedzy DHA i EPA.

Ja osobiscie nie polecalabym oleju jak ten z Fish4dogs, gdzie podano tylko , ze zawiear olej z lososia. Takie stwierdzenie oznacza, ze losos byl z farmy rybnej, co z kolei oznacza, ze olej zawiera ciezkie metale itp.
Na opakawaniu musi byc podane skad olej pochodzi tak jak np tutaj: http://e-vita.istore.pl/pl,product,1313 ... 07tabl.htm Olej jest pozyskiwany z ryb żyjących w zimnych wodach arktycznych.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Nie lut 13, 2011 16:13 Re: Wątek dla nerkowców - V

sibia pisze:wpisalam sie w starym, wiec przekleję :)
U nas jest juz po usunięciu zębów i operacji usunięcia jaja, bo kot jest/był wnętrem. Zabieg jajeczny był w piątek, kot zniósł go ponoć nadspodziewanie dobrze, teraz jest biedniusi, za to apetyt ma wielki, dziś już półtorej saszetki nerkowej wciągnął. Martwię się, ale z drugiej strony cieszę, że już po, takie jajo ma ponoć tendencje do nowotworów.

Prosimy o kciuki za rekonwalescencję. Wyniki takie sobie, krea wzrosła do 1,9 ale mocznik spadł.
No nic, zrobimy wszystko, co będzie trzeba, a póki co poza leczeniem i dbaniem o samopoczucie nic już nie musimy robić, odpukać, bo zabiegi zaplanowane zostały wykonane.

Jądra wnętrów u kotów nie są takie groźne, nowotworzą raczej u psów.

Bardzo jestem ciekawa jak Dziadź będzie sobie radził po drugiej narkozie. Pisz.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie lut 13, 2011 16:13 Re: Wątek dla nerkowców - V

sibia pisze:U nas jest juz po usunięciu zębów i operacji usunięcia jaja, bo kot jest/był wnętrem. Zabieg jajeczny był w piątek, kot zniósł go ponoć nadspodziewanie dobrze, teraz jest biedniusi, za to apetyt ma wielki, dziś już półtorej saszetki nerkowej wciągnął. Martwię się, ale z drugiej strony cieszę, że już po, takie jajo ma ponoć tendencje do nowotworów.

Prosimy o kciuki za rekonwalescencję.

Bardzo się cieszę, że poszło wszystko planowo- kciuki oczywiście są :ok:

casica pisze: Być może ma to jakieś inne zbawienne działanie, redukcji mocznika i kreatyniny nie stwierdziłam, a w marcu minie rok odkąd stosuję azodyl
W przyszłym tygodniu przechodzimy na Quatrum.

A ja dzięki casicy zresztą spróbowałam- stosowałam 1,5 miesiąca i w tym czasie mocznik spadł z 230 do 137- wcześniej cały czas stopniowo rósł- na Yennefer zadziałał. Kreatynina też spadła na najniższy poziom... Nie ma reguły- każdy kot jednak jest inny... Na Yennefer nie działa za to wcale mitrazepina a żelazo wchłania jak gąbka mimo że dopyszcznie podawane miało się wchłaniać słabo. Trzeba sprawdzać po prostu....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie lut 13, 2011 16:23 Re: Wątek dla nerkowców - V

Jana pisze:
sibia pisze:wpisalam sie w starym, wiec przekleję :)

Jądra wnętrów u kotów nie są takie groźne, nowotworzą raczej u psów.

Jana, nie chcę wchodzić w dyskusję, ale napisałam to, co usłyszałam od pani wet. Sugerujesz, że ona nie ma racji?
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Nie lut 13, 2011 16:29 Re: Wątek dla nerkowców - V

sibia pisze:
Jana pisze:Jądra wnętrów u kotów nie są takie groźne, nowotworzą raczej u psów.

Jana, nie chcę wchodzić w dyskusję, ale napisałam to, co usłyszałam od pani wet. Sugerujesz, że ona nie ma racji?

No ja też powtarzam słowa wetów :wink: Też miałam wnętra pod opieką (ale młodego i zdrowego), więc coś tam się dowiadywałam u wetów na ten temat.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie lut 13, 2011 16:30 Re: Wątek dla nerkowców - V

AlkaM pisze:...
...Tak wiec nie jest tak wazna ilosc podawanego podawanego oleju jak ilosc kwasow nienasyconych omega 3 w nim zawartych. Kot potrzebuje minimum 250mg DHA i 100mg EPA. To jest minimalna dawka dla kota. Chorym kotom podaje sie ciut wiecej zachowujac proporcje pomiedzy DHA i EPA.

Tak, ale w składzie karmy zasadniczej mam podane 0.26% omega 3, bez rozbicia na DHA i EPA. Do tego teraz jeszcze dolewam co drugi dzień nieco oleju (smaczny jest) rybiego, który zawiera 26% omega 3.

AlkaM pisze:...
Ja osobiscie nie polecalabym oleju jak ten z Fish4dogs, gdzie podano tylko , ze zawiear olej z lososia. Takie stwierdzenie oznacza, ze losos byl z farmy rybnej, co z kolei oznacza, ze olej zawiera ciezkie metale itp.
Na opakawaniu musi byc podane skad olej pochodzi tak jak np tutaj: http://e-vita.istore.pl/pl,product,1313 ... 07tabl.htm Olej jest pozyskiwany z ryb żyjących w zimnych wodach arktycznych.

Dzięki. Wprawdzie nie wiem czemu ryba z farmy miała by zawierać jakieś metale, ale istotnie ten produkt jest dla ludzi, więc pewnie lepsza kontrola zawartości. No i w kapsułkach można dłużej przechowywać. Muszę przepytać czy mają takie w aptece jak mi się skończy ten co jest.

PcimOlki

Post » Nie lut 13, 2011 16:42 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:
wjwj1 pisze:
ana pisze:Ale mocznik jest końcowym produktem metabolizmu białek. Powstaje w wątrobie, nie w jelitach. I jest wydalany przez układ moczowy i skórę, a nie pokarmowy.
Być może czegoś nie rozumiem, albo nie wiem, ale dlaczego miałby się wtórnie znaleźć w jelitach?

Mocznik rozkłada się (jeśli dobrze pamiętam) po całym organizmie. Część jego trafia do jelit etc.

Po namyśle. :)
Faktycznie, w PNN mocznik nie jest eliminowany skutecznie, więc gromadzi się we wszystkich komórkach ciała. W tej sytuacji rzeczywiście może wtórnie dyfundować do jelit, a ponieważ mają ogromną powierzchnię, więc i mocznika może być sporo. Jeśli zostanie związany (dzięki bakteriom z probiotyku) i wydalony, to może, w ogólnym bilansie, mieć znaczenie.
Hmm, w takim razie ów długi okres oczekiwania byłby zrozumiały -- to czas potrzebny na zadomowienie się nowej flory bakteryjnej i wyregulowanie pracy jelit.

Dokładnie. Z tym, że ten czas wcale nie jest taki długi.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie lut 13, 2011 16:48 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze: Dzięki. Wprawdzie nie wiem czemu ryba z farmy miała by zawierać jakieś metale, ale istotnie ten produkt jest dla ludzi, więc pewnie lepsza kontrola zawartości. No i w kapsułkach można dłużej przechowywać. Muszę przepytać czy mają takie w aptece jak mi się skończy ten co jest.

Na temat tego dlaczego ryby pochodzce z farm rybnych zawieraja duze ilosci metali raczej sie w detalach nie wypowiem bo w temacie nie siedze. Z tego co wiem to te farmy to jakby ogromne scieki wodne. W Kanadzie Minsterstwo Zdrowia trabi naokraglo, ze spozycie takich ryb nalezy ograniczyc wlasnie ze wzgledu na ilsoc ciezkich metali. Sklep ma obowiazek podac skad tyba pochodzi.
Dziwne, ze nic po polsku na ten temat nie znalazlam za wyjatkiem tego stwierdzenai na jednej stronie: Ryby hodowlane mają mniej omega-3 gdyż karmione są paszą wzbogacaną kwasami omega-6 i mogą dodatkowo zawierać metale ciężkie, np. rtęć. http://www.aptekaslonik.pl/cms.php?id=kwasy_omega-3

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Nie lut 13, 2011 17:55 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:
ana pisze:Hmm, w takim razie ów długi okres oczekiwania byłby zrozumiały -- to czas potrzebny na zadomowienie się nowej flory bakteryjnej i wyregulowanie pracy jelit.

Dokładnie. Z tym, że ten czas wcale nie jest taki długi.

Yennefer miała badania krwi po 18 dniach podawania azodylu- były gorsze niż poprzednie. Kolejne badania po 1,5 miesiąca podawania azodylu- wyniki super. Czyli u Yenny raczej sprawdziło się to co podają w ulotce- po 3 tygodniach żadnych efektów, po 7 tygodniach widoczny efekt.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie lut 13, 2011 18:15 Re: Wątek dla nerkowców - V

U Grzywki widać było różnicę po 17 dniach.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]