Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Myszka.xww pisze:Gucha, w jakim wieku jest kotka?
Po urodzeniu kociąt kotka jak najbardziej może mieć ciąże urojone, ropomacicze, nowotwory sutka. Ciąża to nie jest lek na te dolegliwości i w żaden sposób nie wpływa zbawiennie na zdrowie fizyczne czy psychiczne zwierzęcia. To mit obalony już jakieś 15 - 20 lat temu.
Zanim zdecydujesz się rozmnożyć swoją kotkę, namierz dobrego weterynarza, który poprowadzi ciążę, ma pojęcie o rozrodzie kotów, w razie czego zrobi USG czy zareaguje, nawet w nocy, jeśli pojawią się komplikacje związane z ciążą lub porodem (poda leki, wykona cesarkę). Szukaj weterynarza - położnika będącego na bieżąco z wiedzą z zakresu medycyny weterynaryjnej w pełnym zakresie. Bo ten dotychczasowy niestety, nie jest.
Dobrze byłoby, gdyby kocur miał wykonane testy, czy nie jest nosicielem białaczki lub kociego HIV - to choroby nieuleczalne, często śmiertelne przenoszone drogą płciową. Decydowanie się na przypadkowe zapłodnienie przez przypadkowego kocura lub kocury można przypłacić zdrowiem lub życiem koteczki.
Kotka powinna być zaszczepiona przeciw chorobom wirusowym - przynajmniej trzem podstawowym - herpes, calici, parwo.
Myślę, że więcej na ten temat mogliby powiedzieć hodowcy z działu hodowlanego.
Na forum koty wypowiadają się głownie osoby walczące z olbrzymią bezdomnością kotów polskich. Być może w Szkocji aż takiej bezdomności nie ma, niemniej tutaj jest i każdy miot kotów nierasowych jest traktowany jako porażka i przyczynek do nadpopulacji. W Polsce co roku rodzą się miliony bezdomnych zwierząt. Domy znajdują ledwie tysiące. Reszta umiera w dość makabrycznych warunkach z głodu, zimna, chorób i rąk ludzkich.
Warto się nad tym wszystkim zastanowić i, jeśli się zdecydujesz, to przygotować się porządnie przede wszystkim dla dobra pupilki.
Alama pisze:gucha86 pisze:Tak jestem gotowa na to, proszę jedynie o pomoc odnośnie ciąży. Uwierzcie mi na słowo jestem odpowiedzialna.
Po przeczytaniu Twoich wątków mam spore wątpliwości co do powyższej deklaracji.
Czy to ta kotka jest w ciąży?gucha86 pisze:Cześć mam problem, mianowicie mam kota i kotkę są to pół persy, oboje mają lekko ponad trzy miesiące i mają pchły.
gucha86 pisze:tak ta kotka ma teraz ruję i szuka partnera. Rozumiem was i nie mam zamiaru się z wami sprzeczać. Chciałabym tylko abyście zrozumieli że w innych krajach jest inaczej, ja czekałam zarejestrowana w schronisku ponad rok na kociaka. Nie ważne było dla mnie czy to rasowy czy nie, młody czy po przejściach po prostu chciałam kociaka. Trafił się fart że akurat znajomemu okociła się kotka i zaproponował nam kociaki. U nas koty i psy są kastrowane bardzo wcześnie. Nie ma problemu z bezdomnością zwierząt. Nawet jak czekaliśmy na kociaka ze schroniska to nam powiedzieli że możemy długo czekać bo już dawno nie mieli kotów. U nas schroniska raczej zajmują się adopcją zwierząt rasowych rzadko trafiają się mieszańce.
wiele osób znajduje tu pomoc o jaką prosi
najszczesliwsza pisze:Alama pisze:gucha86 pisze:Tak jestem gotowa na to, proszę jedynie o pomoc odnośnie ciąży. Uwierzcie mi na słowo jestem odpowiedzialna.
Po przeczytaniu Twoich wątków mam spore wątpliwości co do powyższej deklaracji.
Czy to ta kotka jest w ciąży?gucha86 pisze:Cześć mam problem, mianowicie mam kota i kotkę są to pół persy, oboje mają lekko ponad trzy miesiące i mają pchły.
Czy chcesz by trzymiesieczna kotka miala kocieta? Chcesz ja zabic jak rozumiem? I co z tymi pchlami? wet taki madry
I doswiadczony i sobie nie poradzil? I ten wet popiera rozumiem ciaze u 3 mieś.kotki?
3 miesięczne nadzwyczaj rzadko miewają rujki
Warto przeczytać wcześniejsze wypowiedzi guchy.
AnielkaG pisze:3 miesięczne nadzwyczaj [url]rzadko[/url]miewają rujki
czyli półroczną kotkę można już spokojnie rozmnażać?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Myszorek i 187 gości