UWAGA- IKA6 TO ANGALIA! Wątek ostrzegawczy, zły dt na Śląsku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 10, 2011 18:12 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

pixie65 pisze:
casica pisze:Po części masz rację, ale

...ale tu nie chodzi o moją rację tylko o prawo a konkretnie o ochronę dóbr osobistych, do których zalicza się m.in. nietykalność mieszkania.
Gdyby sloneczko, powołując się na ustawę o ochronie zwierząt złożyła doniesienie do prokuratury (na przykład) - jej działanie byłoby zgodne z prawem.
Mogła nawet zrobić zdjęcia, chociaż ich wartość dowodowa byłaby nieoczywista a nawet mogłyby ściągnąć na sloneczko kłopoty bo od zbierania dowodów są odpowiednie służby. Mówił nawet na ten temat niejaki Janda odnośnie interwencji SdZ - do robienia zdjęć wzywają techników policyjnych.

Wrzucenie zdjęć z mieszkania IKA6 na publiczne forum może być potraktowane jako naruszenie dóbr osobistych, natomiast w ŻADEN sposób nie przysłuży się kotom, bo poza dyskusją w wątku NIC z tego nie wyniknie.
Śmiem przypuszczać, że wręcz przeciwnie - teraz IKA6 nie wpuści już nikogo.

Zbieranie materiałów przez dziennikarzy, czyli osoby w jakiś sposób "uprawnione" to zupełnie inna kwestia.

Nie, to już wyjaśniła Zofia&Sasza. To nie jest naruszenie dóbr osobistych. Tak to może wygląda, ale idź z tym do sądu, a sma się przekonasz (to oczywiście figura retoryczna, nie sądzę, żebyś się wybierała).
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lut 10, 2011 18:13 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

kotx2 pisze:jesli ktoś ma warunki metrażowe,finansowe,uczuciowe,zapewnia kotom wszystko,badania szczepienia leczenie etc.etc. a tych kotów jest np.60 ,czyli w/g watku jest on zbieraczem,kolekcjonerem :?

Wg mnie jest zbieraczem, tak. Natomiast proponuję tego typu pytania zadawać w wątku do tego przeznaczonym, zamiast tutaj rozmydlać ideę przewodnią.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw lut 10, 2011 18:14 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

ok :ok: juz nie bedę :mrgreen:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw lut 10, 2011 18:17 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

O, dziękuję Gosiaro, po takim czasie wreszcie sprawozdanie się pojawiło. Mam nadzieję, że wyedytowane - wróci. To ja jeszcze tylko przypomnę okoliczności jego powstania.

Liwia_ pisze:2. Pod koniec lipca pojawiają się zupełnie nowe okoliczności - wychodzi na jaw skandaliczne zaniedbanie kociąt i matki wziętych przez Ikę na dt "po cichu". - od strony 36 wątku nr 1 ( viewtopic.php?f=1&t=110981&start=525 )
(...)
W takim stanie były maluszki po "troskliwej opiece dt dla kociąt, dla którego tylko one są ważne" :
Obrazek..Obrazek..Obrazek...Obrazek...
Obrazek...Obrazek..Obrazek
(...)
3. Kilka dni później anabelp pisze o warunkach i kotach, które przebywały u Iki :
anabelp pisze: ...ciekawe jak się czuje malutkie, chudziutkie pingwiniątko, chwiejące się na nogach, kociątko podrzucone Ice. Widziałam je kiedy zabierałam z tego miejsca kotkę. Było dużo młodsze od moich kociaczków, a... maluszki wyglądały identycznie...biedak, nie daje mi to spokoju ...
...i ta drobinka, anorektyczka, czarna kotka Ivo , starsza koteczka , która musiała odejść w tym domu. Jej pani widziała, że kotka od wielu dni źle wygląda mimo to pozwoliła na cierpienie zwierzątka, patrzyła spokojnie na jej śmierć, która trwała kilka dni...jeśli nawet nie mogła już pomóc w leczeniu, to chociaż powinna pozwolić odejść jej godnie, bez zbędnego cierpienia..bardzo mi koteńki szkoda, była taka chudziutka, a gdy odchodziła ważyła 1kg...
...i mały koteczek Staś , przyniesiony do tego domu jako zdrowy, zadbany ...co się stało z tym kotkiem Iko???? też został wyadoptowany??? , ja wiem, co się z nim stało
( viewtopic.php?f=1&t=110981&start=1065 )

4. Ika sprząta mieszkanie, liczba kotów w jej kawalerce nagle spada do 13 i sama ściąga do siebie kontrolę z TOZ, która nie wykazuje zaniedbań. Nie wiadomo co stało się z pozostałymi kotami. Ika uprzedza działania tych, którzy chcieliby prowadzić postępowanie przeciwko niej drogą oficjalną.
Gosiara pisze:Dziś rano niespodziewanie był TOZ i straż miejska nie stwierdzono zaniedbania obecnych tam kotów,niedługo będzie protokół który tutaj wkleję...
( viewtopic.php?f=1&t=110981&start=975 ) Protokół nigdy nie został wklejony. Według Gosiary :
Gosiara pisze: Kotów jest teraz 13 sztuk...7 kociąt odeszło[*]resztę poszło do ds...
Gosiara pomija fakt, że nie zgadza się przede wszystkim liczba kotów dorosłych - rozumiem, że one właśnie w ciągu kilku dni poszły do ds. Przypominam - jest 23 lipca, w schronisku w Katowicach liczba kociąt to ok 30 (albo i więcej), adopcje stoją, nawet adopcje maluchów, nie mówiąc już o mało adopcyjnych, doroslych kotach! Ika jednak podobno w tych dniach masowo znajduje dla nich świetne domy.

I jeszcze - w sprostowaniu widnieje zalecenie zmniejszenia ilości kotów. I co? I następne trafiły tam tuż po kontroli, trafiają nadal. Liczba ciągle rośnie. Jak urośnie za bardzo znów część wyląduje na starych, "sprawdzonych" działkach?
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw lut 10, 2011 18:19 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Zofia&Sasza pisze:No to może ja odpowiem, bo się na tym poniekąd znam zawodowo. Z naruszeniem prawa mielibyśmy do czynienia wtedy, gdyby na podstawie tych zdjęć postronna osoba mogła zidentyfikować konkretną właścicielkę mieszkania. Nie wiem, i wątpię, czy jest to możliwe na podstawie fotki kaloryfera, krawędzi zlewu, czy fragmentu ściany.

Z naciskiem na poniekąd, jak mniemam...
Zofia&Sasza - strzelasz gola do własnej bramki - skąd w takim razie pewność, że to faktycznie zdjęcia z mieszkania IKA6 :?: :wink:

I nie masz racji - nie chodzi tylko o identyfikację. Każdy ma prawo nie życzyć sobie publikowania zdjęć ze swojego wychuchanego/zasyfionego mieszkania.
Jak spojrzysz na to z innej strony to być może powiesz "na szczęście".
Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś bez mojej zgody robił zdjęcia w moim domu a potem je upubliczniał.

Wybacz casico, ale jeśli chodzi o interpretację prawa to Zofia&Sasza nie jest dla mnie autorytetem. Zdaje się, że nie posiada ona dyplomu mgr nauk prawnych.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 10, 2011 18:32 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Przeczytalam :( Przy udowodnieniu komus i skazaniu go za znecanie nad zwierzetami mozna orzec zakaz trzymania zwierzat :cry:

panda5

Od: Sob gru 18, 2010 20:45

Post » Czw lut 10, 2011 18:36 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

pixie65 pisze:
Zofia&Sasza pisze:No to może ja odpowiem, bo się na tym poniekąd znam zawodowo. Z naruszeniem prawa mielibyśmy do czynienia wtedy, gdyby na podstawie tych zdjęć postronna osoba mogła zidentyfikować konkretną właścicielkę mieszkania. Nie wiem, i wątpię, czy jest to możliwe na podstawie fotki kaloryfera, krawędzi zlewu, czy fragmentu ściany.

Zofia&Sasza - strzelasz gola do własnej bramki - skąd w takim razie pewność, że to faktycznie zdjęcia z mieszkania IKA6 :?: :wink:

I nie masz racji - nie chodzi tylko o identyfikację. Każdy ma prawo nie życzyć sobie publikowania zdjęć ze swojego wychuchanego/zasyfionego mieszkania.
Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś bez mojej zgody robił zdjęcia w moim domu a potem je upubliczniał.

Wybacz casico, ale jeśli chodzi o interpretację prawa to Zofia&Sasza nie jest dla mnie autorytetem. Zdaje się, że nie posiada ona dyplomu mgr nauk prawnych.

Tak w zasadzie to i aplikację trzeba by mieć... :wink:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw lut 10, 2011 18:54 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Wybaczcie mi proszę nadprodukcję postów, ale do kilku rzeczy chciałabym się odnieść.
pixie65 pisze:

Pixie, przepraszam, ale gadasz od rzeczy. Przeczytaj proszę mój post (autocytat ;) )
Liwia_ pisze:Zofia ma rację - o naruszeniu miru domowego mowy tutaj nie ma, może być to uznane co najwyżej za naruszenie prawa do prywatności, a i to wcale nie jest oczywiste, bo :
- zdjęcia przedstawiają jedynie KOTY (co więcej, koty ogłaszane do adopcji!), to one są tematem głównym fotografii, nie mieszkanie
- żadne ze zdjęć nie pozwala na identyfikację miejsca, nie ma adresu, danych osobowych (więc o naruszeniu dóbr osobistych nie do końca można mówić)
- bezprawność działania wyklucza motywacja ochrony ważnego interesu publicznego, a o to w tym wątku chodzi - o ostrzeżenie przed osobą, która zwierzęta krzywdzi i zaniedbuje.

Sądzę, że Zofia&Sasza tzw prawo mediów zna dobrze - i to tu chodzi, a nie o jej rzekomą chęć uczestniczenia w procesach sądowych;) a gdyby myśleć w taki sposób, jak Ty, Pixie - ani tutaj, ani na Dogomanii nie można byłoby zamieścić zdjęć połowy zwierząt, dla których szuka się pomocy, żadnego zagłodzonego psa na łańcuchu, w rozwalonej budzie - one wszak przebywają zwykle na terenie prywatnym. Co nie zmienia faktu, że jeżeli Zofia&Sasza zdecyduje się te zdjęcia z wątku usunąć, zrozumiem to całkowicie, zważywszy na reakcję.
Zofia&Sasza pisze:
pixie65 pisze:
kotx2 pisze:pod warunkiem ,ze osoba skrzywdzona udowodni,ze zdjęcia są robione u niej ,jak to jest,bo zdjecie w praktyce mozna zrobić wszedzie a potem powiedziec ,ze jest robione u danej osoby :?:

A to bardzo interesująca uwaga...

No to może ja odpowiem, bo się na tym poniekąd znam zawodowo. Z naruszeniem prawa mielibyśmy do czynienia wtedy, gdyby na podstawie tych zdjęć postronna osoba mogła zidentyfikować konkretną właścicielkę mieszkania. Nie wiem, i wątpię, czy jest to możliwe na podstawie fotki kaloryfera, krawędzi zlewu, czy fragmentu ściany.
Zresztą gdyby tą regułę należało stosować zawsze, to np. fotki z umieralni Marzeny K. w Boguszycach nigdy by nie ujrzały światła dziennego. Ona tam mieszkała, a na zdjęciach widać było zdecydowanie więcej niż tu.

Nie podoba mi się rozliczanie kogolwiek z posiadanego wykształcenia czy związanej z zawodem wiedzy, jednak jeżeli nie ufasz opini spec. ds mediów, czy prawnika, polecam Ci publikację : "Okoliczności wyłączające bezprawność naruszenia dóbr osobistych przez prasę" Krystyny Święckiej. Ma tytuł dokrota nauk prawnych.
Ostatnio edytowano Czw lut 10, 2011 19:04 przez Liwia_, łącznie edytowano 1 raz

Liwia_

Post » Czw lut 10, 2011 18:56 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Obrazek
Ostatnio edytowano Czw lut 10, 2011 19:02 przez Gosiara, łącznie edytowano 1 raz
Gosiara

Post » Czw lut 10, 2011 18:58 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Nazwisko jest nadal :!:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Czw lut 10, 2011 18:59 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

pixie65 pisze:A co te zdjęcia zmienią w sytuacji tych kotów?
casica pisze:Na pierwszym z nich niewatpliwie znajduje się kot, droga pixie65 :wink:
Na reszcie widoczne są elementy wytroju wnętrza. Np ewidentnie obsrane meble i ogólny brud. Jak rozumiem głęboko naruszone zostały mir domowy, wizerunek oraz dobre imię IKA6. Że obsrane środowisko narusza komfort życia zwierząt, to już drobiazg?
Bardzo dobrze, że takie zdjęcia są pokazywane.
Dziwi mnie tylko, że w ogóle czegoś takiego i kogoś takiego bronisz.
Muszę się zgodzić. Zdjęcia mają przypomnieć i pokazać DLACZEGO nie należy oddawać tam żadnego kota i dlaczego trzeba zabrać te, które Ice lekkomyślnie się powierzyło. Że panuje tam syf i smród, że zwierzęta mają pchły, wszoły i inne świństwa, że
Zofia&Sasza pisze:Adas i Bercik capiły tak, że Bogu dziękowałam, że siedzę w pociągu tuż koło WC. Mogłam zwalić smród na kibelek. Koty z Palucha tak nie cuchną jak te.
Dodam też, że trochę inną optykę się ma, gdy - tak jak ja - na co dzień ma się do czynienia z kotem, który jako jedyny ocalał z obu miotów "kotki z jałowym mlekiem"... Bercik mógł już nie żyć. I to byłaby wina tej zbieraczki.
sloneczko pisze:ten przerażony kot syczał i próbował zadrapać a ona łapała go za skórę na karku i próbowała wyciągnąć spod stołu

Agn pisze:W niczym to nie pomaga kotom w domu IKA 6. Absolutnie w niczym.
Nazwij mnie idiotką, ale ciągle tli się we mnie nadzieja, że jednak pomogą. Że może już pomagają? Że do kogoś jeszcze dotrze w końcu jakim miejscem jest to pseudo-dt? Że może jakiś kot tam dzięki temu nie trafi, albo kogoś wreszcie ruszy sumienie i zabierze Ice powierzonego przez siebie kota? Że któraś z popleczniczek spostrzeże, jaką osobą jest tak naprawdę Ika?

sloneczko pisze:niebawem będzie ruja ciekawe czy u tej miłej Pani pojawią się kocięta :roll: z własnej "hodowli"
Jeżeli dojdzie pod dachem Iki do amorów - kociątka na pewno się pojawią. Według niej sterylizacje aborcyjne są niehumanitarne.
Ostatnio edytowano Czw lut 10, 2011 19:22 przez Liwia_, łącznie edytowano 1 raz

Liwia_

Post » Czw lut 10, 2011 18:59 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Nadal jest nazwisko :(

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw lut 10, 2011 19:02 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Liwia_ pisze:Nie podoba mi się rozliczanie kogolwiek z posiadanego wykształcenia czy związanej z zawodem wiedzy, jednak jeżeli dla polecam Ci publikację : "Okoliczności wyłączające bezprawność naruszenia dóbr osobistych przez prasę" Krystyny Święckiej. Ma tytuł dokrota nauk prawnych.

Ja nikogo z niczego nie rozliczam. Mnie się również parę rzeczy nie podoba i o tym pisałam. A uwaga odnośnie wykształcenia była aluzją do moich z casicą dyskusji o wetrynarzach :wink:
A o tych okolicznościach postaram się poczytać.
Zwróć jednak uwagę, że w jednej z moich wypowiedzi również posłużyłam się cytatem z wypowiedzi prawnika.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 10, 2011 19:03 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

BOZENAZWISNIEWA pisze:
Zofia&Sasza pisze:Może nie trafia tam kolejne koty z miau? Bo ja nie mam wątpliwości, że są na forum osoby, które mimo wszystko by jej kota powierzyły...

nie "by jej powierzyły"TYLKO POWIERZAJĄ....
To może by się ujawniły? Jeżeli uważają, że zebrane tu fakty są nieprawdziwe, że koty u Iki mają świetną opiekę - może niech napiszą wprost, że posyłają tam zwierzę? Jeżeli są tak odważne, by posłać tam żywe stworzenie, czemu by nie wykazać się odwagą na forum?

Liwia_

Post » Czw lut 10, 2011 19:03 Re: Uwaga na dt w Rudzie Śląskiej u IKI6 !!! - część II

Nazwisko wymazałam...
Gosiara

[poprzednia][następna]