Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 09, 2011 14:11 Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

To jest dopiero problem. Wcześniej kociakom moim kupowałam whiskasa, to się zajadały, a jak dowiedziałam się, jak może zaszkodzić, zmienilam karmę. Najpierw była Animonda Carny - nie smakowało. Jedna troszkę pojadła, a druga powąchała i odeszła. Grr.
Potem poszłam za radą i kupiłam Acanę Grassland. Również nie smakowało. Już nie wiem co mam im dawać do jedzenia. Narazie mieszam im świeże mięso z kurczaka i wołowe na surowo z whiskasem. Tego swieżego mięsa też nie chcą za bardzo jeść, w każdym razie jedzą bardzo mało :/
I co robić? Nadal wydawać pieniądze na coś, co i tak muszę potem wyrzucić, bo się już do niczego nie nadaje ? Co to za wybredne koty 8O

Doradźcie coś proszę, bo już zwariować można :?

ettariel

Od: Śro paź 20, 2010 15:54

Post » Śro lut 09, 2011 14:15 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

to zdaje sie ogolny trend sie zrobil, moje tez nie chca jesc
albo sklad karmy sie zmienil?
ale nie dam im whiskasa i miala go nie bede

probuj inne, moze w ktorejs zasmakuja
z suchych koty chetnie jedza RC (choc to produkuje ta sama firma co whiskasa) ale jakosc lepsza znacznie
z mokrych jedza saszetki Felix, Miamor, puszki Grau i Feline Porta 21
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro lut 09, 2011 14:20 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

O, dzięki :)
No bedę próbować, ale się załamię jak będą chciały jeść tylko whiskas.

ettariel

Post » Śro lut 09, 2011 14:55 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Moje za nic nie zjedzą Acany ani Orijena. Ale RC i ToTW owszem.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro lut 09, 2011 15:11 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Acana sucha jest chyba mało smakowita... Spróbowała bym z czym innym jednak.
A Animonda ma olbrzymi wybór tacek, saszetek, spróbuj coś innego niż Carny, tej puszki tez nie wszyscy chcą jeść.
Poza tym każdą nowa karmę najlepiej wprowadzać stopniowo mieszając z starą, zeby się przestawiły. Zwłaszcza na zdrowszą ale mniej smaczną.
Kup jakiegoś Royala czy Pro Plan i mieszaj z Acaną, zjedza z czasem.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro lut 09, 2011 15:20 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Nie wiem czy jest smakowita czy nie (raczej się nie skuszę na degustację), ale śmierdzi koszmarnie; przynajmniej dla mnie.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro lut 09, 2011 15:35 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Moje najpierw Acanę jadły niechętnie, ale teraz wsuwają aż miło. Wcześniej był Hills z kurczakiem i był mniamuśny. Moja kota tak jadła, że teraz się odchudza. A rozpacz po zabraniu miseczki była straszna.

Mokre tylko mięso. Wszystko inne bleee.

joanina

Od: Nie paź 25, 2009 8:26

Post » Śro lut 09, 2011 15:39 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Moje też nie chciały jeść Acany Wild Prarie (pomarańczowej) ale kupiłam im Acane Parafice (niebieskie opakowanie) i zajadają się nią strasznie 8O śmierdzi bo śmierdzi rybami ale co się nie robi dla ukochanych koteczków :1luvu:
Z mokrych zajadały się (chociaż raczej ciężko dla nich znaleść karmę mokrą , bo zawsze wybrzydzają ) Animonda von feinsten (lunch dla kastratów indyk&pstrąg) oraz cosma thai (tuńczyk z krabami) .
Jednak najwięszy szał robi po prostu spażona pierść z kurczaka i pokrojona na kawałki :D
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Śro lut 09, 2011 15:49 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Moje Animondy puszkowej tez nie jedzą. Albo jak z łaski.
Bozita, Amora, Lux - może być. Lepsze glutki w galaretce niż pasztet.

Sucha najsmaczniejsza jest Purina Pro Plan, RC, 1th Choice - ale mnie na nie raczej nie stać. Akcepowana jest sanabelle, pronature.

Mięsko - nasmaczniejsza jest wołowinka, kurczaczek może być, nie wszystkie raczą jeść, serduszka też się przekąsza.

I zupełne szaleństwo - kurczak z rożna :mrgreen: kupowany dla mnie, oczywiscie

Z supermarletowymi nie próbowałam, biegunka w wykonaniu kilkunastukotow to nie jest moje marzenie :)
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Śro lut 09, 2011 16:00 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Jeśli chodzi Ci o suchą karmę - może Royal Canin Exigent, to jest dla wybrednych kotów.
Z mokrą trzeba próbować, mój kot je tylko saszetki RC albo Felixa (ale po odrobince) i oczywiście Whiskas :twisted: , Animondy też nie tknął. Generalnie poza suchą karmą chyba najlepiej sprawdza się przemrożone mięso (drób, wołowina).
Natomiast kiedyś dawałam kotu Whiskasa bo się uparł i muszę przyznać że w porównaniu do suchej karmy jego kupa zaczęła straaasznie śmierdzieć, więc to odstawiłam (poza tym, że to syf).

behemotkot

Od: Wto maja 04, 2010 9:14

Post » Śro lut 09, 2011 16:09 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

koty się mogły od whiskasa zwyczajnie uzależnić...
trzeba być twardym i dawać lepsze żarcie,surowe mięsko...

co w tym whiskasie takiego jest..?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lut 09, 2011 18:20 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

A cholera wie, pewno od groma dodatków, które zwyczajnie im smakują (tak jak ludziom glutaminiam sodu :/ ).
No będę próbować, skoro polecacie Royal Canin, to pewnie od tego zacznę.
Dzięki :kotek:

ettariel

Post » Śro lut 09, 2011 18:25 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

u mnie po animondzie carny był rzyg :pig:, teraz bozita kartoniki ,czasem gourmet,który uwielbiają :kotek:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lut 09, 2011 18:29 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

U nas Animonda dla odmiany, a tak kartoniki bozity, suche RC, IAMS, Sanabelle, czasem Acana czy Orijen(chociaż chyba już długo tych karm nie posmakują bo jeden z kotów ma na nie alergie) i mięsko.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro lut 09, 2011 19:50 Re: Koty nie chcą jeść Animondy ani Acany...ratunku!

Nie znam kota, który jadłby Animondę Carny, nawet bezdomniaki.Moje najchętniej jedzą suchą Josera, to dobra karma i nie jest zabójczo droga.Acany nie tknęły, zjadł ją za to ze smakiem bezdomniak, którym opiekuje się moja siostra.Almo Nature to karma, którą człowiek mógłby zjeść, czyściutkie, pachnące mięsko, którego moje nie tkną i co mam zrobić? Kupuj po jednej puszce czegoś dobrego, w końcu trafisz.Każdy kot jest inny, moje jedzą surowe mięso, ale na podroby nie popatrzą, a koty mojej koleżanki do piekła się za nie dadzą zaprowadzić.Whiskas to nie trucizna, ale świństwo straszne.Jedno, co mają dobre to zabawki.Rewelacja.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[następna]