Wysoki poziom AP 269 ,b.niskie PLT 17 !Ktoś pomoże ???Plisss

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 08, 2011 21:26 Wysoki poziom AP 269 ,b.niskie PLT 17 !Ktoś pomoże ???Plisss

Odebrałam wyniki Zuzi i troszkę mnie coś przeraża,bo wskazują na odwodnienie podczas gdy Zuzia pije,codziennie jada mokre i nie ma biegunek.Kupki mniej zwarte,bo była zmiana karmy,ale kształtem normalne,żadne absolutnie rozwolnienie.

Z resztą wpiszę wyniki może ktoś się wypowie:

Morfologia z rozmazem:

HCT 51
RBC 10,68
HGB 15,7
WBC 8,08
MCV 47,8
MCHC 30,8
MCH 14,7
RDW-SD 35,7
RDW-CV 25,1

PLT 17 :!: :?: norma 100- 450

ROZMAZ MIKROSKOPOWY [%]

PODZIELONE 50
KWASOCHŁONNE 4
LIMFOCYTY 42
MONOCYTY 3
LIMFOCYTY POBUDZONE 1

PŁYTKI KRWI: AGREGACJA ZNACZNA

UWAGI:NISKI POZIOM PŁYTEK KRWI MOŻE BYĆ SPOWODOWANY ZWIĄZANĄ Z ROZPOCZĘTYM PROCESEM WYKRZEPICY.

BIOCHEMIA:

ALAT 48
ASPAT 24
AP 269 norma 23-110
KREATYNINA 1,7
MOCZNIK 61

Może ktoś podpowie,bo nie pokoi mnie spadek płytek krwi i AP wskazujące na odwodnienie jak stwierdziła p.Ola,którego nie ma.A potem mówiła,że może stan zapalny,bo uszko było chore,ale to było 2 tygodnie temu.

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Wto lut 08, 2011 23:06 Re: Wysoki poziom AP 269 ,b.niskie PLT 17 !Ktoś pomoże ???Plisss

może coś z próbką było nie tak?
Niezbyt się na tym znam, ale tu stoi :
niki2117 pisze:UWAGI:NISKI POZIOM PŁYTEK KRWI MOŻE BYĆ SPOWODOWANY ZWIĄZANĄ Z ROZPOCZĘTYM PROCESEM WYKRZEPICY.
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Wto lut 08, 2011 23:21 Re: Wysoki poziom AP 269 ,b.niskie PLT 17 !Ktoś pomoże ???Plisss

Wiem właśnie z tym,że mi bardziej chodzi o to dlaczego zaczął się ten proces wykrzepicy?
Kotka pije normalnie,do mokrego codziennie rano dolewam trochę wody.
Je też normalnie.
Pisałam już do Agn,wyjaśniła,poradziła.
Jutro idziemy do weta prowadzącego na pogawędkę i zobaczymy co można zrobić dalej.
Ewentualnie powtórzę samą morfologię raz jeszcze w tym tygodniu,bo może faktycznie z próbką coś było nie teges... :?

niki2117

Post » Śro lut 09, 2011 8:49 Re: Wysoki poziom AP 269 ,b.niskie PLT 17 !Ktoś pomoże ???Plisss

Poziom kreatyniny przekracza granicę bezpieczeństwa. Poziom mocznika niepokojąco wysoki. Spekulując dalej, może to być przyczyną zwiekszonego pragnienia w wyniku nie zauważonej poliurii. Przy kłębuszkowym zapaleniu nerek o podłożu immunologicznym występuje agregacja płytek. Istnieje możliwość, że jest to pierwsza faza PNN, zgodnie z definicjami IRIS. Sądzę, że należało by w tym kierunku wykonać diagnostykę - badanie moczu i USG nerek.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 09, 2011 11:31 Re: Wysoki poziom AP 269 ,b.niskie PLT 17 !Ktoś pomoże ???Plisss

Ja też poważnie myślę o zbadaniu jej tarczycy,a właściwie hormonów.
Póki co próbuję złapać siooo,bo albo robi w nocy,albo akurat jak mnie nie ma w domu lub wyjdę na spacer z psem.wczoraj zrobiła przy mnie,ale nie zamknęłam krytej kuwety w związku z czym nie mogłam złapać.Dziś poluję w odkrytej.Pojemniczek wyparzony czeka.
Co do mocznika nie jest źle,bo norma do 70.
Koniec sierpnia,początek września miała 73,6 i wtedy dostawała Furaginę,bo niewiele siusiała,w moczu były bakterie.Oczywiście nasza była wetka nic sobie z tego nie zrobiła,ale pod moim naciskiem zapisała chociaż Furaginę 2xpo pół tabletki przez 7 dni.
Dawkowanie sama zrobiłam,podawałam 3 x dziennie przez 10 dni i wszystko było potem ok.
Płytki krwi też miała dobre poprzednio ,bo 139.
A może faktycznie coś z próbką było.
Pobierana krew ok.18 poszła do labu ok.22,może nie przechowali prawidłowo-czy to nie ma wpływu?No już staram się chwycić wszystkiego.

Agn sugerowała też możliwość DIC :|

Ach te moje dziewczyny,i Megi i Zuza...osiwieję normalnie.

niki2117