Moderator: Estraven
agnieszka1565 pisze:to prawda tylko, że trzeba by wiedzieć które to szczepiena, ja moich nie szczepię na grypę i nie zaszczepiłam przeciwko ospie, a tak przeszli wszystkie kalendarzowe szczepienia + starszy dostała pneumokoki bo mielismy małą Zuzkę, a młody poszedł do przedszkola
magdaradek pisze:przeciwko ospie?a nie odrze?
kurde mam dwoje dzieci, ale nie pamiętam szczepionki przeciwko ospie wietrznej....ale ze mnei matka......bo ja pamietam, że oboje na to chorowali...
magdaradek pisze:przeciwko ospie?
a nie odrze?
kurde mam dwoje dzieci, ale nie pamiętam szczepionki przeciwko ospie wietrznej....ale ze mnei matka......bo ja pamietam, że oboje na to chorowali...
magdaradek pisze:przeciwko ospie?
a nie odrze?
jozefina1970 pisze:Ospy się nie szczepi już od jakiegoś czasu - moja siostra, młodsza o dziewięć lat juz nie była na nią szczepiona (tzn. na ospę tą czarną) bo już nam nie groziła podobno zachorowalność na nią

magdaradek pisze:jozefina1970 pisze:Ospy się nie szczepi już od jakiegoś czasu - moja siostra, młodsza o dziewięć lat juz nie była na nią szczepiona (tzn. na ospę tą czarną) bo już nam nie groziła podobno zachorowalność na nią
ano właśnie.
czyli nie mam "pomroczności jasnej"
moje tez na ospę nie były szczepione, ale na odrę, świnkę i różyczkę owszem. I to szczepionką MMR II, po której były stwierdzone przypadki autyzmu u dzieci
ale wtedy w Polsce o tym nic nie było wiadomo.....
na szczęście moje dzieci sa pod tym względem zdrowe.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016 i 16 gości