Wątek dla nerkowców - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 08, 2011 23:24 Re: Wątek dla nerkowców - V

Pcimolki pw.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Wto lut 08, 2011 23:32 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
ana pisze:....
A co chcesz tą aspiryną osiągnąć? Czemu ma służyć?
Może da się to samo uzyskać innymi środkami?

http://www.petplace.com/cats/glomerulon ... page1.aspx
Przykro mi, nie mogę tego przeczytać. Nie będę się nigdzie w tym celu rejestrować.
Nie chce Ci się wyjaśnić własnymi słowami, to trudno. Przeżyję.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto lut 08, 2011 23:33 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:
Pixie, ale skąd masz ten olej - ze spożywczaka?

Mój był z allegro.
Ale tutaj na przykład mają:
http://animalia.pl/produkt,15001,,Hunte ... 250ml.html

PcimOlki pisze:Pixie - ok, poczytam, tylko czemu miał bym w ogóle sie tym białkomoczem przejmować. Nie trafiłem na informację, że on jest szkodliwy.

Poczytaj.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto lut 08, 2011 23:42 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:
PcimOlki pisze:
ana pisze:....
A co chcesz tą aspiryną osiągnąć? Czemu ma służyć?
Może da się to samo uzyskać innymi środkami?

http://www.petplace.com/cats/glomerulon ... page1.aspx
Przykro mi, nie mogę tego przeczytać. Nie będę się nigdzie w tym celu rejestrować.
Nie chce Ci się wyjaśnić własnymi słowami, to trudno. Przeżyję.

Hmm... rejestrować - nic mi o tym nie wiadomo. Czy ktoś jeszcze mógłby sprawdzić sprawdzić, czy jest konieczna jakkolwiek rejestracja.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto lut 08, 2011 23:50 Re: Wątek dla nerkowców - V

Czy ktoś jeszcze mógłby sprawdzić sprawdzić, czy jest konieczna jakkolwiek rejestracja
nie trzeba sie rejestrowac, wystarczy zamknac okno rejestracyjne i mozna czytac.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Śro lut 09, 2011 0:45 Re: Wątek dla nerkowców - V

inkaa82,
Strasznie mi przykro, trzymaj się
Hermes [']

PcimOlki pisze:Białko - 170 mg/l
UPCR - 0.09
CREA - 16.6 mmol/l

PcimOlki pisze:Wciąż większą uwagę przykładam do przyczyny białkomoczu, niż do wyłączania skutków.

Jak na moje oko to nie ma białkomoczu; białko, UPCR w normie (no chyba że mam jakieś zaćmienie ...)

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Śro lut 09, 2011 7:45 Re: Wątek dla nerkowców - V

wjwj1 pisze:inkaa82,
...
Jak na moje oko to nie ma białkomoczu; białko, UPCR w normie (no chyba że mam jakieś zaćmienie ...)

No właśnie - ja też mam cały czas wrażenie, że coś jest nie ok. Przetrawiłem ten wynik na pierwszy rzut oka, jako nie wymagający interwencji. Jedynie nie wiem co oznacza: leukocuty - 500kom/ul. Wet w mailu też napisał, że jest niezły. Generalnie u kotów wyznacznikiem białkomoczu jest UPCR, a nie sama obecność białka.

Pixie moze jednak napisz ze dwa zdania, bo ja nawet po przespaniu się, nie przypominam sobie niczego z czytanych opracowań, co wskazywało by na potrzebę włączania Fortekoru już. Co nie znaczy, że nie istnieje.

PcimOlki

Post » Śro lut 09, 2011 9:11 Re: Wątek dla nerkowców - V

A możesz mi wyjawić jak liczony był UPCR?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lut 09, 2011 9:12 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Pixie, ale skąd masz ten olej - ze spożywczaka?

Jak ten olej jest potrzebny szybko to we Wrocławiu znajdziesz dwa sklepy internetowe barfowe (prowadzone przez forumowiczki z miau) mające ten produkt
http://ekozwierzak.pl/Psy/Dieta-BARF/Suplementy2/
http://animalcare.pl/barf-barf-suplemen ... 3_235.html

wjwj1

Post » Śro lut 09, 2011 9:30 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:A możesz mi wyjawić jak liczony był UPCR?

Mam już policzony na wydruku, ale mi się zdaje, że tak:

Kreatynina w moczu:

16600 mmol/l (na wydruku jest grecka litera mi, co oznacza mikro - sądzę, że się komuś pozajczkowało.) to jest 187.779 mg/dl.

Białko:

0.17 g/l = 17 mg/dl

UPCR = 17/187 = 0,090909090909090909090909090909091

wjwj1 pisze:...
Jak ten olej jest potrzebny szybko to we Wrocławiu znajdziesz dwa sklepy internetowe barfowe (prowadzone przez forumowiczki z miau) mające ten produkt
http://ekozwierzak.pl/Psy/Dieta-BARF/Suplementy2/
http://animalcare.pl/barf-barf-suplemen ... 3_235.html

Dzięki.

PcimOlki

Post » Śro lut 09, 2011 10:22 Re: Wątek dla nerkowców - V

adelka99 pisze:Czy ktoś jeszcze mógłby sprawdzić sprawdzić, czy jest konieczna jakkolwiek rejestracja
nie trzeba sie rejestrowac, wystarczy zamknac okno rejestracyjne i mozna czytac.
Uff, u mnie to wymagało dodatkowych zabiegów, niestety :wink:
Swoją drogą, sorry i tak mam prośbę: może nie odsyłajmy czytelników wątku do szeroko pojętej "literatury", tylko jeśli ktoś zadaje konkretne pytanie, to konkretnie odpowiadajmy. W przeciwnym wypadku wątek straci swoją rolę informacyjną.
Pcimol, sorry nie mam czasu na doczytywanie pięciu stron artykułu, który akurat mnie nie dotyczy (może na razie), a Ciebie tak.
Byłoby mi miło, gdybyś mi wyjaśnił. W dwóch zdaniach. Wystarczy. :)

Wracając do tematu: oczywiście bierzesz pod uwagę to, że aspiryna działa drażniąco na ścianę żołądka?
Ostatnio edytowano Śro lut 09, 2011 10:27 przez ana, łącznie edytowano 2 razy
fckptn
Obrazek

ana

Post » Śro lut 09, 2011 10:26 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:Pixie moze jednak napisz ze dwa zdania, bo ja nawet po przespaniu się, nie przypominam sobie niczego z czytanych opracowań, co wskazywało by na potrzebę włączania Fortekoru już. Co nie znaczy, że nie istnieje.

Nie twierdzę, że taką konieczność istnieje.
Teraz nie bardzo mam czas aby szukać źródeł, którymi mogłabym się "podeprzeć" dla uwiarygodnienia moich przemyśleń i sugestii do ewentualnego rozważenia potrzeby wprowadzenia benazeprilu.
Jednak pamiętam, że do rozmaitych badań wybierane były koty u których poziom kreatyniny był równy lub wyższy niż 2,0; miały ciężar właściwy moczu równy lub niższy niż 1,022 a dodatkowym "wskazaniem" (w przypadku Olka) mógłby być niekorzystny (tak zrozumiałam) stosunek wapnia do fosforu.

:arrow:
PcimOlki pisze:(...)CREA/UREA bz. 3.4/98. Maszyna odmówiła pomiaru fosforu na próbce. Poziom wapnia tragicznie wysoki - 14.85mg/dl. Prawdopodobnie fosfor idzie w parze i zaczynają się krystalizacje wapniowqo - fosforowe. Chyba, że tłuszcz zafałszował wynik. Mucha w zupie.

PcimOlki pisze:(...)SG - 1.022(...)

To tak w "dwóch zdaniach" :wink:
Nie upieram się przy swoim zdaniu, rzuciłam luźną sugestię.
Przyznam, że trochę się obawiam czy w poszukiwaniu praprzyczyny nie tracisz nieco z pola widzenia tego co dzieje się teraz a co może rzutować na potem. Czyli, że w pewnym sensie lekceważąc teraźniejsze "skutki" - być może umknie Ci fakt, że stać się one mogą "przyczyną" dalszych zmian w nerkach.
Ale niewykluczone, że jestem przewrażliwiona :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lut 09, 2011 10:39 Re: Wątek dla nerkowców - V

ana pisze:(...)
Swoją drogą, sorry i tak mam prośbę: może nie odsyłajmy czytelników wątku do szeroko pojętej "literatury", tylko jeśli ktoś zadaje konkretne pytanie, to konkretnie odpowiadajmy. W przeciwnym wypadku wątek straci swoją rolę informacyjną.

Ana, moim zdaniem odsyłanie do literatury jest konieczne.
Nikt z nas nie jest wetem i wielokrotnie w tym, czy w poprzednich częściach wątku padały zarzuty, że nie jesteśmy dość kompetentni aby udzielać rad.
Linkowanie artykułów moim zdaniem ma na celu uwiarygodnienie prezentowanych opinii a zaczerpnięte z nich informacje niekiedy mogą być argumentem w rozmowach z wetami.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lut 09, 2011 10:44 Re: Wątek dla nerkowców - V

pixie65 pisze:Ana, moim zdaniem odsyłanie do literatury jest konieczne.

Jasne, ale może nie wg. modelu:
X: konkretne pytanie
Y: link do wielostronicowego źródła, albo sam tekst w stylu: "poczytaj sobie na ten temat"

tylko:
X: konkretne pytanie
y: konkretna odpowiedź + link do wielostronicowego źródła (ewentualnie z wyciętym cytatem wspierającym odpowiedź).

To się chyba da zrobić?
fckptn
Obrazek

ana

Post » Śro lut 09, 2011 10:55 Re: Wątek dla nerkowców - V

PcimOlki pisze:[...]tylko czemu miał bym w ogóle sie tym białkomoczem przejmować. Nie trafiłem na informację, że on jest szkodliwy.

Tak na wszelki wypadek, bo nie wiem co "tym" tutaj dokładnie oznacza, koty nerkowe z białkomoczem żyją krócej:
Obrazek
Zalecają interweniować przy UPC>0.4
Więcej o białkomoczu:
http://www.mediafire.com/?6ax7wa5inu3dbug

wjwj1

[poprzednia][następna]