Gliwice! Czarny ma domek i już nigdy go nie straci !!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie lut 06, 2011 10:17 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Zapraszamy na bazarek :ok:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Nie lut 06, 2011 19:51 Re: Gliwice! Czarny w Domu Stałym!!!

izabela1234 pisze: Czarny dostał pierwszą dawkę insuliny 2 jednostki. Będzie brał insuline po 2 jednostki 2 razy dziennie i tak do poniedziałku bo w poniedziałek ponownie badamy krew. Zobaczymy jak cukier będzie wyglądał. Wete będzie również robił krzywą cukrzycową. Przykro mi ze mam takie wiadomości. Czarnuszek tak wiele przeszedł a tu kolejna tragedia Napisze jak bedę miala kolejne wiadomości
izabela1234 kup proszę glukometr, paski do glukometru, paski do kontroli moczu na obecność ketonów. Naucz się jak najszybciej monitorowania Czarnego w domu glukometrem.

Krzywa cukrowa robiona w gabinecie weterynarii nie ma najmniejszego sensu. To z pewnością ponad 100 zł wyrzuconych dosłownie w błoto, bo przydatność badań w takiej scenerii równa się zeru. Jakie będą te wyniki, mogę Ci powiedzieć już teraz i to za darmo. Krzywą cukrową zrobisz najlepiej sama w domu. Dzięki temu zaoszczędzisz kociakowi wielkiego stresu, który niesamowicie podnosi poziom glukozy we krwi. Krzywa cukrowa u weta to wyniki tak strasznie zafałszowane, że aż płakać mi się chce, jak czytam takie propozycje lekarza. Jaką insulinę dostaje Czarny? Chyba Caninsulinę.

Więcej na temat prowadzenia kotów cukrzycowych tu: viewtopic.php?f=1&t=114244&start=0 Przeczytaj proszę informacje z 1. strony. To podstawa tego, co opiekun kota cukrzycowego powinien wiedzieć o tej chorobie. Jest to jednak o wiele więcej, niż wie przeciętny wet.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

PS: Czy Czarny dostał ostanio jakieś sterydy?
Ostatnio edytowano Pon lut 07, 2011 9:39 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie lut 06, 2011 20:33 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Iza ma zepsuty komp. Poczyta jutro i na pewno odpowie.
Dzięki za rady.

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Nie lut 06, 2011 21:51 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Tinka07 dzieki że jesteś...

Czarny bierze Caninsulinę 2 razy dziennie po dwie jednostki. Pierwsza dawka jest o 7 między 8-9 rano podaję pierwszy posiłek. Druga dawka o 19 i posilek między 20-21. Między dawkami czyli ok 15-16 tez podaję jedzienie. Czyli jego dzienna porcje podzieliłam na 3 posiłki.
Jeżeli chodzi o sterydy to w listopadzie Czarny borykał sie z chorobą krtani. Podawalam mu antybiotyk ale przy pierwszej wizycie dostał steryd. Później tylko kontynuowałam Unidox przez 10 dni nie było efektu wiec wete kontynuował Synergal.

Tinka mam pytanie glukometr jaki kupić podaj proszę firme czy dla kota jest jakiś specjalny ? i paski do badania krwi i moczu jak rozumiem kupuje u wete?

Mam tez problemy z podawaniem insuliny. Skóra kota jest strasznie twarda a igiełki bardzo cienkie trudno mi sie wbić :( Czy jest jakiś inny sposób podawania? W które miejsca ciała podawać najlepiej. Wete kazal mi w kark.

Wyczytałam, że krew do badania biorę z ucha?

Po tym co przeczytałam martwie sie jutrzejszą wizytą. I wynikami. Co będzie jeżeli będą chcieli zwiększyć dawke insuliny a te wyniki będą podwyższone pod wpływem stresu ...

Kurcze od momentu wykrycia cukrzycy u Czarnszka zamartwiem się czy wszystko robie ok...

izabela1234

Od: Nie lis 21, 2010 18:05

Post » Nie lut 06, 2011 22:20 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Izabela, teraz niestety już króciutko. Producent Caninsuliny (Intervet) zaleca, żeby dawki inicjalnej (początkowej), która wynosi maksimum 2 jednostki 2 x dziennie, nie zwiekszać przez pierwsze dwa tygodnie. Mam nadzieję, że Twój wet te wskazania doczytał. Jeśli będzie dawkę chciał podwyższyć, to masz do wyboru - słuchać się go lub mu się sprzeciwić.

Jeśli będziesz potrzebowała pomocy, to napisz mi na pw.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon lut 07, 2011 9:53 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Najlepszy glukometr będzie chyba Accu-Check Active. Paski do glukometra kupisz w aptece lub o wiele taniej na Allegro. Paski do kontroli moczu na obecność ketonów dostaniesz też w aptece: Ketostix firmy Bayer. Wyglądają tak:

Obrazek

Mogłabyś ewentualnie kupić Keto-Diastix. Paski te mają pola zarówno do kontroli ketonów, jak i glukozy w moczu.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Pon lut 07, 2011 21:35 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Sprawy mają sie nastepująco.

Z rana Czarny pojechal do lecznicy. Wynik cukru mial 494. Zostawli go w lecznicy... Zrobili mu krzywą cukrową. Wynki bede omawiac jutro bo nie bylo mojego wete. Między czasie zakupiłam za radą Tinki07 paski do badania moczu Keto-Diastix. Na razie wstrzymam sie chwilowo z zakupem glukometru. Dzisiaj opanowalam też podawanie insuliny. Na razie tyle. utro się odezwę

izabela1234

Post » Pon lut 07, 2011 21:50 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

:( :( :(

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Pon lut 07, 2011 22:28 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

:ok: Kciuki za Czarnuszka....
Gosiara

Post » Pon lut 07, 2011 22:35 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Witam,

Jestem Pati i mam ZoZo vel Zukierka niedawno się dowiedziałam, że ma cukrzycę.
Przyjęłam to spokojnie ale obawa była. Moja wetka mnie uspokajała że będzie dobrze i jest. Moja przyjaciółka wygrzebała tutaj na miau metodę Tinki i jestem za to wdzięczna losowi.

Jeżeli mogę coś poradzić to glukometr, który moim zdaniem jest najlepszy to Diagnostic GOLD STRIP. Ceny praktycznie takie same jak z Accu Check włącznie z paskami.
Insulinówki używam 0,5 ml super są.
Insuline używam Lantusa.
Insulinę podaje w trakcie jedzenia.
Jedzonko daje Animonde Clasic ma dużo wariantów smakowych.

Glukometr to w cukrzycy podstawa. Jedzonko mokre jest bardzo, ale to bardzo istotne. Jak mój Zukierek się dorwał do groszków to mu wyniki podskoczyły.

Trzymam kciuki za Twojego kociombra. Jeżeli byś miała jakieś pytanka chętnie służę pomocą.
Wiem jedno warto spróbować czegoś co ktoś stosuje w praktyce i są rezultaty w postaci remisji szczególe w przypadku cukrzycy po sterydowej.

Proponuję przestudiowanie wątku kotów cukrzycowych włącznie z pokazaniem go wetom. Jeżeli jakiś by miał pytania i potrzebował naocznych dowodów mogę podać swój numer i przesłać wszystkie wyniki ZoZo.

Trzymam kciuki i pozdrawiam

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Pon lut 07, 2011 22:50 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Patii dzieki :) Jestem cały czas w kontakcie z Tinką i otwieram caly czas oczy

izabela1234

Post » Pon lut 07, 2011 22:51 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Thinky wszystko juz napisała. Czy masz w rodzinie cukrzyka? Jeżeli tak to kup taki glukometr żeby paski pasowały. Cukrzycy mogą kupić paski za 1 zl.. a normalne to ok 50 zł.

Mój Wiewiórek też miał cukrzycę. Bardzo chorował brał masę antybiotyków. Przez 3 mies podawałam insulinę. Potem okazało się że to była cukrzyca polekowa . Wyszedł z tego i teraz nie ma cukrzycy.
Krew pobiera się z uszka.
Dobrze też mieć w domu glukozę lub miód w w razie za niskiego cukru podać, bo to również jest niebezpieczne.
Ja panicznie bałam się robienia zastrzyków, ale dałam radę. Jestem wdzięczna Thinky za ten watek cukrzycowy bo tam wszystkiego się dowiedziałam.
Będzie dobrze, może Czarnemu Czesiowi tez się uda, trzymam za to kciuki :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Pon lut 07, 2011 23:01 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

jakiej insuliny używalas

izabela1234

Post » Pon lut 07, 2011 23:02 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Miejmy nadzieję, że to polekowa i że przejdzie

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Wto lut 08, 2011 20:33 Re: Gliwice! Czarny wrócił:( Cukrzyca...

Dzisiaj napisala do mnie 111111kkk Czarnuszek dostanie w prezencie glukometr :) :) Mam pytanko wiem z których miejsc pobierac krew czy jest ktoś z Gliwic lub okolic kto by mi pokazal jak to się robi. Chetnie po kogos takiego pojade i odwiozę do domku.

izabela1234

[poprzednia][następna]