wjwj1 pisze:....
I jeszcze odnośnie spożycia wody nasunęło mi się co nieco.
Właściwa podaż wody dla kota określona jest w literaturze na 30-60 ml/kg (z tym że najczęściej 50-60). Koty w przeprowadzonych badanich rzeczywiście tyle piły. Ale już w innych badaniach (np. z fontannami, czy karmą z solą) to nie. W tych samych źródłach co jest podane 50-60 ml jest też napisane o polidypsji iż kot nie powinien spożywać więcej niż 45 ml/kg.
Nie za bardzo daję wiarę tym liczbom. Ok. 30ml wydaje się rozsądne, ale zależy tez od wielu czynników. Temperatura, wilgotność, upodobania kota, wysiłek kota.
wjwj1 pisze:....
Ponadto w badaniach nad tym bilansem wodnym koty traciły jakieś koszmarne ilości wody z kałem, 25-56 g wody dziennie. Pogieło te koty ? Wszystkie biegunkę miały? Moja kotka produkuje gdzieś 25 g b.suchego kału ale tygodniowo (nie ważyłem z tygodnia ale tak na wyrywki.)
Ważyłeś zaraz po wyprodukowaniu? Pamiętaj, że woda lubi parować. Gdy wrzucam świerzy urobek do kibla, ma on pływalność lekko ujemną. Gdy jest nieco odstany, ma pływalność silnie dodatnią. A zatem masa zmienia się istotnie. Jeśli w pożywieniu może być 80% wody, to w kupie chyba też.
Chyba się przeproszę z gotowaniem i wywarem z pietruszki będę zupki zalewać Olkowi. Znaczy z dolnej części pietruszki.