moje trzy Kotki po prostu koci świat ...... IT'S OVER

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 09, 2010 17:49 Re: Nadciągnęły czarne chmury :-( Etiopia Koty i pies

Nigdy nie szalejemy z Wigilią, jest prosto, skromnie, smacznie i rodzinnie. W tym roku będzie jeszcze milej na przekór wszystkiemu, siostra ze swoim mężczyzną spodziewają się powiększenia rodziny i wszyscy są przeszczęśliwi, bo my z siostrą jakoś nie kwapiłyśmy się uczynić z rodziców dziadków i do tej pory byli dziadkami tylko dla naszego genialnego psa :lol: Ale ja nie o tym chciałam: przyjaciółka moja bardzo się wściekła ostatnio, bo wyczytała gdzieś w internecie porady: jak urządzić Wigilię tanim kosztem za tylko 1000 złotych miesięcznie :evil: Są w tym kraju ludzie, którzy żyją w zupełnie innej bajce, ja co roku opieram się komercjalizacji nie tylko Świąt ale i wszystkiego. Przepraszam za to, co napiszę: zbyt religijna to ja nie jestem (szanuję tych, co są) ale nikt mi nie będzie paprał najpiękniejszych Świąt w roku komercją :twisted:
I Wam wspaniałe kobiety życzę prostych, wspaniałych Świąt - najważniejsze, aby wszystko się poukładało na swoje właściwe miejsca :!:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw gru 09, 2010 17:54 Re: Nadciągnęły czarne chmury :-( Etiopia Koty i pies

jozefina1970 pisze:Nigdy nie szalejemy z Wigilią, jest prosto, skromnie, smacznie i rodzinnie. W tym roku będzie jeszcze milej na przekór wszystkiemu, siostra ze swoim mężczyzną spodziewają się powiększenia rodziny i wszyscy są przeszczęśliwi, bo my z siostrą jakoś nie kwapiłyśmy się uczynić z rodziców dziadków i do tej pory byli dziadkami tylko dla naszego genialnego psa :lol: Ale ja nie o tym chciałam: przyjaciółka moja bardzo się wściekła ostatnio, bo wyczytała gdzieś w internecie porady: jak urządzić Wigilię tanim kosztem za tylko 1000 złotych miesięcznie :evil: Są w tym kraju ludzie, którzy żyją w zupełnie innej bajce, ja co roku opieram się komercjalizacji nie tylko Świąt ale i wszystkiego. Przepraszam za to, co napiszę: zbyt religijna to ja nie jestem (szanuję tych, co są) ale nikt mi nie będzie paprał najpiękniejszych Świąt w roku komercją :twisted:
I Wam wspaniałe kobiety życzę prostych, wspaniałych Świąt - najważniejsze, aby wszystko się poukładało na swoje właściwe miejsca :!:

Nic dodać nic ująć.
Nie ważne to co na talerzu i pod choinką - jaką choinką ? przecie ja choinki ni mam :wink: Tyko ważne to co w sercu......
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Czw gru 09, 2010 18:26 Re: Nadciągnęły czarne chmury :-( Etiopia Koty i pies

Etiopia pisze:Tyko ważne to co w sercu......

O :ok:
Choinka u rodziców jest ;-), ja mam taką małą, postawię ją, jak będę w domu ale jak będę wychodziła, to będę ją chowała :lol: bo Mru na pewno się nią zainteresuje, ale żadnych szaleństw. A Sylwester pod kołdrą, o :!:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw gru 09, 2010 20:44 Re: Nadciągnęły czarne chmury :-( Etiopia Koty i pies

IT'S OVER

Etiopia

Post » Nie gru 12, 2010 21:06 Re: Nadciągnęły czarne chmury :-( Etiopia Koty i pies

U nas tak sobie

Psica znowu "przecieka" :cry:

Kurier zawalił więc krew i mocz nie pojechały.
We wtorek jedziemy do pobrania krwi i zostawimy mocz do badania.

Mufasek dostaje wspomagacze na stawy - jak nic nie wypadnie w tygodniu pojedzie do ortopedy.

Nalusia Tequila w miarę oki.

Ja tak sobie najbardziej dają mi popalić nerwy o zdrowie psicy, kolanko Mufaska i o to czy uda się zapłacić faktury - do zapłacenia obydwóch brakuje około 300 złotych

Okrutnie się męczę - normalnie człapie jak jakaś starowinka .. :oops:
Ale jak ma być? ciągły stres, niedojadanie, niedosypianie a leki swoje też robią .....

Ciut odsapnę jak będę wiedzieć co z psicą i kolankiem mojego ślicznego kocurka.
IT'S OVER

Etiopia

Post » Pon gru 13, 2010 10:17 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

O to to, jozefina, dobrze prawisz - nie trzeba byc wielce religijnym zeby dobrze przezywac czas Swiat. To sprawa indywidualna dla kazdego, a komercja to kasa, twarde reguly gry i zero sentymentow. Ubieranie reklamowych pajacow w mikolajkowe stroje, przekrzykiwanie sie ktory sklep ma taniej - fuuuuj :evil:
Nie ogladam telewizji od tygodnia i wiecie co? Jakby nie fakt ze koty na nim siedza i z niego odbijaja sie na szafe to bym go wyniosla do pokoju brata. Wole pogadac z TZem, poczytac, pograc w scrabble, albo wejsc na YT i poogladac ciekawe filmiki.
Ostatnio znalazlam kronike filmowa - Piekary Slaskie lata 30, nakrecona niema kamera relacja z tradycyjnej pielgrzymki kobiet do sanktuarium Matki Boskiej. Suuper! Wiekszosc kobiet w strojach ludowych, przepieknych (marze o takim ;)), panowie w garniakach... A po mszy, dawaj na kramy - piwo pite z butelek z kapslami w drewnianych budach :)
Rewelacja. Ja chyba pomylilam kierunki studiow... moze etnografia albo antropologia kultury? Hm... Bede musiala sie nad tym zastanowic :)

Etiopia, nie lam sie, bedzie dobrze. Kciuki za psice, koty i Ciebie przede wszystkim. Bo choc ciagle siebie ustawiasz na szarym koncu, to nadal jestes w tym wszystkim najwazniejsza.

dobrego dnia!
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Sob gru 18, 2010 21:54 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Krew i mocz pojechały -teraz tylko czekać na wyniki.

Psica ma stan zapalny pęcherza i pochwy - zaliczyłyśmy dwie wizyty w Myślenicach dostaje całą baterie leków......

W poniedziałek będę dzwonić i dowiem się czy / i co wyrosło z posiewu moczu. Na razie dostaje antybiotyk Forcid

Ech ciężko jej idzie zdrowienie ciągle coś się dzieje.

Koty w miarę.

Dług zamiast maleć z każdą wizytą rośnie ........ :cry:

Zapraszam

Filmy po 5 zł a książki po 10 złotych

viewtopic.php?f=20&t=121697

viewtopic.php?f=20&t=121695

viewtopic.php?f=20&t=121445&p=6824723#p6824723
IT'S OVER

Etiopia

Post » Nie sty 02, 2011 20:07 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Nowy rok nowe nadzieje - Najważniejsze że jesteśmy w komplecie :1luvu: :1luvu: :ok:

Psica raz lepiej raz gorzej.......

Znowu coś się dzieje z gruczołem ogonowym :( Po zastrzyku zrobił się jałowy ropień na karku goi się ale jest brzydki strup jest to
skutek uboczny leku podanego na zapalenie gruczołu ( więc tego leku już jej nie pozwolę podać)

Nadal sporo sika - w sumie nadal nie wiadomo dlaczego.... Wcale nie pije wody , jedynie tyle co w gotowanym jedzeniu.
Rozważam konsultacje u dr Neski - wtedy również bym wzięła Tequilkę ( ale to dopiero jak uda się uzbierać fundusze....)

Kreatynina i mocznik aktualnie w normie
Mocz w sumie w normie.

Badanie moczu wykonane testem paskowym pokazuje niski ciężar właściwy, wykonane w laboratorium " maszynowo" pokazuje ciężar właściwy mieszczący się w normie.

Bilirubina i Urobilinogen już w normie - nadal dostaje silimarol ( przez następne sześć miesięcy będzie dostawać)

Z sikaniem w domu lepiej ale nadal zdarza się kałuża w domu i od czasu do czasu puszczają zwieracze i rano wstaje mokra - a miało być super .......

Dzisiaj zakończyła długą kurację antybiotykową- czeka nas kontrolny posiew moczu.

Jest rozważana kuracja szczepionką Uro Vaxon - koszt jednego opakowania około 100 złotych - potrzebne są trzy opakowania

Aktualnie bierze :

silimarol
uromaxin
urosept
nolpaza
betarutin
linex forte
kelp
witaminy z minerałami
tran
olej lniany

Za jakieś 2-3 tygodnie kontrola morfologii ( ciągle są jakieś odchylenia od normy) i kontrola biochemii

Koty się trzymają

Tequila ma niezbyt ładną sierść ciutkę schudła :-( ale apetyt jak zwykle ogromny
Skończył się Rubenal - muszę kupić.

Wskazana kontrola parametrów krwi ( morfologia i biochemia ) oraz kontrolne usg jamy brzusznej - zmiany w brzuchu były bardzo duże więc trzeba monitorować czy się nie pojawiają jakieś zrosty.......

Nala ciutkę schudła znowu walczymy ze strupkami na pyszczku i koło uszek - które od czasu do czasu się pojawiają ( wynik zeskrobiny b.z.)

Dziewczynka ma problem z trafianiem do kuwetki :-( wstyd się przyznać co mi się czasem z tego powodu wymsknie .... :oops:

Nala też potrzebuje badań krwi

Mufasek w sumie dobrze dostaje preparat wspomagający stawy i więzadła - kolanko w miarę nie kuleje. Jak mu coś przeskoczy przez chwile utyka.

Jutro zapisze go do ortopedy

Mufek też powiniem mieć skontrolowane parametry krwi

No i koty muszę zaszczepić .

Ja staram się trzymać - czasem mi to nie wychodzi bo mnie jakiś dół wciąga.

Ale muszę być dzielna i walczyć o nas o lepsze jutro.

Bo trzeba być twardym a nie miętkim

Zapraszam :

viewtopic.php?f=20&t=122242 Książki

viewtopic.php?f=20&t=122238 Filmy DVD

viewtopic.php?f=20&t=122233 Karnawałowe błyskotki
IT'S OVER

Etiopia

Post » Wto sty 18, 2011 20:22 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

kolejna rocznica kolejny rok bez Sabry :cry:
IT'S OVER

Etiopia

Post » Wto sty 25, 2011 13:35 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Dawno tu nie pisałam.

Psica jako tako .... Jej leczenie pochłonęło już 1600 zł .... :cry: jestem na totalnym minusie ...

Według wyników nerki są na ten moment wydolne a wet coraz bardziej się skłania do problemów natury hormonalnej czyli choroba cushinga, moczówka lub problem z tarczycą.

Aby to potwierdzić lub wykluczyć należy wykonać badania w Laboklin lub IDEXX Vet Med Lab.
Dostałam wykaz badań które należy wykonać: koszt 500 do 800 zł

Tequila kiepsko się czuje nerki coraz gorzej pracują - bardzo bym chciała ja skonsultować u dr Neski - koszt wizyta + badania + dojazd około 200-300 zł.

Nalusia w miarę jej potrzeba tylko badań kontrolnych szczepienia dobrej karmy i suplementów na stawy.

Mufasek w miarę nadal wisi nad nami rekonstrukcja więzadeł w kolanie nie muszę pisać ile to kosztuje .......... :cry:

Ech jak ja mam się cieszyć ....... z czego ? Staram się pozytywnie patrzeć w przyszłość ale te ciągłe kłody pod nogi i rodzina która nie pomaga a wręcz dołuje ........

No nic pomalutku do przodu malutkimi kroczkami kiedyś to co złe się odwróci ....... Trzeba w to wierzyć ?
Najważniejsze że jesteśmy w komplecie - oby jak najdłużej......

Miau Miau Miau Hau
IT'S OVER

Etiopia

Post » Wto sty 25, 2011 14:01 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Jestem i trzymam kciuki... całuski we wszystkie noski!
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

Post » Śro sty 26, 2011 13:20 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Psica zesikała sie w domu ....... ale nie to jest najgorsze ...
W moczu było pasmo krwi lekko skrzepniętej...... :cry:
Jutro rano mocz do badania ..

Ech ......... A już się cieszyłam że się poprawiło .......
IT'S OVER

Etiopia

Post » Śro sty 26, 2011 19:24 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

WYKAZ BADAŃ DO ZROBIENIA :

PROFIL OGÓLNY DUŻY:

Morfologia duża z rozmazem,bun, kreatynina, sód, potas,fosfor bilirubina
całkowita,ALP,ALT, yGTP,AST, GLDH, białko całkowite, Albuminy ,
Globuliny, Glukoza , Amylaza, Lipaza, Cholesterol, Fruktozamina ck, ldh,
wapń, magnez , trójglicerydy

PROFIL TEN x 4 = 320 ZŁ ( Nala, Tequila, Mufasa, Psica)

PROFIL POLIURIA/POLIDYPSJA: ( wielomocz, nadmierne pragnienie)

Morfologia duża z rozmazem, kreatynina, sód, potas, wapń, Glukoza,
Fruktozamina, ALT,ALP, kwasy żółciowe, białko całkowite, Albuminy , mocz
ogólny, osad moczu,białko/ kreatynina, kortyzol /kreatynina,

CUSHING PROFIL:

BUN, kreatynina, potas, ,Glukoza , alt,alp, ACTH test stymulacji (2
wartości kortyzolu)

PROFIL TARCZYCY:

t4, ft4,T3,cTSH, FT4/cholesterol, Tyreoglobulina , antyT4

HORMONY:

ALDOSTERON, ESTRADIOL , PROGESTERON, TESTOSTERON, PTH , ADH
IT'S OVER

Etiopia

Post » Śro lut 02, 2011 15:25 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Wróciłam z Nalą i Tequila od weta

To była wielka wyprawa od 10 do 15 - prawie 3 godziny dojazd.

Nala nieprawdopodobnej wirusówka krew pobrana wenflon założony

Tequila albo nerki powiedziały definitywnie koniec albo powtórka z rozrywki czyli utworzyły się zrosty w otrzewnej....
Krew mocz pobrane do badania wenflon założony.....

Po południu wyniki - od wyników zależne jest co dalej robimy i czy coś się da jeszcze zrobić. Albo jutro na dyżur do R.M albo poniedziałek .
Być może będzie w weekend w KV - coś mówił ze chce być = jeżeli będzie to sob lub niedz.

Mufasa najprawdopodobniej będzie miał operowane kolana- więzadła boczne wymagają rekonstrukcji......

Udało mi się go wcisnąć na przyszły czwartek do ortopedy zobaczymy co powie.

Mam kolejną opinie dotyczącą psicy - konieczne wykonanie badań hormonalnych najpierw tarczyca potem w kierunku Cushinga.

Idę się położyć dość wrażeń na dzisiaj :cry:
IT'S OVER

Etiopia

Post » Śro lut 02, 2011 16:18 Re: Przegonić czarne chmury za góry - walczymy Etiopia Koty Pies

Są już wyniki

Nala nie jest najgorzej - jak na nią do jest dobrze

Tequila wysoki mocznik i próby wątrobowe ......

Czyli oprócz nerek wątroba odmawia współpracy........ :cry: :cry:

Dzisiejsza wizyta 190 zł do zapłacenia
IT'S OVER

Etiopia

[poprzednia][następna]