Płodność po kastracji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 02, 2011 11:55 Płodność po kastracji

Mój kocur został niedawno wykastrowany, lecz ciągle odczuwa popęd do kotki a ja nie mogę sobie pozwolić na więcej kotów. Z tego co znalazłem w necie szczury i króliki są płodne jeszcze przez jakiś czas a jak długo płodnym pozostaje kocur po kastracji?
Nie jestem pewien ale to chyba nawet była pełna sterylizacja bo jego worek stał się płaski.

fallout152

Od: Śro lut 02, 2011 11:47

Post » Śro lut 02, 2011 11:57 Re: Płodność po kastracji

Kotkę też warto wysterylizować :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro lut 02, 2011 11:59 Re: Płodność po kastracji

Ona jest już stara i to chyba może być niebezpieczne. Ale mnie teraz przede wszystkim ciekawi temat w nagłówku.

fallout152

Post » Śro lut 02, 2011 12:05 Re: Płodność po kastracji

Stara się ją pokryć? Nadal znaczy?
Siuśki moich kocurów śmierdziały jeszcze przez kilka tygodni po zabiegu, natomiast jeden z nich ciągle odczuwa popęd do ... polarowych kocyków. Kładzie się na takim kocyku i wykonuje ruchy frykcyjne 8O Już się przyzwyczailiśmy :ryk:
Jak dawno miał robiony zabieg?
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Śro lut 02, 2011 12:08 Re: Płodność po kastracji

Stara się ją pokryć? Nadal znaczy?

Tak.

Jak dawno miał robiony zabieg?

Jakiś tydzień temu.

fallout152

Post » Śro lut 02, 2011 12:12 Re: Płodność po kastracji

aha i jeszcze jedno ile lat ma Twoja kotka???
Ona może w każdej chwili umrzeć na ropomacicze, moja kotka którą miałam jako dzieciak dostała okropnego ropomacicza i było już za późno na operację :cry: Odeszła w wieku zaledwie 7-8 lat :( Zastanów się nad zabiegiem już teraz zanim nie jest za późno.

Cóź to jeszcze krótko, ale ze znaczeniem może być faktyczny problem. W jakim wieku jest Twój kocur? Czasami kiedy za późno się wykastruje kocura, to ten nawyk strzykania sikiem po kątach może pozostać. Dzieje się to jednak bardzo rzadko. Ja stawiam na to, że jest za wcześnie po zabiegu i jeszcze buzują w nim hormony.
A krycie kotki może mu zostać, jest wiele takich przypadków na forum ;)
Moim skromnym zdaniem sytuacja powinna się uspokoić za jakieś 3-4 tygodnie.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Śro lut 02, 2011 12:22 Re: Płodność po kastracji

Przez kilka dni po kastracji kocur może jeszcze zapłodnić kotkę, w nasieniowodach mogła mu zostać sperma. Ale ile dokładnie czasu to nie wiem.

A ile lat ma twoja kotka?

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lut 02, 2011 12:26 Re: Płodność po kastracji

ile lat ma Twoja kotka???

Dokładnie nie wiem, bo dostałem ją od innego właściciela ale na pewno powyżej 10lat.

Ona może w każdej chwili umrzeć na ropomacicze, moja kotka którą miałam jako dzieciak dostała okropnego ropomacicza i było już za późno na operację :cry: Odeszła w wieku zaledwie 7-8 lat :( Zastanów się nad zabiegiem już teraz zanim nie jest za późno.

Dzięki za info, nie wiedziałem że szanse na to są aż tak duże. W niedługim czasie pójdę z nią do weterynarza.

W jakim wieku jest Twój kocur?

Jakieś 5lat, niestety ale rzadko kiedy znaczy więc chyba mogę mieć nadzieje.

Moim skromnym zdaniem sytuacja powinna się uspokoić za jakieś 3-4 tygodnie.

Przez kilka dni po kastracji kocur może jeszcze zapłodnić kotkę, w nasieniowodach mogła mu zostać sperma. Ale ile dokładnie czasu to nie wiem.

Dzięki, w między czasie nawet jakieś info o ludziach znalazłem, a o kotach brak konkretów :D

fallout152

Post » Śro lut 02, 2011 12:33 Re: Płodność po kastracji

Nie jest za stara. Kastruje się i wykonuje zabiegi operacyjne u starszych kotów. Tylko przed zabiegiem trzeba wykonać badania krwi, by sprawdzić stan ogólny zwierzaka, stan nerek i wątroby oraz dobrać odpowiednią narkozę.

Kocurek w ciągu miesiąca powinien się uspokoić, spadnie mu poziom testosteronu. Jak długo może być ewentualnie zdolny do zapłodnienia? Ciężko określić. Dla pewności izolowałabym koty minimum tydzień.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09