Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
casica pisze:Marzenia11 pisze:Erin pisze:Casico, ja przepraszam, może to naiwnie trochę zabrzmi, ale jaka to jest wołowina poprzerastana? Z chrząstkami?
gulasz wołowy, pręga wołowa, wołowina przednia - tak to się w Stolycy nazywa
Na prowincji nazywa się podobnie
casica pisze:Wszystko oprócz wieprzowiny.
Jagnięcina jest droga, ale baranina jest tańsza od wołowiny, tylko w tym przypadku trzeba koniecznie usunąć tłuszcz
magdaradek pisze:prowincja Łódź
Marzenia11 pisze:casica pisze:Wszystko oprócz wieprzowiny.
Jagnięcina jest droga, ale baranina jest tańsza od wołowiny, tylko w tym przypadku trzeba koniecznie usunąć tłuszcz
Wszystko czyli co?![]()
indyk, kurczak, serca drobiowe, żoładki - nie, jagnięcina - za droga, podobnie z cielęciną (na szczęście nie polubiły)
jedzą wołowinę - w każdej postaci i wątróbke oraz rybkę tilapię (filet chwilkę gotowany).
Wczoraj widziałam w sklepie kaczkę - myślałam ale jeszcze nie kupiłam. baraniny nie widziałam w swojej okolicy.
casica pisze:Wszystko oprócz wieprzowiny.
Jagnięcina jest droga, ale baranina jest tańsza od wołowiny, tylko w tym przypadku trzeba koniecznie usunąć tłuszcz
Erin pisze:magdaradek pisze:prowincja Łódź
No ja myślę![]()
Gibutkowa pisze:casica pisze:Wszystko oprócz wieprzowiny.
Jagnięcina jest droga, ale baranina jest tańsza od wołowiny, tylko w tym przypadku trzeba koniecznie usunąć tłuszcz
Jak to jest z tym wirusem wieprzowinowym - przemrożony albo "przerobiony" (obróbka cieplna itp.) nie ginie?
casica pisze:A ja myślałam o Ścianie Wschodniej
casica pisze:Tak na szybko
Choroba Aujeszkyego
Choroba Aujeszky'ego (wścieklizna rzekoma, meningoencephalitis infectiosa Aujeszky, paralysis bulbaris infectiosa) – choroba zakaźna zwierząt gospodarskich i wolno żyjących, głównie świń. W Polsce jest notowana od 1959 roku. Na zakażenie wirusem wrażliwe są niemal wszystkie gatunki ssaków, z wyjątkiem człowieka i małp bezogonowych.
Choroba opisana po raz pierwszy w roku 1902 przez węgierskiego lekarza weterynarii Aladara Aujeszky. Jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt gospodarskich i wolno żyjących, występuje na całym świecie. Najbardziej wrażliwym gatunkiem są świnie, są też głównym rezerwuarem zarazka. Czynnikiem chorobotwórczym jest wirus SHV-1 (Herpesvirus suis typ 1) z rodziny Herpesviridea. Wirus ten jest wytrzymały na działanie czynników fizycznych. Zwierzęta mogą się zarażać kilkoma drogami: doustną, donosową, przez uszkodzenia skóry, w czasie krycia lub unasienniania (inseminacji), wewnątrzmacicznie (płody od matki). Wirus u świń wykazuje poliorganotropizm (atakuje wiele narządów), ponadto może się utrzymywać w stanie latentnym (uśpiony) nawet przez okres całego życia świni. Choroba zazwyczaj występuje w miejscach o dużym zagęszczeniu świń (fermy), u zwierząt nieodpowiednio żywionych (niedobory witaminy A, wapnia). Wirus u świń ma właściwości immunosupresyjne (obniża odporność). U świń typowe objawy choroby to: gorączka, szare zabarwienie skóry, duszność, biegunka, spadek ciężaru ciała, drżenie mięśni, wygięcie kręgosłupa, ślinotok, niedowłady, porażenia. Ponadto zwiększone zużycie paszy, spadek płodności, spadek liczby prosiąt w miocie, słabe mioty. U innych gatunków zwierząt domowych (psy, koty) choroba cechuje się głównie objawami ze strony układu nerwowego. Są to niedowłady, porażenia, bardzo silny świąd, który prowadzi do samookaleczeń zwierzęcia. Zwierzęta mięsożerne mogą zarazić się chorobą przez zjedzenie surowej wieprzowiny, w której znajdują się zdolne do zakażenia wiriony (cząsteczki wirusa). Obecnie na terenie kraju prowadzi się program zwalczania choroby Aujeszkyego u świń. Podstawą prawną dla programu jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2008 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania choroby Aujeszkyego u świń (Dz. U. z 2008 r. Nr 64, poz. 397 z poźn. zm.).
edit: jednak czytałam gdzieś, że obróbka cieplna nie zabija tego świństwa, a mięso wieprzowe może być dla kota śmiertelnym zagrożeniem.
Gibutkowa pisze:casica pisze:Tak na szybko
Choroba Aujeszkyego
...ciach...
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 174 gości