Figaro

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 29, 2011 23:41 Figaro

Witam,
Mam na imie Marta i jestem swieza posiadaczka kocurka o imieniu Figaro. Urodzil sie 14 pazdziernika i jest u nas od swiat Bozego Narodzenia. Jest przeslicznym lobuzem, ale jak to dzieciak sika gdzie popadnie. I tu moje pytanie do Was doswiadczonych "kociarek" jak go nauczyc zalatwiania sie do kuwety? Zdarza mu sie zalatwiac tam gdzie nalezy ale wiekszosc jego odchodow laduje za telewizorem a ostatnio nawet na sofie. Pomozcie prosze. I jeszcze jedno pytanie jakim badaniom powinnam go poddac? Kiedy wybiore sie z nim do weterynarza to chcialabym sie jakos przygotowac na ewentualne zabiegi. Jest to moj pierwszy kotek i nie mam zadnego doswiadczenia w hodowli. Bylabym wdzieczna za jakakolwiek informacje na ten temat.
Obrazek
Figaro 2 miesiace

Yvonne1

Od: Sob sty 29, 2011 23:26

Post » Nie sty 30, 2011 0:04 Re: Figaro

Ups, na ogół koty dobrze wiedzą, co robić z kuwetą :( . Może ona stoi w miejscu, w którym kot nie czuje się bezpiecznie? Ktoś/coś go stamtąd płoszy? Jakiego używasz żwirku? Można wrzucić kawałek urobku albo ligninę z siuśkami do kuwety, żeby zapach mu się kojarzył. Kiedy zacznie gdzieś się przymierzać do siusiania, zanieść na kuwetę.
Na pewno warto pójść do weta na przegląd ogólny, odrobaczenie i (po ok. 2 tygodniach) szczepienie. Czasami załatwianie się poza kuwetą ma podłoże zdrowotne, wiec warto powiedzieć o tym lekarzowi. Ale u takiego młodziaka to raczej brak właściwych nawyków ...
Vet powinien wypytać Cię o kota, co o nim wiesz, jak się zachowuje, jaki ma apetyt, siusiu, kupkę i zbadać: obejrzeć całe ciało, oczy (spojówki), uszy, zajrzeć do pyszczka, zmierzyć temperaturę, obmacać brzuszek i osłuchać stetoskopem. Na pierwszej wizycie będziesz zdenerwowana, więc możesz przygotować sobie pytania na karteczce :wink: .
A tutaj viewtopic.php?f=1&t=27018&start=0 masz zbiór wiedzy o kotach :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie sty 30, 2011 0:31 Re: Figaro

Dziekuje serdecznie za tak szybka odpowiedz :D Tez myslalam o zmianie zwirku bo aktualnie uzywam takiego, ktory zamienia sie w granulki jak kot nasika zeby nie bylo zapachu. Teraz wiem, ze to byl blad bo on pewnie nie wie, ze to tam wlasnie ma sie zalatwiac. Zmienie mu na jakis w ktorym bedzie czul swoje siuski, a jak juz sie przyzwyczai to zmienie na ten "bezzapachowy" :ok: Za kazdym razem jak widze, ze sika lub sie zalatwia nie tam gdzie trzeba to nosze go do kuwety. Kuweta stoi pod krzeslem moze to jest blad? Myslalam, ze jak bedzie pod krzeslem to bedzie dla niego bardziej intymnie. On czasami zalatwia sie do kuwety, czasami przy kuwecie.
Ostatnio puszcza takie baki, ze nie mozna wytrzymac. Czy to normalne u kotow? A moze go boli brzuszek? Chyba dawalam mu za duzo jedzenia. Wybiore sie z nim do veta w poniedzialek, jak bede miala sile wsiasc do samochodu bo sama jestem po operacji.
Obrazek
Figaro 2 miesiace

Yvonne1

Post » Nie sty 30, 2011 10:33 Re: Figaro

możliwe że to od karmy.
żeby nie było żadnych problemów z kocim brzuszkiem,trzeba go dobrze karmić;)
sporo kotów nie toleruje whiskasów,kitekatów i innych tego typu,kiepskich karm.
czasem kot nie toleruje jakiegoś składnika w karmie-np.drobiu i trzeba szukać karmy bez drobiu...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie sty 30, 2011 13:24 Re: Figaro

Dzieki :D wezme to pod uwage.
Obrazek
Figaro 2 miesiace

Yvonne1