Pilnie potrzebna porada nt. zatrucia kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 28, 2011 21:59 Pilnie potrzebna porada nt. zatrucia kota

Mój ukochany kotek, strasznie ciekawski, dzisiaj w południe dorwał się do masła, które stopiłam przed włożeniem do ciasta. Nie wiem ile wychłeptał z garnuszka ale po jakiejś godzinie zaczął wymiotować własnie tym masłem. Teraz jest późny wieczór a on nie ma apetytu, ślini się i wymiotuje, jest też osowiały. Mój wet. przyjmuje jutro od 14 a dzwoniłam do całodobowej lecznicy i mi nic nie poradzili. Jechać nie mogę bo nie mam czym a mieszkam za miastem. Na domiar złego jutro mam przyjezdnych gości od rana i nie wiem czy będę mogł z nim jechać. Może mi ktoś poradzi co mam zrobić czy podać jakiś lek czy czekać.

Renata Sz.

Od: Pt gru 31, 2010 0:14

Post » Pt sty 28, 2011 22:32 Re: Pilnie potrzebna porada nt. zatrucia kota

Nikt Ci tutaj nie doradzi, jaki lek podać, bo leki zaleca weterynarz PO zbadaniu zwierzaka.
Zdalnie, przez internet nie da się postawic diagnozy i zaordynowac leczenia. Jutro kotek koniecznie powinien sie znalezc u weterynarza.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob sty 29, 2011 20:03 Re: Pilnie potrzebna porada nt. zatrucia kota

A to masło było już chłodne?
Bez domieszki jakiejś?

Bo samo masło nie powinno być u zdrowego kota przyczyną aż takich dolegliwości - chyba że jest on na jakiejś ścisłej monodiecie.
Owszem - wymioty przez chwilę, ok - ale nic więcej.

Tak więc - możliwe że Twój kot się masłem poparzył jeśli było zbyt ciepłe, albo zaszkodziły mu jakieś dodatki.
Albo - co chyba jest najbardziej prawdopodobne - dolega mu coś innego :(
Np. kot objadł się masła, zemdliło go i zjadł coś czego normalnie nie rusza (koty które mają dolegliwości brzuszne często nadgryzają kwiatki domowe, nawet jeśli normalnie tego nie robią) i to mu zaszkodziło.
Masz jakieś rośliny, kwiaty w domu?

Trudno coś doradzić zdalnie - nie wiemy co kotu naprawdę dolega - a i tak przy takich objawach zwykle pomóc mogą jedynie lekarstwa zaordynowane przez lekarza.
A i to dopiero po zbadaniu kota :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26