kot ze schroniska, a korzystanie z kuwety

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 23, 2011 20:15 Re: kot ze schroniska, a korzystanie z kuwety

Moi drodzy kociarze,
przygarnęłam dorosłą kotkę z miejsca gdzie nie było kuwety i czystego piasku. Pokazywałam jak grzebać w piasku, wstawiałam ją tam po każdym posiłku, a ona nadal zostawia mi niespodzianki w różnych miejscach. Martwi mnie to strasznie bo nie wiem co robię źle i nie wiem czemu ona woli załatwiać się tam gdzie stoi, a kuweta pozostaje w idealnej czystości.Poradźcie proszę co jeszcze mogę zrobić,żeby nauczyć dorosłego kota korzystania z kuwety???

Jadzina

Od: Czw sty 06, 2011 20:12

Post » Pon sty 24, 2011 1:12 Re: kot ze schroniska, a korzystanie z kuwety

nie piszesz nic , ile czasu kotka jest w domu i z jakich warunków ją wzięłaś. Ważne jest także w jakim miejscu stoi kuweta i co w niej jest. Jeśli kotka nie znała kuwety, to na początek lepszy jest piasek lub bardzo drobny żwirek, kuweta musi stać w miejscu bardzo spokojnym, aby kotka czuła się bezpiecznie.
Poza tym może działac tez stres, kotka może byc chora i moze byc jeszcze tuzin innych przyczyn. Napisz więcej szczegółów.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon sty 24, 2011 23:29 Re: kot ze schroniska, a korzystanie z kuwety

Niestety, od reguły są odstepstwa.

Mam koty brane z ulicy, które nigdy nie widziały kuwety i błyskawicznie załapały, do czego służy.
Mam domowego kota ze schroniska, który kupy robi poza kuwetę ze żwirkiem.
Na szczęście prezenty zostawia w "suchej kuwecie", której rolę pełni dolna część małej klatki króliczej.
W schronie był bardzo krótko, więc to pewnie nawyk z poprzedniego domu... :roll:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

[poprzednia]