TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 23, 2011 17:50 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Tak sobie myślę, że można zwrócić ich uwagę również na to w jaki sposób nasz wymiar sprawiedliwości podchodzi to spraw maltretowania czy zabijania zwierząt, na to, że masa spraw jest umarzanych. To jest oczywiste, ale wiele ludzi o tym nie wie.
Skoro to ma być program cykliczny, jeśli dobrze zrozumiałam, to niech poświęcą jeden odcinek na rozmowy z prokuratorami i innymi, żeby tez pokazać ich podejście.

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Nie sty 23, 2011 18:12 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

To bardzo dobrze, może zechcą pojechać do Kuźnicy Helskiej?
viewtopic.php?f=13&t=78445
viewtopic.php?f=1&t=96739&hilit=Ku%C5%BAnica+Helska
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie sty 23, 2011 18:24 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Bungo pisze:O tym nie pisano w prasie, bo sprawa zbyt codzienna...

Podkrakowska wieś, dwa psy. Jeden biega luzem, drugi - mały staruszek, całe życie na łancuchu, bez budy, karmiony, jak gospodarzom się przypomni. Latem wyje i płacze z gorąca i pragnienia, zimą - z zimna i głodu. Zgłoszone do TOZ, ale inspektorzy nie mogą zastać gospodarzy.
W razie czego służę namiarami na właścicieli psa na priv. Może, kiedy zobaczą kamery, przynajmniej zrobią biedakowi jakiś daszek nad głową.

super, jak beda chcieli dane to sie zglaszam :ok:
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Nie sty 23, 2011 18:26 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

ja_ana pisze:Tak sobie myślę, że można zwrócić ich uwagę również na to w jaki sposób nasz wymiar sprawiedliwości podchodzi to spraw maltretowania czy zabijania zwierząt, na to, że masa spraw jest umarzanych. To jest oczywiste, ale wiele ludzi o tym nie wie.

Masz rację, a to jest chyba najważniejsze.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie sty 23, 2011 18:26 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

ja_ana pisze:Tak sobie myślę, że można zwrócić ich uwagę również na to w jaki sposób nasz wymiar sprawiedliwości podchodzi to spraw maltretowania czy zabijania zwierząt, na to, że masa spraw jest umarzanych. To jest oczywiste, ale wiele ludzi o tym nie wie.
Skoro to ma być program cykliczny, jeśli dobrze zrozumiałam, to niech poświęcą jeden odcinek na rozmowy z prokuratorami i innymi, żeby tez pokazać ich podejście.

o to to, musze zanotowac zeby podpowiedziec jej o takim reportazu

Kumiko

Post » Nie sty 23, 2011 18:50 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Oj, tak dzialania polskiego wymiaru sprawiedliwosci, niechec policji do zglaszanych spraw 'zwierzakow', problem braku funduszy na sterylki tudziez "niewidzenie' problemu przez wladze miasta, gminy, dzielnicy, zamkniete okna w piwnicach bo spodzielnia kazala, szczucie psami kotow w okolicach budek zbudowanych przez dobrych ludzi. Tematow morze.

Chocby i ten:

viewtopic.php?f=1&t=122705&start=0

Badz wyrok w sprawie husky:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,10264,12 ... Husky.html

a te juz znasz:

viewtopic.php?f=1&t=122060

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Nie sty 23, 2011 18:53 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Podrzuć im tę Kuźnicę, naprawdę.To bardzo rozbudowany wątek, a nawet kilka.Była pomoc, szła karma, były sterylki, a tam uśpiono pięć zdrowych kotów w jednym domu ze względu na turystów.O kotach topionych w zatoce, o Urzędzie Miasta, bardzo bogatej gminie i kotach umierających z głodu u chorego człowieka.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie sty 23, 2011 18:53 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Myślę, że warto mówić o pozytywach takich jak domy tymczasowe, wirtualne adopcje, organizacje prozwierzęce i ciachanie bezdomniaków. Pokazywać jak można działać i pomagać, że ludzie pomagający zwierzętom nie są nienormalni ;)
Warto także pokazać, że w przedszkolach, szkołach nie ma zajęć związanych z szanowaniem zwierząt. Uczy się z czego one się składają i jaką budowę mają, ale o szacunku, właściwym traktowaniu czy karmieniu raczej już nie.
Kolejny temat to zwierzę, a kobieta w ciąży czy małe dziecko w domu. To może razem iść w parze :)

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Nie sty 23, 2011 19:04 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

No i o marszu NIE milczenia w Łodzi przeciwko przemocy wobec zwierząt można powiedzieć :] marsz będzie już za 3 tygodnie.
http://www.facebook.com/pages/Marsz-NIE ... 865?v=info
http://marszniemilczenia.wordpress.com/

saggi

Od: Nie wrz 13, 2009 11:55

Post » Nie sty 23, 2011 19:17 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

O tym, jak "ludzie" pozbywają się swierząt. Np. tu: viewtopic.php?f=1&t=122970

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie sty 23, 2011 19:41 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

ewar pisze:Podrzuć im tę Kuźnicę, naprawdę.To bardzo rozbudowany wątek, a nawet kilka.Była pomoc, szła karma, były sterylki, a tam uśpiono pięć zdrowych kotów w jednym domu ze względu na turystów.O kotach topionych w zatoce, o Urzędzie Miasta, bardzo bogatej gminie i kotach umierających z głodu u chorego człowieka.

Zwierzaki w malych miastach maja "przechlapane" :( To tez dobry temat.

kociamysza

Post » Nie sty 23, 2011 19:46 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

http://www.dogomania.pl/threads/200514- ... rajnie-wygłdozony-i-wycieńczony-DZIEŁO-CZŁOWIEKA-i-to-nie-biednego?p=16138404#post16138404 - przykład z Rudy Śląskiej...
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Nie sty 23, 2011 19:54 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

kurde sporo tego :) czekam wlasnie na telefon od niej. Mam nadzieje ze spodobaja jej sie te tematy. Powiem o tej Kuznicy, o niechcianych prezentach swiatecznych, o pozbywaniu sie zwierzat na wakacje, o podtruwaniu kotow na osiedlach. Oby z tego cyklu zrobil sie serial :ok:

Kumiko

Post » Nie sty 23, 2011 20:01 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

O wlodarzach miast, ktorzy maja sprawy zwierzat gleboko gdzies... tez wspomnij.

Oby sie z tego wlasnie cykl zrobil.

kociamysza

Post » Nie sty 23, 2011 20:12 Re: TVN UWAGA- JAK POLACY TRAKTUJĄ ZWIERZĘTA

Oczywiście przydałby się odcinek o schroniskach, ale nie pod kątem "jak źle się tam dzieje", ale "dlaczego tak się dzieje". Dlaczego i kto doprowadza to tak skrajnych sytuacji, że jedynym rozwiązaniem jest zamknięcie i likwidacja placówki. A także, że zamknięcie schroniska wcale nie rozwiązuje problemu.
A także o zbieractwie znanych "Aniołów", którym się przyklaskuje, a potem się okazuje, że to pic na wodę i zamiast raju jest zwierzęcy koszmar.
Straż dla Zwierząt i ich fantastyczna akcja deportacji kotów w szczere pole (znajdę wątek, to wrzucę).
Edycja/ Znalazłam: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=97146

Ogólnie podobałby mi się odcinek po którym widzom łuski z oczu opadną, bo się okaże, że ci, którzy deklarują pomoc, wcale jej nie udzielają, a przynajmniej nie kończy się to dobrze dla zwierząt.
"Dobry" motyw to skupowanie miotów gryzoni przez sklepy zoo i sprzedawanie ich jako karmówki hodowcom węży, a właściciel takiego dajmy na to chomika ma nadzieję, że młode znajdą domki;] O tym tylko słyszałam niestety, ale po tym, co czytałam na miau nietrudno mi uwierzyć.

A w ogóle to przydałby się odcinek o kotach, że to nie są jakieś demony zła, złośliwe, egoistyczne i tp durnoty, które funkcjonują wśród ludu. Że spełniają ważną rolę w miastach i że trzeba o nie dbać (do cholery!).
Aha. I dlaczego należy kupować zwierzęta od dobrych hodowców, a nie od pana Zdziśka, któremu się okociła śliczna kotka, niemal perska;]
Ostatnio edytowano Nie sty 23, 2011 20:40 przez Hikiko, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

[poprzednia][następna]