DT SMARTI - pierwsza część.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 23, 2011 13:18 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

nu.... dajesz te tytuły....

fakt Stronghold przeciez na glisty jest tylko nie na tasiemca.... na lamblie sa jeszcze inne środki (nie wiem jakie)... ale aniprazol jest dobry (gardia i glisty) i bezpieczny (tasiemiec przy I odrobaczaniu) tak twierdza moi weci... w takim razie dziewczynom rzeczywiscie nie ma co podawac go a kocurkowi moze za jakis czas.... a jśesli zdecydujecie sie na inny srodek to odeslijcie mi tabletki prosze bo póki co moge je zwrócic

Betta

Od: Nie lut 21, 2010 21:53

Post » Nie sty 23, 2011 13:26 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

A te lamblie u Shrecka to zostały jakoś zdiagnozowane? Było badanie robione w tym kierunku?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie sty 23, 2011 13:35 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

nie... nie zdecydowalismy sie ze wzgledu na koszta.... smarti mówiła ze u was duzo tańsze jest to badanie ... wiec ja posłaąłm tylko te tabletki gdybyscie zdecydowali sie podac czy w ciemno czy po badaniu..
edit : zasugerowano mi że ponieważ Aniprazol jest bezpieczny i działa tez świetnie na inne robaki to mam Wam go posłac i nie mamy bawic sie w badania .... ale wiadmo lamblia moze byc tez niebezpieczna dla ludzi wiec wasza decyzja..... tylko że w przypadku shreka mozna zrobic mu mnóstwo badan albo po prostu poczekac czy ta biegunka nie jest własnie efektem złej "diety" .... ja bym po tygodniu podała Aniprazol i jesli on by nie pomógł zrobiłabym test na kokcydioze (ps musze doczytac jak ten aniprazol działa na gardie bo nie wiem)

raz jeszcze:
http://www.dogomania.pl/threads/200749- ... i-do-29.I- kremy LIRENE
http://allegro.pl/sweter-meski-w-pas...416875248.html - męski sweter w paski
http://allegro.pl/plecak-turystyczny...422064908.html - plecak turystyczny/szkolny

viewtopic.php?f=20&t=122785&p=6939839#p6939839- książki kuchenne juz od 4 zł
viewtopic.php?f=20&t=122785&p=6939839#p6939839 - różności by RC
viewtopic.php?f=20&t=123152&p=6976587#p6976587- hamak dla kota
Ostatnio edytowano Nie sty 23, 2011 13:46 przez Betta, łącznie edytowano 4 razy

Betta

Post » Nie sty 23, 2011 13:39 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

To pewnie po badaniu. Bo na mojego czuja on ma tę biegunke z powodu robali, których wydala okropne ilości!! Smarti naprawdę ma widoki.. 8O :cry: :cry: wczoraj byłam świadkiem..

Chyba rób linki bez kolorów bo kolorowe nie działają mimo że ładnie wyglądają. :wink:
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie sty 23, 2011 13:48 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Szalony Kot pisze:Witam się porannie :mrgreen:
Dzwonił kto w sprawie Meli?

Do mnie nie! :D :D :D :D

smarti w lecznicy, więc pewnie telefonów nie odbiera. A poza tym chciałabyś tak za każdym razem... nie za dobrze by było? Daj dzień odpoczynku :D :D :D

Marzenia11

Post » Nie sty 23, 2011 14:05 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Kolorowe linki nie działają jak nie ma spacji między znacznikiem koloru a linkiem :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie sty 23, 2011 14:07 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Gibutkowa pisze:Kolorowe linki nie działają jak nie ma spacji między znacznikiem koloru a linkiem :ok:

O dzięki! Dobrze wiedzieć. A wiesz może jak można zrobić, żeby był tekst który jest jednocześnie linkiem np. do bazarku?
Mam nadzieję, ze napisałam składnie, bo ja mam chyba opóźniony efekt pobytu w dt snarti :roll:

Marzenia11

Post » Nie sty 23, 2011 14:12 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

KOCIA SKARBONKA DLA WROCŁAWIA!!!
Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/h7wg3] [color=#BF0000][b]KOCIA SKARBONKA DLA WROCŁAWIA!!![/b][/color][/url]
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie sty 23, 2011 16:02 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Ponieważ trafiają do mnie jako pacjenci i psy i koty z rybnickiego schroniska mogę powiedzieć, że dosyć często zdarza się tam kokcydioza.
Kokcydiozę można potwierdzić/wykluczyć zwykłym badaniem kału.
Jako skuteczny preparat mogę polecić Baycox dla świń (ten dla gołębi jest gorzki).
Słabiej działa np Biseptol - podawałam kiedyś w syropie, cholernie gorzki i ślinią się okropnie.

Jeżeli chodzi o giardię=lamblię to najbardziej wiarygodny jest płytkowy test Snap Giardia. Najlepiej zrobić próbkę zbiorczą kału kilku zwierząt przebywających razem (w domyśle te 3 koty) i jeżeli wyjdzie dodatni to przeleczyć wszystkie.
Najskuteczniejszy jest metronidazol (polski mocno obciąża wątrobę, niemiecki odpowiednik Flagyl jest łagodniejszy dla kota, można go kupić w niemieckiej aptece na polską receptę).

Fenbendazol który jest w Aniprazolu i paście tego samego producenta Fenbendazol żel ma działać na giardię, ale...podawałam kociętom przez 5 dni, a potem zrobiłam test Snap Giardia i wyszedł dodatni jak cholera.

Giardia ma różne podtypy - jedne są swoiste tylko dla kotów, inne dla psów, jeszcze inne zarażają i psy i koty i ludzi. "Moje" tymczasy miały na szczęście koci podtyp - bo zbadałam i psa i siebie. No ale samym testem u kota podtypu się nie rozpozna.

Jeżeli byłaby możliwość zrobienia badania kału i testu na giardię, to pozwoliłoby to uniknąć faszerowania kotów różnymi lekami i niepotrzebnego obciążania ich wątroby. Żadna chemia nie jest obojętna dla organizmu, choć często trzeba coś podać.

ps. Misiu mój tymczas często miał luźne kupy, z krwią na końcu - kokcydioza ujemna, pasożyty ujemne, giardia ujemna. W DT się uspokoiło, a jak wrócił po pół roku, to znowu miewa takie kupy - u niego to akurat stres. Piszę to bo byłam na 99% pewna że ma giardię ale zrobiłam test i zonk, a tak niepotrzebnie bym go faszerowała metronidazolem.
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Nie sty 23, 2011 16:19 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Generalnie tymczasy smarti mają włączane leczenie po wykonaniu odpowiednich badań, czyli pełnej diagnostyce. Więc nie musimy się martwić, że będą leczone w ciemno. Tym bardziej, ze są w takim a nie innym stanie.
Zresztą z tego własnie powodu - oczekiwania na wyniki badania krwi - np. Devi w ogóle nie jest leczona. Shreck ma kroplówki wzmacniające i nawadniające bo na oko widać, ze ma silną anemię i jest mocno odwodniony. Fiona - mega stan zapalny w pysiu i stąd antybiotyk. To wszystko interwencyjnie, na podstawie tego co widać podczas badania kota.

Marzenia11

Post » Nie sty 23, 2011 17:03 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

smarti, to o czym Ci mówiłam na kokcydioze to własnie to co podaje bluerat > Baycox

wyniki krwi nam wszystkiego nie powiedza przeciez <hmm> ... ale skoro bluerat mówi że trafiały do niej koty z naszego schronu z kokcydią to może warto na to zrobic test... smarti nie bój sie tego , z tego co ja pamietam ten Baycox super podziałał na koty

a nad gardia sie mozna zastanowic na spokojnie <yhym> i Aniprazzol wsadzic do koperty bąbelkowej : D ciekawa jestem co wasza wetka podaje na gardie <?>

Betta

Post » Nie sty 23, 2011 18:08 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Pierwszy raz słyszę o takie nazwy brzmią poważnie. Czy wiecie może jak kotki dzisiaj się czują?

IzkaSz

Od: Pt sty 21, 2011 15:06

Post » Nie sty 23, 2011 19:30 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

A tymczasem smarti szykuje swój dt na przyjęcie kolejnego tymczaska - śliczna Zielonooka Luna :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Marzenia11

Post » Nie sty 23, 2011 20:09 Re: DT SMARTI-ile ja mam tymczasków?Potrzebna wizyta PA Gliwice!

Najnowsze wieści:
smarti działa logistycznie - przeprowadza jedne kicie z dołu na górę , inne z lewej na prawą :D a tak naprawde faktycznie niektore się przenoszą po to, aby Luna mogła byc wyciągnieta ze schronu.
Deva - lepiej. To nie jest świerzb drążący, bo by nie było tak szybkiej poprawy. Prawdopodobnie to alergia bo blednie skóra.
Shreck - wciąż leje pod siebie, czyli mega-biegunka się utrzymuje. W drodze do weta - 6 razy, teraz po zastrzykach dopiero 3 - smarti dbając o to, aby nie siedział w brudzie co chwilę niemal zmienia mu podkłady. Musiała kupic mega paczkę 40 sztuk.
Fiona - ciężko dyszy i łzawi, ale ma apetyt.

I z racji tego, że inne tymczasy "mają się" nie ma o nich konkretnych informacji oprócz tego, że jest OK.

Marzenia11

[poprzednia][następna]