Muszę niestety dołączyć do tego wątku

Kot czy kotka? -kot
Jak się nazywa?- Maciek
Ile ma lat? -13
Ile waży?-6.2 (to się zmienia z dnia na dzień, 18 grudnia było nawet 6,9)
Za gruby /za chudy? - za gruby
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - ciągle diagnozowana
Jak jest kontrolowana choroba? - glukometrem w przychodni (jednorazowo badania laboratoryjne)
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - zamierzam
Jeśli tak, to jakim? - -
Jaką podajesz insulinę? - tak
U 40 czy U 100? - U 40
Ile kresek (IE)? - 6
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - dwa razy
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 208
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - obawiam się, że dostał w grudniu w związku z zapaleniem oskrzeli
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - do tej pory jadł Purina one senior 7+, nie wiem co teraz zaleci weterynarz
Mniej więcej ile? - do tej pory 4 porcje po ok 20g
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - lekarz zalecił po
Inne choroby? -okaz zdrowia

nawet ząbki ma piękne mimo wieku
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie -nie podaje
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - zdjęcia wyników
http://c.wrzuta.pl/wi4721/7e8c871a0027f ... 0/img_1091http://c.wrzuta.pl/wi6948/da5701b6000f2 ... 0/img_1090Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? różnie
Opisz swój problem: Właściwie problem mam ze wszystkim. Nie mogę powiedzieć nawet, że przeczytałam wszystkie porady z początku wątku, bo nie wszystko jeszcze rozumiem. Co do choroby mojego kota jestem prawie pewna, że została wywołana przez leki podane w związku z zapaleniem oskrzeli. W ciągu dwóch dni od podania owych leków wystąpiły pierwsze objawy. Ok tydzień temu zaczęłam podejrzewać cukrzycę (4 tygodnie od wystąpienia pierwszych objawów). Z takimi podejrzeniami udaliśmy się do lecznicy - 18.01 kot miał pierwszy raz mierzony cukier (wynik od tego czasu w granicach 350-360). Dziś rano i przed chwilką dostał 6 kresek insuliny U40 (Caninsuline). Już zdecydowałam, że będziemy samodzielnie kontrolować poziom cukru. Dlatego chcę zacząć od zakupu glukometru. Proszę o polecenie jakiegoś, najlepiej niedrogiego w utrzymaniu

proszę też o informacje w co powinnam się zaopatrzyć (jakie strzykawki, igły,paski do pomiaru poziomu cukru w moczu). Wiem, że to wszystko zostało już napisane, ale potrzebuje kompendium na już. Po szybkim rozeznaniu w temacie nie chcę podawać Maćkowi insuliny w ciemno.