Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach, cz. 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 19, 2011 15:54 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

:ok: :ok: :ok: za obie Broszki!
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Terra50

Od: Nie sty 31, 2010 18:18

Post » Śro sty 19, 2011 16:24 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

Jak tam minęła wizyta u weterynarza z seniorką?
ObrazekObrazek

Sattva

Od: Śro sty 28, 2009 19:54

Post » Śro sty 19, 2011 17:15 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

nie za fajnie :(
nic dziś nie robiliśmy oprócz pobrania krwi do badania bo kotka kiepsko wygląda: ma bardzo blade śluzówki i nosek..
wygląda na to że trzeba będzie obciąć ucho i usunąć wszystkie zęby - a babcia nerkowa, więc narkoza jest problematyczna :(
wet się zastanawia czy zamiast usuwać nie pociągnąć nadal leczenia sterydami ale ja mam wątpliwości bo jak dotąd to nic nie daje :roll:
do tego od pojawienia się Broszki znów się masakrycznie rozdrapuje na policzkach, głowie i wokół szyi :(

mam wyniki krwi Broszki - szczerze mówiąc po wczorajszej rozmowie z wetem spodziewałam się zupełnie innych parametrów :roll:
czy któraś z Was zna się na tym?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Śro sty 19, 2011 17:24 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

hmmm..
a jakiś uspokajacz? na to drapanie? syropek kalm aid?
bo karma calm rc nie nadaje się dla nerkowców.

zęby najlepiej wyrwać, żeby zakażenie nie wędrowało po organizmie, ale narkoza jest problematyczna. Może wziewna? Może we Wro przy okazji sterylki Broszki?
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro sty 19, 2011 17:26 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

wrzuć wyniki :-) może ktoś coś podpowie
Obrazek

czarno-czarni

Post » Śro sty 19, 2011 18:44 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

To niefajnie :cry:
Połączenie starszego wieku i nerek jest mocno problematyczne, ale podawanie sterydów szczególnie długotrwałe to też kiepski pomysł.
Na miau jest taki wątek z kociego ABC poświęcony chorobom i wynikom badań viewtopic.php?t=22997 (6 post od góry) ale musisz zwrócić uwagę na jednostki to można porównać wyniki.
ObrazekObrazek

Sattva

Post » Czw sty 20, 2011 1:21 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka zdrowieje :)

Broszka pisze:
kociamysza pisze:Jak sobie przypomne takie widoki, to az mna trzepie, brrrrrr. Nie znosze zimy, sniegu, mrozu. Snieg ma byc tam gdzie jego miejsce, hen wysoko w gorach :)

Buziaki dla kici Brochy :)

kociamysza, napisz jak Ci się żyje w Chile? Tam chyba nie ma takich atrakcji pogodowych jak teraz u nas? :)
dziękujemy z Broszką za wspaniały bazarek :1luvu:

Chile jest dobrym miejscem do zycia. Spokojnym, przyjaznym i pieknym. Zimowe atrakcje to tylko hen na poludniu kraju, w sierpniu :) Teraz slonko grzeje, oj grzeje.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Czw sty 20, 2011 7:03 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

hello Broszce Obrazek
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Czw sty 20, 2011 8:41 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

wstawiam wyniki krwi Broszki - może ktoś będzie potrafił je zinterpretować :?:
nie sugerujcie się normami podanymi na wydruku - to ludzki lab i maszyna była ustawiona na mężczyznę...

wet mówił że niby nie ma stanu zapalnego a widzę że leukocyty są trochę wysokie...
mówił że jest anemia a ja nie bardzo widzę co tam wskazuje niby na anemię :roll:
prosiłam o profil wątrobowy a poza ALT i AST nie ma np AP, Bilirubiny, GGT...
wydaje mi się że ALAT 100 to nie jest przekroczona norma, dla kota jest do 107?
no i ten bardzo wysoki fosfor :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek
prosiłam wczoraj weta żeby rozwiał moje wątpliwości ale jakoś nie mogłam się z nim dogadać - zajął się moją seniorką i coś tam tylko burczał pod nosem że wyniki Broszki wskazują na właśnie przebytą ciężką operację i że trzeba je będzie powtórzyć za kilka tygodni..
zaordynował podawanie jej dodatkowych witamin przez tydzień, b12 podskórnie dwa razy, teraz i za tydzień oraz przez miesiąc dietę wątrobową - bez leków wspomagających wątrobę.

a dziś rano Broszka wymiotowała i nie były to kłaczki tylko żółta piana :?
ale za chwilę jak dawałam śniadanie zjadła jak zwykle z wielkim zapałem.

edit: nareszcie wiem jak wstawić miniaturkę - graszka-gn, dziękuję :wink:
Ostatnio edytowano Czw sty 20, 2011 15:58 przez Broszka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sty 20, 2011 9:55 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

Nie potrafię pomóc w interpretacji wyników badań :oops: .
Byc może rzeczywiście te badania to jeszcze za wczesnie po tak trudnej operacji, ale może możesz wysłac te badania np. e-mailem do lekarza wykonujacego operację w celu oceny stanu pacjenta?
ObrazekObrazek

Sattva

Post » Czw sty 20, 2011 11:48 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

Mam wartości referencyjne dla kota. Wpiszę je wieczorem.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Czw sty 20, 2011 14:29 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

Broszko, podaj e-mail - przeslę Ci wskaźniki referencyjne kotów i młodziakow kotów ok?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Czw sty 20, 2011 16:09 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

dagmara-olga, wysłałam.

ja mam wartości referencyjne dla kota z kilku źródeł np:
http://leksykot.top.hell.pl/koty/zdrowie/dom/normy
http://www.vetmozga.com/artykuly/badania-lab.php
http://www.nerkiwet.com/cms1/index.php? ... &Itemid=53

i np jak interpretować (dla ludzi)
http://www.eioba.pl/a85557/jak_interpre ... medycznych

leczyłam przez rok kota nerkowego, który już jest za TM :cry:
i jego wyniki nauczyłam się z czasem "czytać" - teraz dzięki tej wiedzy umiem czytać wyniki seniorki również chorej na nerki.
ale to i tak za mało dla mnie laika żeby poprawnie zinterpretować wyniki Broszki :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sty 20, 2011 16:12 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

przesłałam Ci na maila z podręcznika z SGGW. Sprawdź co odbiega od normy i mi wrzuć, bo ja teraz uciekam. Podam Ci z tegoż podręcznika skroconą interpretację. Ale trzeba pamietać = leczy sie kota a nie wyniki :-)
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt sty 21, 2011 8:30 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-badania kontr OK :)

Broszka od wczoraj rana coś więcej miaukoli i zrobiła się jeszcze większą przylepą - czyżby zbliżała się pierwsza rujka ? :strach:
Koty wolnożyjące od ocieplenia marcują się na całego i Broszka bardzo żywo jest zainteresowana krzykami i zamieszaniem za oknami, kiedy dziczki zbierają się na posiłek. Karmię te koty na parapetach za oknami i kocury teraz często po zjedzeniu oznaczają "teren" czyli na odchodnym osikują okno :evil:
mimo szczelnych okien smród dostaje się do domu a Broszka jest zachwycona :roll:

Możecie mi poradzić co podać Broszcze kiedy dostanie rujkę?
od wielu lat moje kotki są wycięte więc dawno nie stosowałam środków farmakologicznych i nie mam rozeznania.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]