Elmo wita

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 26, 2010 18:35 Elmo wita

Chciałabym się serdecznie przywitać.
Od ponad tygodnia jestem posiadaczką czarnego kocurka Elmo.Kotek został adoptowany od pani doktor weterynarz, trafił tam z ulicy z wielkim ropniem na główce. Pani doktor wyleczyła główkę, wykastrowała, odrobaczyła. Mam w domu psa staruszka i dwuletnie dziecko dlatego w poszukiwaniu kotka kierowałam się głównie charakterem zwierzątka. Miałam przykre doświadczenia z pseudohodowlą kotów brytyjskich taki był mój pierwszy typ( ze względu na stateczny charakter).
Pewnego dnia, gdy byłam na wizycie z moim psem doktor wspomniała, że ma niesamowicie przytulaśnego kota do oddania. Na drugi dzień pojechaliśmy go poznać. Kot od razu zaczął szturchać mnie główką i gramolić się na kolanka.Za dwa dni był już u nas. Po wyjęciu z transportera zwiedził całe mieszkanie, od razu zaglądnął do miski i wybrał sobie miejsce do spania tuż obok psa w naszym łóżku :D Uwielbia być głaskany, kładzie się na plecach i wystawia brzuszek. Prawie nigdy nie pokazuje pazurków, nawet gdy moja córa nieumiejętnie go podnosi lub zbyt mocno tuli
W poniedziałek został zaszczepiony i od tego czasu mamy mały problem z oczkiem, gdyż zaczęło ropieć, dostał na to kropelki Tobrex oraz Tolfedynę zastrzyk i tabletki. Kotek ma też bardzo zaczerwienione dziąsła i obawiam się o to czy przypadkiem nie jest to eozynofilowe zapalenie dziąseł. Pani doktor nic o tym nie wspominała, ale ja już zdążyłam przewertować forum :roll:
We czwartek miałam mu podać kolejną tabletkę na robale, ale ze względu na to oko wstrzymałam się. Może jednak warto podać?
To na razie tyle o nas, mam nadzieję ,że w dobrym miejscu napisałam :oops:

antila

Od: Nie gru 26, 2010 17:39

Post » Nie gru 26, 2010 18:39 Re: Elmo wita

Witaj na forum! Pociechy z kotka. :kotek:

rebellia1

Od: Sob wrz 09, 2006 20:10

Post » Nie gru 26, 2010 18:40 Re: Elmo wita

Cześć! Forum to skarbnica wiedzy, ale podane na raz może oszołomić - wątpliwości wyjaśniaj z Panią Weterynarz :wink: , oczywiście możesz podpierać się wiedzą z forum. spytaj po prostu, czy przy podrażnionym oczku można odrobaczyć i co się dzieje z tymi dziąsłami (bo może kotek ząbkuje :wink: ).
No i warto podszkolić córę odnośnie instrukcji obsługi kotka :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie gru 26, 2010 18:57 Re: Elmo wita

Witaj na forum antila :catmilk:

Początki są zawsze trudne, ale za jakiś czas będziesz śmigać po forum. :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Nie gru 26, 2010 19:01 Re: Elmo wita

Alix córkę cały czas mam na oku, gdy zbliża się do kotka. Dwulatkowi trudno jeszcze wytłumaczyć, że tuli za mocno, albo że kotek sam się wyliże i nie trzeba mu pomagać własnym językiem dlatego muszę mieć ich na oku :roll:
To raczej nie ząbkowanie, gdyż kocurek jest dorosły, dokładnie nie wiadomo ile ma lat, ale Pani dr ocenia wiek na około 2 latka

antila

Post » Wto gru 28, 2010 11:20 Re: Elmo wita

Z oczkiem wczoraj było gorzej :( Jeszcze bardziej spuchło, byliśmy u lekarza i kotek dostał Gentamycynę i Dicortineff w kropelkach o raz zastrzyk chyba dexafort.
Dzisiaj jest znaczna poprawa, ale to chyba działanie iniekcji.Mam nadzieję, że to nic ogólnoustrojowego, bo dotyczy jak na razie tylko jednego ślepka, poza tym Elmuś jest radosny i ma apetycik.
Powiem Wam szczerze, że nie przypuszczałam, że kot po przejściach z ulicy może być taki super. Wita mnie przy drzwiach, gdy wracam do domu, domaga się często pieszczot i głaskania, przynosi swoje i psie zabawki i włazi córeczce do łóżeczka :D

antila

Post » Wto gru 28, 2010 11:51 Re: Elmo wita

Napiszcie mi proszę, gdzie najtaniej w Krakowie mogę zrobić test na FelV i FIV. Przejrzałam wątki, ale nic mi nie wpadło w oko

antila

Post » Sob sty 15, 2011 19:51 Re: Elmo wita

Strasznie mi smutno. Wypatrzyłam u Elmusia jakąś dziwną narośl na policzku w środku pyszczka, byłam u pani doktor i wygląda to na nowotwór. Po odstawieniu antybiotyku dziąsełka znów są czerwone. Przez te trzy tygodnie wszyscy się przywiązaliśmy do kotka i nie wyobrażamy sobie, że mogłoby mu się stać coś złego.
Będzie operowany, ale doczytałam że 90% nowotworów jamy ustnej kotka to złośliwce. Musimy jeszcze zrobić badania krwi, potem hist- pat zmiany.
Ech...........

antila

Post » Sob sty 15, 2011 20:03 Re: Elmo wita

Ojej, tak mi przykro ... ale nie trać nadziei, póki nie masz pewnych wyników w ręku ...
:ok: :ok: za diagnozę!

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob sty 15, 2011 20:22 Re: Elmo wita

mocne kciuki za zdrowie kotka :ok: :ok: :ok:
glowa do gory. trzeba wierzyc, ze bedzie dobrze.

wiora

Od: Czw sty 24, 2008 0:19
Lokalizacja: leszno:) /Baile Atha Cliath/Malta-Ibi patria, ubi bene

Post » Sob sty 15, 2011 20:30 Re: Elmo wita

Może ktoś już widział coś podobnego i mnie pocieszy

Jeżeli za duży rozmiar to przepraszam, ale już nie umiałam bardziej zmniejszyć
Ostatnio edytowano Nie sty 16, 2011 18:03 przez antila, łącznie edytowano 1 raz

antila

Post » Sob sty 15, 2011 20:35 Re: Elmo wita

Witajcie! :D

Kciuki za kocine!
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Sob sty 15, 2011 20:43 Re: Elmo wita

Dziękuję Wam za kciuki. Strasznie to wszystko przeżywam. Do tego mój pies staruszek znowu przestał chodzić, robię mu zastrzyki. Już prawie zamieszkałam w gabinecie weterynaryjnym.Aby tego było mało córa też ma jakąś infekcję.

antila

Post » Sob sty 15, 2011 21:21 Re: Elmo wita

A to Elmo w całej okazałości a nie tylko pyszczek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowano Sob sty 15, 2011 21:31 przez antila, łącznie edytowano 1 raz

antila

Post » Sob sty 15, 2011 21:24 Re: Elmo wita

Piekny facio! :ok:

Ale zmniejsz format.
Taki duzy jest niedozwolony.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

[następna]