!!! proszę o poradę!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 15, 2011 0:32 !!! proszę o poradę!!!

Jestem nowa na forum i szukam porady. Od niedawna mieszkam w domku jednorodzinnym z pięknym, zadbanym ogródkiem, w którym niestety denerwuje mnie zapach sąsiadujących kotów, które zaznaczają teren (poprzedni właściciele domu mieli psa, który „odstraszał” koty). Mam w planach zaopiekować się popularnym kociakiem "dachowcem" ze schroniska. Słyszałam, że gdybym miała własnego kota, to inne by nie przychodziły tak chętnie jak dotychczas. Czy to prawda? I czy w takiej sytuacji lepiej kocura czy kotkę? Poczytałam na Waszym forum i biorę również pod uwagę 2 kotki :) Oczywiście obowiązkowo wchodzi w grę kastracja kota z nadzieją ze również nie będzie zaznaczał własnego terenu.
Proszę o poradę - chciałabym się zdecydować jak najszybciej na kociaka a w głowie mnóstwo pytań:) ABC bardzo pomocne dla początkujących zakochanych w tych futrzakach:)

mojra1

Od: Pt sty 14, 2011 23:52

Post » Sob sty 15, 2011 1:35 Re: !!! proszę o poradę!!!

No cóż, nie mam dla Ciebie pocieszających wiadomości. Obojętnie , czy będziesz mieć kotkę, czy kocurka, to i tak sąsiedzkie koty będą odwiedzały Twój ogródek, a jeśli okoliczne kocury są nie kastrowane , to zapaszek zawsze będzie. Jeśli zamierzać wziąć zwierzaka ze schroniska, to jesteś zobowiązana do zapewnienia mu bezpiecznego, niewychodzącego domku, albo ogrodzenia ogrodu, aby kot nie mógł wyjść na zewnatrz - co nie wyklucza, że koty sąsiadów i tak się do Ciebie dostaną.
Zanim zdecydujesz się na jakąkolwiek adopcję, porozmawiaj z sąsiadami - kociarzami. Temat jest tak szeroki, że nie sposób od razu wszystko opisac, powiem tylko, że mieszkam na bardzo starym osiedlu domków , prawie jak wieś, choc Poznań, mam kotkę wychodząca swobodnie i mając takiego kota , musisz być przygotowana na dużo większe wydatki, niż przy domowym kocie. Jeśli chcesz więcej , pisz na PW, ale wydaje mi się, że chyba nigdy kota nie miałaś i nie zdajesz sobie sprawy z tego , że kot to nie tylko przyjemność, ale przede wszystkim - OBOWIĄZEK. pozdrawiam serdecznie

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob sty 15, 2011 6:56 Re: !!! proszę o poradę!!!

izka53 pisze:Jeśli zamierzać wziąć zwierzaka ze schroniska, to jesteś zobowiązana do zapewnienia mu bezpiecznego, niewychodzącego domku, albo ogrodzenia ogrodu, aby kot nie mógł wyjść na zewnatrz - co nie wyklucza, że koty sąsiadów i tak się do Ciebie dostaną.

Schroniska wydają koty na wychodzące...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob sty 15, 2011 21:50 Re: !!! proszę o poradę!!!

Dziękuję za odp. pozdrawiam!!!

mojra1

Od: Pt sty 14, 2011 23:52