SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 10, 2011 15:21 Re: SPIS KARM dla Kota

Na rynku pojawiła się nowa karma WildCat 70% mięsa, 10% węglowodanów, BEZ ZBÓŻ

Pierwsze 5 miejsc to mięso!!

Przedstawiam skład:

suszone mięso królicze, suszony indyk, suszony kurczak, suszony łosoś, świeże mięso królicze, tłuszcz kurzy, wątróbki kurze, drożdże piwne, olej łososiowy Immutop® (topinambur koncentrat), kocimiętka, puree pomidorowe, tymianek, majeranek, oregano, pietruszka, szałwia, słodka trawa, sól, witaminy i składniki mineralne

Białka 43 %
Tłuszczu 18 %
Włókno 3 %
Popiół surowy 12 %
Woda 8 %
Omega 6 3,4 %
Omega 3 0,73 %
Witamina A 24.500 IU/kg
Witamina D3 1.700 IU/kg
Witamina E 500 IU/kg
Witamina B1 13,50 mg/kg
Witamina B2 13,00 mg/kg
Witamina B6 5,00 mg/kg
Witamina B12 100,00 mcg/kg
Witamina C 38,00 mg/kg
Biotyna 275,00 mcg/kg
Niacyna 24,00 mg/kg
Inozytol 21,00 mg/kg
Chlorek choliny 222,00 mg/kg
Pantotenian 9,00 mg/kg
DL-metionina 1240,00 mg/kg
Probiotyki MOS 610,00 mg/kg
Probiotyki FOS 610,00 mg/kg
Tauryna 1400,00 mg/kg
Wapń 1,510 %
Fosfor 1,240 %
Potas 0,840 %
Sód 0,580 %
Magnez 0,70 %
siarczan cynku 148,000 mg/kg
siarczan miedzi (chelatowane) 18,000 mg/kg
Mangan (chelatowane) 35,000 mg/kg
Żelazo (chelatowane) 100,000 mg/kg
Selen 0,220 mg/kg

Zawartość energii 357,50 kCal/100g
Zawartość energii 14,965 Mj/kg
Ostatnio edytowano Pon sty 10, 2011 19:27 przez tamiska, łącznie edytowano 1 raz

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Pon sty 10, 2011 16:56 Re: SPIS KARM dla Kota

sól? :| kocimiętka? :ryk: pomidory i przyprawy jak do spaghetti? :ryk:

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pon sty 10, 2011 17:15 Re: SPIS KARM dla Kota

sól jest kotom potrzebna, jednak niejodowana i niewybielana :) BARFErzy suplementują sól dając niejodowaną sól z kłodawy lub himalajską, więc nie widzę w tym nic dziwnego. Dodatkowo sól jest tutaj przedostatnia, więc jest jej mała ilość w karmie:) Moim zdaniem jest ok :)

Oregano nie jest to tylko przyprawa, a także zioło lecznicze:

Uważa się, że ziele lebiodki (oregano) zwiększa sekrecję śliny, soku żołądkowego i żółci, usprawniając procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Wzmaga też nieco wydzielanie śluzu, zwłaszcza przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, a także polepsza czynność gruczołów potowych oraz nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu., co jest korzystne dla kotów. Obecności flawonoidów przypisuje się działanie rozkurczające na mięśnie gładkie oskrzeli, jelit, dróg żółciowych i moczowodów. Uchodzi za dobry środek wiatropędny. Ze względu na garbniki oraz fenolowe składniki olejku eterycznego, wykazuje własności przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze, a ponadto wiąże szkodliwe produkty przemiany materii. Najczęściej stosuje się je jako lek łagodnie moczopędny, pomocny także w zaburzeniach czynności wątroby i dróg żółciowych oraz stanach nieżytowych żołądka, dyspepsji, atonii jelit oraz nadmiernej fermentacji i wzdęciach. Poza tym wykorzystywana jest w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. Służy też do płukania w zapaleniu jamy ustnej i gardła oraz do kąpieli w świądzie skóry i trudno gojących się ranach, a także do obmywania ciała obłożnie chorych, nie opuszczających łóżka, w celu zapobieżenia tworzeniu się odleżyn. W Rosji i na Ukrainie olejek z lebiodki, znany pod nazwą „masło chmielewoje” stosuje się jako środek przeciw bólowi zębów. Olejek wchodzi też w skład maści przeciwbólowych.

Tymianek:

Ziele tymianku ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze oraz rozkurczające i pobudzające wydzielanie gruczołów. Z ziela tymianku otrzymywany jest wyciąg służący do produkcjisyropów przeciwkaszlowych. Tymiankowe właściwości przeciwskurczowe i wykrztuśne wykorzystuje się w fitoterapii schorzeń układu oddechowego. Jest znakomitym naturalnym środkiem dezynfekcyjnym.

Majeranek :

Obecnie w lecznictwie używany jest na zaburzenia trawienia, stany skurczowe żołądka i jelit.

Wszystkie te zioła poprawiają wchłanianie substancji odżywczych i działanie układu pokarmowego :)

Pomidory zawierają likopen, który ma działanie antynowotworowe dodatkowo bogate są w minerały i witaminy:

Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.

Wartości odżywcze na 100 g produktu Składniki pokarmowe Witaminy Składniki mineralne
woda 94,5 g witamina A 0,38 mg magnez 10 mg
energia 18 kcal witamina B1 0,06 mg fosfor 24 mg
błonnik 1,4 g witamina B2 0,04 mg żelazo 0,4 mg
białko 0,9 g witamina B6 0,11 mg sód 1,2 mg
tłuszcze 0,2 g witamina C 15 mg wapń 10 mg
węglowodany 2,8 g witamina PP 0,7 mg potas 280 mg

Kocimiętka jest też ziołem pomagającym w leczeniu i stosowanym u ludzi:

-łagodzi ból
- działa przeciwzapalnie
- jest środkiem leczniczym w przypadku infekcji układu oddechowego
- obniża gorączkę
- zmniejsza przekrwienie
- jest stosowana nawet u niemowląt
- ma działanie uspokajające
- łagodzi bóle żołądka i wzdęcia (kolki u dzieci)
- łagodzi niestrawność

tamiska

Post » Pon sty 10, 2011 20:53 Re: SPIS KARM dla Kota

To karma podstawowa czy lecznicza? :P

Jeszcze się powtórzę z pytaniem, czy applaws ma dość tauryny :P

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pon sty 10, 2011 21:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Podstawowa dla dorosłych i kociąt :)

tamiska

Post » Śro sty 12, 2011 21:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Znalazłam niezła chyba mokra karmę, która moje koty chcą jeść. Bo niestety wszystko lepsze od Royala ich zdaniem jest be. Nic im nie podchodzilo. A dzisiaj First Class po prostu wciagnely nosem - wszystkie trzy.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro sty 12, 2011 22:36 Re: SPIS KARM dla Kota

A możesz coś bliżej o tej karmie? Ja mogę znaleźć jedynie suchą.

Ja próbuję moją młodszą przekonać do jakiejś mokrej, na razie bezskutecznie. Wypróbowaliśmy bozitę, animondę, shebę, applaws, cosma, gourmet z diamencikami a teraz miamor i młoda co najwyżej poskubie i odchodzi, albo wręcz zakopuje. Być może to kwestia smaków (większość oparta na kurczaku lub tuńczyku). Szukam dobrej karmy z wołowiną. Ale chciałabym, żeby była nie przetworzona tak, jak w przypadku tuńczyka i kurczaka, gdzie widać że to jest mięso a nie jakieś bliżej nie określone papki, albo sześcianiki ;)

Jeżeli chodzi o suche to teraz jedziemy na TOTW, a najbardziej moim kotom smakowała sanabelle (zrezygnowałam, ze względu na ilość mięsa). Orijena nie chciały skubane w ogóle ruszać :( RC traktowały podobnie jak TOTW (entuzjazm to to nie jest, ale z głodu nie padną :) ). Staram się zmieniać karmy, albo podawać dwie równolegle, choć to zawsze kończy się wyżerką smaczniejszej. Co jeszcze można podawać? Co myślicie o sanabelle? Nie jest chyba zbyt popularna, nie potrafię ocenić jakości tej karmy, a bardzo kotom smakowała. Może nie jest taka zła?

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Śro sty 12, 2011 22:43 Re: SPIS KARM dla Kota

Sanabelle jest moim zdaniem akrmą ze średniej pólki.
Ma zboża, ale moim kotom służy, a np po ToTW non stop wszystkie miały laksę.Rewelacyjnie wpływa na futra, takiej pieknej sierści nie miały po żadnej karmie.
No i kupy w normie.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Czw sty 13, 2011 0:13 Re: SPIS KARM dla Kota

First class mokra jest na Ipets, nie zawiera nic poza mięsem. Zamowilam teraz większa partie. Ona jest w formie pasztetu. Moje koty nie chcą jeść karm, w których mięso wyglada jak mięso :(
Obrazek

Conchita

Post » Czw sty 13, 2011 9:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja polecam z mokrych wypróbować Blue Buffalo Wilderness :) Jest w formie pasztetu, bez zbóż :) Mój kot wcina ją bez mrugnięcia okiem. Karma pięknie też pachnie :)

Moim zdaniem Sanabelle jest średnia.

tamiska

Post » Wto sty 18, 2011 23:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam. Zastanawiam się nad wyborem karmy, bo karmię głównie Puriną Pro Plan Kitten :oops: , ostatnio mieszam PPP z Acaną, a kilka razy w tygodniu daję puszkę Animonda Carny. Od czasu do czasu daję jej rybkę, śmietankę, jogurt, kefir. Molly ma dopiero 4 miesiące więc niektóre karmy odpadają, bo nie nadają się dla kociąt. Co powinnam zmienić? Wydaje mi się, że mogłabym ją lepiej karmić, ale mój wet mówi, że PPP jest karmą b. dobrą (ale cały gabinet aż tonie od nadmiaru ulotek i plakatów Royala, więc nie jest to dobra ocena). PPP ma za mało mięsa, chyba trochę ponad 20%, białka trochę ponad 40% i zboża.
Najgorsze jest to, że Molly mając w misce samą Acanę i Purinę z Acaną wybiera same groszki Puriny, zjadła kilka przez cały dzień, prawie nic z miski nie ubyło... Ostatni raz jadła wczoraj wieczorem pstrąga, ukradła mi trochę kapuśniaku ( :!: ) i dziś kilka groszków. Nie miauczy za bardzo, do miski podejdzie, powącha i odchodzi. W szafce mam jeszcze dużo puszek Animondy, ale nie mogę się dać, bo jak załapie, to nie zarobię na samo mokre :)
Zastanawiam się nad karmą Applaws, czytałam, że koty ją wcinają :) tylko teraz zastanawiam się czy wersja kitten jest również tak samo smaczna jak adult (bo forumowicze pisali o adult).
Pozdrawiamy :)
Kasia i Molly :)
Obrazek Obrazek

Szukam pilnie pracy w Poznaniu! :)

kasia90

Od: Nie gru 05, 2010 22:51

Post » Śro sty 19, 2011 9:56 Re: SPIS KARM dla Kota

A ja odkryłam niedawno puszeczki Schesir Cat z tuńczykiem. Mojej kotce (dość wybrednej) bardzo smakują.
Skład puszek tej firmy jest różny, niektóre mają coś koło 50% mięsa, niektóre 60-70%, a te które ja wybieram właściwie 98,6% (przykładowa puszka: tuńczyk ze szprotkami: tuńczyk 70,5%, szprotki 4,3%, bulion rybny 23,8%, ryż 1,4%). Są to całe kawałki tuńczyka z całymi dodatkami, żadnej paćki :wink: Polecam :)
Jest też wersja z kurczakiem i chyba wołowiną, ale tych nie próbowałam (wolę dać świeże mięso, a tuńczyka niestety w tak wygodniej formie i przede wszystkim niesolonego nigdzie indziej nie znajdę).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Czw sty 20, 2011 21:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Kupowałam Schesira, ale bez szału.
Natomiast przyszła do mnie duża partia First Class - byłam trochę zestresowana, ze kupiłam dużo, a wcześniej miałam tylko dwie tacki - a nuż nie polubia innych smaków. Obawy były bezpodstawne - szaleją za tym.
Obrazek

Conchita

Post » Czw sty 20, 2011 22:24 Re: SPIS KARM dla Kota

zaznacze sobie
"Umrzeć - tego nie robi się kotu,bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu.." - Wisława Szymborska.

Obrazek

Ciepła

Od: Nie cze 22, 2008 14:10

Post » Nie sty 23, 2011 9:47 Re: SPIS KARM dla Kota

moje koty absolutnie odmowily jedzenia karm bezzbozowych.
Ktore zbozowe sa na prawde godne polecenia?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]