Broszka,zerw.przepona,jelita w płucach, cz. 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 12, 2011 18:00 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka filmik s23

Jaka fajna Broszka na filmiku :P .
Mam taką samą zabawkę i tez bawi się nią czarna kicia, ale jest mocno niedowidząca, więc nie bawi się tak sie tak zgrabnie jak Broszka.
Kciuki trzymamy za wszystkie kotki i za udane wyprawy samochodem.Chyba teraz jest w miarę dobry czas na wyjazdy bo podobno zima ma jeszcze wrócić.
ObrazekObrazek

Sattva

Od: Śro sty 28, 2009 19:54

Post » Śro sty 12, 2011 18:38 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka filmik s23

super, piękne i takie optymistyczne wieści i obrazy :-)

dobrych wyników życzę!
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro sty 12, 2011 18:56 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka filmik s23

Trzymam kciuki za badania Broszki i pozostałych koteczek :ok: - oby udało się wyjechać :!:

No i upominam się o zdjęcia innych futerek - kompanów Broszki :kotek:

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Śro sty 12, 2011 19:39 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka filmik s23

Willow_ pisze:Trzymam kciuki za badania Broszki i pozostałych koteczek :ok: - oby udało się wyjechać :!:

No i upominam się o zdjęcia innych futerek - kompanów Broszki :kotek:

Ja też :ok: :ok: :ok:
Pozdrawiam,
Kessi77

Obrazek

Kessi77

Od: Nie lip 26, 2009 7:23

Post » Śro sty 12, 2011 20:54 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka filmik s23

Też chciałabym zobaczyć całe stadko.

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Czw sty 13, 2011 8:52 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach-Broszka filmik s23

wstawię fotki pozostałych kiedy je zrobię :)
ale proszę o cierpliwość, bo mój aparat wciąż jest zepsuty :twisted:
zapisuje mniej więcej co 10 zdjęcie i robienie fotek Broszce zupełnie wyczerpuje mój limit cierpliwości :wink:

ciekawe czy uda mi się samochodem wydostać z podwórka :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw sty 13, 2011 14:54 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

no to jesteśmy po wizycie.

Broszka bardzo dzielnie wszystko zniosła i szczerze mówiąc nie spotkałam jeszcze takiego grzecznego kota :love:
cały czas tuliła się do mnie i wczepiała jak broszka, ale grzecznie pozwoliła sobie bez żadnych ogłupiaczy pobrać krew, zrobić dokładne usg całego brzucha oraz dwa zdjęcia rtg.

Przy okazji pobierania krwi na biochemię i morfologię zrobilismy od razu testy FeLV i FIV - oba wyszły UJEMNE :ok:
niestety, wet powiedział że po tak ciężkiej operacji zaszczepić Broszkę będzie można dopiero za jakieś 6 tyg :roll:

Teraz wyniki badań:
- na rtg widać że wszystko jest na swoim miejscu :ok:
- niestety jest tak jak przewidywał dr - płuca nie są w pełni wydolne, widać zaciemnione obszary...
- no i wątroba w obrazie usg nie wygląda dobrze :( ma zmienioną strukturę i kolor, ale wielkość i położenie w porządku - zobaczymy co pokażą wyniki wątrobowe z krwi.
- pęcherz na usg wygląda normalnie i jest umiejscowiony prawidłowo, nie ma żadnych złogów ani piasku. jeśli wyniki krwi będą wskazywać na jakiś stan zapalny to wtedy zrobimy badanie moczu i ew. przeleczymy antybiotykiem. jeśli stanu zapalnego nie będzie to znaczy że taka jej uroda z tym częstym sikaniem :roll:
- pozostałe narządy wyglądają na usg w porządku :ok:
- Broszka ma brzydkie dziąsła: zaczerwienione i widać już nadżerki wokół zębów - a to przecież bardzo młoda koteczka :roll:

Te dziwne twarde wypukłości przy górnym końcu szwów które mnie niepokoiły to mostek. wet mówi że widocznie musieli przy operacji ruszyć mostek żeby mieć lepszy dostęp do klatki piersiowej. Broszce to nie przeszkadza więc nie ma się czym martwić :ok:

Zapytałam również kiedy będzie można Broszkę wysterylizować bo koteczka ma ok 9 mcy i lada moment dostanie pierwszą rujkę...
okazuje się, że mój wet nie podejmie się zabiegu ze względu na operację przepony - boi się że jeśli przepona ma nieszczelności (a na to może wskazywać jej charczenie pooperacyjne) to po otwarciu brzucha płuca się zapadną i Broszka umrze :roll:
będę musiała na sterylizację pojechać do kliniki gdzie była operowana bo tam mają odpowiednią aparaturę w razie czego - ale i tak ze sterylizacją trzeba będzie poczekać co najmniej ze dwa miesiące...

Zdjęcia rtg obrobię i wstawię wieczorem - będę je również wysyłać do dr i pogadam z nim przy okazji o sterylizacji.

koszt dzisiejszego "przeglądu" Broszki wyniósł 256,- :(

Seniorce wet wyciął guza którego przebadamy histopatologicznie...
koszt samego zabiegu 80,- a za badanie guza nie wiem jeszcze ile będzie.
Kotka jest bardzo otyła i chyba dlatego bardzo źle znosi narkozę: od godziny wymiotuje spienioną śliną mniej wiecej co 10 minut...
strasznie się o nią martwię - jeśli zaraz nie przestanie wymiotować to mam jej podać środki p/wymiotne :(

a jutrzejszą wizytę z drugą seniorką przełożyliśmy na przyszły tydzień bo wet niespodziewanie jutro rano wyjeżdża.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sty 13, 2011 15:06 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

niech wszystko będzie dobrze!
Dopisz koszt do pierwszego postu - żeby było wiadomo ile kosztuje leczenie kici.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw sty 13, 2011 15:20 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

Duża Broszko, przecież pomożemy. Tylko, żeby wszystko było dobrze.
Dzięki za informacje o zdrowiu kici :)
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Czw sty 13, 2011 15:25 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

:ok: :ok: :ok: za zdowie Broszki i obu seniorek :ok: :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw sty 13, 2011 15:31 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

oto dzisiejsze zdjęcia rtg:
1 RTG
2 RTG

i dla porównania zdjęcia z przed operacji:
1 RTG
2 RTG

wstawię też do pierwszego postu

edit.
na szczęście seniorka przestała nareszcie wymiotować, kamień spadł mi z serca :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Czw sty 13, 2011 16:10 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

Też myślę,że z róznymi zabiegami Broszki jak sterylizacja to trzeba będzie troche poczekać, przecież ledwo co była bardzo poważna operacja, ale jako ratująca życie była niezbędna.
Wątroba bardzo dobrze się regeneruje,jeżeli w badaniach krwi wyjdzie coś nie tak to trzeba będzie leczyć np.zetonilem czy ornipuralem.
Będzie dobrze :ok: :ok:
Biedna starsza kicia tak sie nacierpiała :( .
Z dziąsłami u kotów jest różnie- wiele z nich nawet jako młode kotki mają kłopoty.Trzeba próbować leczyć antybiotykiem, choć często daje to poprawę na krótko.
Nie wiem skąd Broszka wzięła sie u Ciebie, ale była już "dorosła" więc nie wiadomo co jadła jak była kociakiem czy miała wystarczającą ilość witamin i składników mineralnych do właściwego rozwoju.
ObrazekObrazek

Sattva

Od: Śro sty 28, 2009 19:54

Post » Czw sty 13, 2011 16:23 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

Jak masz w pobliżu aptekę, to kup Baikadent i smaruj. Niedrogie i skuteczne. Wypróbowane na moim rezydencie :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw sty 13, 2011 17:07 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

Conchita pisze:Duża Broszko, przecież pomożemy. Tylko, żeby wszystko było dobrze.
Dzięki za informacje o zdrowiu kici :)

Dokładnie :)
ObrazekObrazekObrazek

saranna

Od: Śro mar 19, 2008 15:35

Post » Czw sty 13, 2011 17:59 Re: karzełek,zerw.przepona,jelita w płucach- RTG kontrolne

dzięki dziewczyny, za wsparcie i w ogóle :1luvu: :1luvu:

ogólne wrażenie po dzisiejszym przeglądzie Broszki jest takie że UDAŁO SIĘ :piwa:
bo reszta to szczegóły raczej nie zagrażające jej życiu :ok:

nie wróci pewnie do pełnej sprawności np wydolność oddechowa będzie słabsza i wątróbka do leczenia
ale najważniejsze jest że przepona trzyma w ryzach kiszki i testy wyszły ujemne :piwa:

bez operacji Broszka nie miała najmniejszych szans, zresztą pewnie już by jej z nami nie było...

może mój wcześniejszy post zabrzmiał trochę dramatycznie,
ale to dlatego że strasznie się martwiłam tym że seniorka bardzo kiepsko zniosła narkozę i tym że guz niefajnie wyglądał w środku :(
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]