Buro-biało-bure szczęście

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 10, 2011 20:22 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

tak się chłopaki odstresowywały wspólnym doznaniem krzywdy po wizycie u weta:

Obrazek

jest to największy plus całego tego zamieszania :ok: :love:. Tego dnia i następnego, kiedy odwiedziły mieszkanie rodziców, spały jak zabite i odsypiały wrażenia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Wto sty 11, 2011 1:45 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

Georg-inia pisze:...
Sama kreatynina jest bardzo niestabilnym parametrem, wzrasta na skutek stresu, podobnie jak cukier.

Nie jest bardziej niestabilnym od innych. Nie wzrasta od stresu.

Tak więc sama niedużo zawyżona kreatynina nie oznacza nic :)

Oznaczać może zniszczenie 75% nefronów. Jest praktycznie jedynym parametrem biochemicznym pozwalającym wykryć postępującą chorobę zanim zaczną się objawy ciężkiej azotemii. Takie nic.

kotom z niezbyt sprawnymi nerkami podaje się karmę z obniżoną ilością białka, a takie są wszystkie "seniory"

Karmę z obniżoną ilością białka podaje się wyłącznie w celu ograniczenia we krwi toksycznego mocznika, który właśnie powstaje w wyniku spalania białka. Często jednak w takich sytuacjach powstaje problem z zapewnieniem wystarczającej wartości energetycznej pożywienia. Przy wysokim moczniku mało który zwierzak ma apetyt, a większość ma anemię, więc konieczne jest wybieranie mniejszego zła. Podawanie tej karmy "w ciemno" i bez potrzeby może tylko kotu zaszkodzić.

Natomiast kotom ze niezbyt sprawnymi nerkami należy podawać zwiększone ilości wody. Siłą lub podstępęm. Nie rodzaj karmy lecz ilość wody jest kluczowa.

rybcie pisze:....
Wszystkie wyniki: morfologia, wątroba, moczniki i in. są ok :ok: :ok: :ok:.

Sensowna norma leukocytów kota: 6-11 * 10^3 / mm^3.
Wszystko powyżej może oznaczać kłopoty.
(W polsce używa się zakresu do 19.9 - zupełnie bez sensu.)

...Jedynie kreatynina jest trochę podwyższona. Przy normie do 1,8 Bonifcio ma 2,1 a Antek 1,95.

Jest całkiem konkretnie podwyższona. Zalecenia IRIS traktują wynik > 1.6 mg/dl jako stan alarmowy.

...Ponieważ wszystko inne jest w porządku i u obu kotów występuje ten sam objaw, pani doktor stawia wstępnie na dietę - za dużo dobrego 8O. Przechodzimy na karmę dla seniorów Boscha, która ma zmniejszoną zawartość białka i fosforu....

Zawartość onego fosforu we krwi powinna być zmierzona. Jak też innych istotnych pierwiastków. Przyczyna uzyskania tak wysokich wartości kreatyniny powinna zostać jednoznacznie rozpoznana. Dziwny wydaje się brak reakcji weta i zlecenia choćby przyzwoitego badania ogólnego moczu.

Ludzie dziwni są: jedni nie robią badań wcale, jak ja. Inni ignorują ich wyniki, pogrążając się w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku i łykając bajki to potwierdzające.

Ładne te twoje kocurki - przykro będzie patrzeć jak umierają.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto sty 11, 2011 6:27 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

PcimOlki z ostatnim zdaniem to grubo przesadzilas :evil:

Niby czemu miało to służyć? :evil:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto sty 11, 2011 7:49 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

dziękuję za uwagi merytoryczne PcimOlki. Komentarz jednak pominę milczeniem.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Wto sty 11, 2011 8:59 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

Pozostawię bez komentarza :evil: wyskoczył/a jak Filip z konopi :evil:
Ostatnio edytowano Wto sty 11, 2011 9:25 przez gosiaa, łącznie edytowano 1 raz

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Wto sty 11, 2011 9:20 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

o ile się nie mylę, PcimOlki to on :lol:

zgadzam się z karmą niskobiałkową i zależnym poziomem mocznika, dlatego wcześniej nie odniosłam się do konkretnego parametru tylko napisałam ogólnie, że "kotom z niezbyt sprawnymi nerkami".
Może pozwolę sobie sprostować Twoją tak obszerną wiedzę w jednym punkcie: otóż nie wszystkie nefrony działają jednocześnie, pracują - mówiąc kolokwialnie -na zmianę i zniszczenie już 60% ich ogólnej liczby to natychmiastowa śmierć 8)

Rozumiem, że wszystkie wymienione w poście informacje poparte są wieloletnimi studiami i praktyką, i lekarze weterynarii, z których pomocy korzystamy, do pięt nie dorastają :mrgreen:

Ostatnie zdanie zaś jest niemiłe, obrzydliwe i poniżej mojego poziomu.
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Wto sty 11, 2011 9:37 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

rybcie pisze:Georg-inio - a jak ty przyciskasz tego kota do stołu? Leżącego na sfinksa czy bokiem na płasko? Bo do krwi to ta łapka musi być uchwytna... chętnie wypróbuję.

się przypomnę :oops: :)
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Wto sty 11, 2011 9:50 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

rybcie pisze:
rybcie pisze:Georg-inio - a jak ty przyciskasz tego kota do stołu? Leżącego na sfinksa czy bokiem na płasko? Bo do krwi to ta łapka musi być uchwytna... chętnie wypróbuję.

się przypomnę :oops: :)

Gosia, przy pobieraniu krwi się nie da na kocie "położyć", bo raz, że łapka dostępna musi być, a dwa dziura w łapce ;) powinna być niżej niż serce, żeby lepiej leciało. To się sprawdza tylko przy zastrzykach ;)

Przy pobieraniu krwi u Georga trzymam prawą ręką za skórę na karku i lekko pociągam w tył, a lewą między przednimi łapami przekładam od przodu w stronę brzuszka. Wtedy nawet jeśli trzeba unieść kota to tą lewą ręką troszkę podnoszę. A ponieważ mam bolący kręgosłup, to jednocześnie tą lewą ręką przyciskam lewy bok Georga do siebie - wtedy mi wygodniej, a on jest "przytulony".

Jak kot się bardzo szarpie można położyć go na boku i wtedy jedną ręką za kark i odciągasz do tyłu, żeby nie gryzł, a drugą za tylne nóżki i naciągnąć trochę, żeby nie kopał. Jak nie chce lecieć - odrobinę unosisz tułów, tylne nóżki zostawiając przyciśnięte do stołu. Ogólnie przy każdym trzymaniu lepiej przycisnąć trochę ręką do stołu niż trzymać w powietrzu, bo wtedy łatwiej im się wyrwać. Wiją się jak węże :roll:

Oczywiście mówimy o pobieraniu krwi z przedniej łapki.
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Wto sty 11, 2011 10:48 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: dzięki - poćwiczę na sucho ;).
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Śro sty 12, 2011 8:33 Re: Buro-biało-bure szczęście-sposób na weta? za mc powtórka :(

Rozumiem, że wszystkie wymienione w poście informacje poparte są wieloletnimi studiami i praktyką, i lekarze weterynarii, z których pomocy korzystamy, do pięt nie dorastają :mrgreen: .

Możesz sobie rpzimieć co chcesz. Czas pokaże.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lut 21, 2011 15:17 Re: Buro-biało-bure szczęście- pół radośnie / pół smutno

no i mamy wyniki. W połowie się cieszymy (bardzo!), bo u Antosia jest książkowo :piwa:, a w połowie martwimy (bardzo!) :cry: , bo u Bonifcia i mocznik i kreatynina są podwyższone. Nie zrozumiałam jeszcze dokładnie (nie mogłam się skupić w pracy, jak tylko wybiła 13:00 to próbowałam się dodzwonić), czy w górnej granicy czy podwyższone, ale martwię się bardzo. Dzisiaj idę porozmawiać co robimy dalej :(.
Ech... :cry: :cry: :cry:
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon lut 21, 2011 15:20 Re: Buro-biało-bure szczęście- pół radośnie / pół smutno

spokojnie Gosiu, nie martw się na zapas.
Najpierw porozmawiaj z lekarzem :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pon lut 21, 2011 15:21 Re: Buro-biało-bure szczęście- pół radośnie / pół smutno

rybcie nie martw się na zapas, wklej tu wyniki jak już je będziesz miała

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Pon lut 21, 2011 15:23 Re: Buro-biało-bure szczęście- pół radośnie / pół smutno

mokkunia pisze:rybcie nie martw się na zapas, wklej tu wyniki jak już je będziesz miała

:1luvu: mokkuniu i madziuradek dziękuję, Ty mokkuniu specjalistką jesteś. Nie wiem czy to oznacza już początek ciągłego (do końca życia) problemu z nerkami, czy jest przejściowe. Czeka nas zmiana diety i pewnie regularne badania. A Bonifcio tak bardzo boi się lekarza :(. No nic, wpiszę coś konkretnego wieczorem...
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon lut 21, 2011 16:09 Re: Buro-biało-bure szczęście- pół radośnie / pół smutno

Gosiu, wiem, że wiadomości o złych wynikach zawalają świat (sama tak miałam), ale to da się przejść. Może nie jest tak strasznie jak myślisz :) a gdyby nawet, to są sposoby, by małemu pomóc, choć wiem, że już nie będzie tak samo...
Głowa do góry, będzie dobrze :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

[poprzednia][następna]