Ja też potwierdzam że RC jest bardzo alergogenny, moje 2 kociaki (bracia) jadły karmy RC od małego i jak się uczuliły to obydwa naraz. Lekarka wykluczyła alergie pokarmowa i dala kropelki ze sterydami, ale ja miałam coś złe przeczucia i odstawiłam RC i kropelki, kupiłam za to bezzbożowe karmy Orijen i Applaws i po jakimś czasie (tydzień lub troszkę więcej) kociaki zaczęły się mniej drapać.
Uprzedzam ze kociaki karmione RC mogą niechętnie jeść inną karmę, zwłaszcza taka bez extra smakowych i zapachowych dodatków, wtedy można spróbować Sanabelle (sklad zblizony do RC) ale nie tak nafaszerowana chemią.
Z mokrych dobra jest Animonda Von Feinstein, Miamor (musisz próbować np. tydzień-dwa z drobiem, potem tak samo z wołowiną, i obserwować czy kot się mniej drapie). Ze specjalistycznych jest Integra Sensitive, ma wybrane źródła białka np. tylko kurczak, tylko wołowina, nią też można testować uczulenia (ale musi być to min. 1 tydzień na danej karmie).
Zwróć też uwagę czym czyścisz kuwetę, miseczki, myjesz ręce - koty są bardziej wrażliwe na chemię i to też może powodować alergie.