Wszystkiego NAJ dla Ciebie i kociaków, tych domowych i innych

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Gosia B pisze:Pozwolę sobie podkleić tutaj mój apel o pomoc dla kociaka, bo to nasz rodzimy "Gliwiczanin". Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew...Kolejny apel o pomoc.
Przed świętami w Gliwicach został znaleziony kocurek: ok. 3 miesiące, burasek, ma złamaną przednią prawą łapkę, pokiereszowaną miednicę, która początkowo spowodowała bezwład tylnych kończyn oraz ukręcone prawe uszko. Prawdopodobnie maluch został pokiereszowany przez dużego psa. W chwili znalezienia rana na jego głowie byął już podgojona, mogła pochodzić nawet sprzed 7 dni. Jak udało mu się przeżyć ten czas? Nie mam pojęcia...
[b]Uszatek 24 h po znalezieniu![]()
![]()
Obecnie uszatek przebywa w zaprzyjaźnionym DT pod Gliwicami a ja doglądam jego leczenia. Po tygodniu w cieple i na lekach wraca władza w tylnych łapkach, malec ma ogromny apetyt i korzysta z kuwety. Przednia połamana łapka kwalifikuje się do operacji, jednak na razie musimy na tyle podleczyć malucha, żeby potrafił poruszać się na tylnych kończynkach - dopiero wtedy będziemy myśleć nad chirurgią przodu.
RTG łapki
Jedno jest pewne - Uszatek ma wielką wolę życia, nie poddał się nawet w najtrudniejszych momentach. Gdyby ktokolwiek chciał pomóc nam w leczeniu uszatka, bardzo proszę o nawet najmniejszych datków na konto Fundacji Kocie Życie. Obecnie maluch cały czas dostaje leki, a jego planowana operacja może kosztować nawet 500 pln... To dla nas na prawdę dużo...
A może ktoś chciałby wystawić bazarek na rzecz malucha? Będziemy wdzięczni dosłownie za KAŻDĄ POMOC !!!
Dla wszystkich, którzy chcieliby pomóc Uszatkowi, podaję nr konta:
Fundacja Kocie Życie
ALIOR BANK: 30 2490 0005 0000 4500 8315 1633
W tytule przelewu: "DAROWIZNA NA CELE STATUTOWE - DLA USZATKA"
Więcej szczegółów można znaleźć na stronie http://www.kociezycie.pl lub na wątku malucha:
http://www.kociezycie.pl/forum_kocie/vi ... f=1&t=1550
W sprawie kotka można też kontaktować się bezpośrednio ze mną na PW - Gosia B
Gosia B pisze:pozwolę sobie zapytać tutaj czy wiadomo coś z tym wątkiem gliwickiego schroniska? Został założony? A jeśli tak, to czy ktoś mógłby mnie do niego pokierować? Bo jakoś sama nie umiem znaleźć...
Gosia B pisze:pozwolę sobie zapytać tutaj czy wiadomo coś z tym wątkiem gliwickiego schroniska? Został założony? A jeśli tak, to czy ktoś mógłby mnie do niego pokierować? Bo jakoś sama nie umiem znaleźć...
U nas kolejna rozpacz - w zeszłym tygodniu odłowiłam na Dziewanny w Gliwicach mamusię i dwa buraski. Kicia już po sterylce dochodzi do siebie, chłopak ma się dobrze, ale dziewczynka ma prawdopodobnie wrodzoną wadę sercaNie wiem co z nią będzie, w piątek jedziemy na pierwsze badania
Jest cudna, ale jej serduszko pracuje jak miech
U kotów wady serca są niezwykle rzadkie, nawet nie do końca wiadomo jak to leczyć. Specjalistyczne badania (np. UKG) można zrobić w Warszawie... Ehhhh...
Tak wyglądają maluchy:
Gosia B pisze:Właśnie wróciliśmy z Kliniki.
USZATEK NIE ZOSTAŁ ZOPEROWANY, PONIEWAŻ W CIĄGU OSTATNICH KILKU DNI JEGO KOŚCI USTAWIŁY SIĘ PRAWIDŁOWO A ZŁAMANIE ZACZĘŁO SIĘ ZRASTAĆ !!!! Potwierdziło to zdjęcie RTG. Dr Cymbryłowicz stanowczo odmówił ponownego łamania łapy, tym bardziej, że zabieg mógłby spowodować nie tylko dodatkowe skrócenie kończyny, ale też uszkodzenie nerwu i łapka mogłaby się stać bezwładna. Jak zobaczyłam ten zrost na RTG to mi oczy wyszły - koty nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać.
Doktora zaręcza swoim doświadczeniem lekarskim, że mały będzie na tej łapce normalnie chodzić. Tyle tylko, ze może ją stawiać lekko od boku. Natomiast gdyby coś się działo nie tak, gdyby wytworzył się staw rzekomy, lub coś podobnego - doktor zobowiązał się pisemnie, że wówczas zoperuje kota na koszt Gliwickiej Kliniki Weterynaryjnej.
Myślę, że to jest dobre rozwiązanie, gdyż teraz powtórne łamanie tej łapki, przy tak zaawansowanym zroście, byłoby tylko niepotrzebnym mnożeniem cierpień tego malucha. A tak zawsze mamy furtkę, ze gdyby coś poszło nie tak, to możemy się ratować...
Zdjęcie RTG zrastającej się łapy dodam za chwilę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: crisan i 32 gości