Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 06, 2011 23:08 Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Kochani,

Mamy kotka z podejrzeniem PNN, ale nie możemy do końca ustalić diagnozy, bo dwa znane mi laboratoria mają różne wyniki, i to za każdym razem!!!

W laboklinie znajdują coli i pseudomonas, w labwecie - pseudomonas, w ludzkim laboratorium - nic, w jednym białko w moczu jest 69, a w drugim badaniu, 4 dni później w tym samym laboratorium - śladowe...

Po prostu chyba oszaleję... Pomóżcie, proszę, polećcie dobre laboratorium, które zrobi profil nerkowy z moczu... Czas ucieka :(
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Czw sty 06, 2011 23:51 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

avild pisze:Kochani,

Mamy kotka z podejrzeniem PNN, ale nie możemy do końca ustalić diagnozy, bo dwa znane mi laboratoria mają różne wyniki, i to za każdym razem!!!

W laboklinie znajdują coli i pseudomonas, w labwecie - pseudomonas, w ludzkim laboratorium - nic, w jednym białko w moczu jest 69, a w drugim badaniu, 4 dni później w tym samym laboratorium - śladowe...

Po prostu chyba oszaleję... Pomóżcie, proszę, polećcie dobre laboratorium, które zrobi profil nerkowy z moczu... Czas ucieka :(

Z podejrzeniem PNN? Bakterie w moczu raczej wskazują na infekcję układu moczowego. Z tego dopiero może się rozwinąć PNN.
Nie ma znaczenia, że są 2 różne drobnoustroje jeśli w antybiogramie są wspólne wrażliwości. Nie ma też nic dziwnego, że wyniki z różnych pobrań są różne. Jeśłi mocz pobrany niesterylnie, możliwe są przekłamania. Niespecjalnie jest istotne ile tego białka w moczu jest, ważne, że w ogóle jest. Do rozpoczęcia leczenia wystarczy antybiogram. Nie bardzo rozumiem co więcej chcesz uzyskać. Jeśli wyniki są powtarzalne, należy przyjąć gorszy wariant i leczyć wedle niego.

Na SGGW jest jakiś lab. Wątpię jednak żeby wykrył kolejną bakterię.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw sty 06, 2011 23:59 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Podejrzenie PNN na podstawie moczu stawia się, gdy jego ciężar właściwy jest niższy od normy. I na podstawie kreatyniny. Potwierdzenie uzyskuje się przez badanie krwi.
Bakterie w moczu ważne są przy zapaleniu pęcherza i dróg moczowych, co może nieleczone doprowadzić do PNN.
Jednak przewlekłą niewydolność nerek orzeka się po wykluczeniu niewydolności ostrej i leczeniu jej ewentualnych przyczyn (np. zatrucie, infekcja).
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt sty 07, 2011 0:33 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Mądrzycie się, a ja niestety mam wyniki pozostałych badań...

Krew:
mocznik: 160
kreatynina: 4,2

USG: zmiana obrazu warstwy korowej nerek

jedyny objaw: kot schudł

badanie moczu jest b. ważne, bo trzeba ustalić, czy nie jest to odmiedniczkowe zapalenie nerek, wywoływane przez bakterie ww

podawanie antybiotyku bez potwierdzenia jest zbrodnią, bo większość jest nefrotoksyczna

pliz, zadałam konkretne pytanie... :(
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Post » Pt sty 07, 2011 0:38 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

mziel52 pisze:Podejrzenie PNN na podstawie moczu stawia się, gdy jego ciężar właściwy jest niższy od normy. I na podstawie kreatyniny. Potwierdzenie uzyskuje się przez badanie krwi.
Bakterie w moczu ważne są przy zapaleniu pęcherza i dróg moczowych, co może nieleczone doprowadzić do PNN.
Jednak przewlekłą niewydolność nerek orzeka się po wykluczeniu niewydolności ostrej i leczeniu jej ewentualnych przyczyn (np. zatrucie, infekcja).

ciężar właściwy był 1,008, po 1,5 tyg sterydu: 1,02
kreatynina była 58 jest 115
kotek ma stwierdzone nadciśnienie, nie wiadomo czy było przyczyną, czy jest wtórne

w czerwcu miał zapalenie wątroby po zatruciu
zawsze miał kreatyninę ok 1,6

dobija mnie to, że wyniki z tej samej próbki w dwóch czy trzech laboratoriach mogą tak się różnić, że tu coś wyrasta, a tam nie
mocz pobierany ze specjalnego żwirku, z wyparzonej kuwety, sterylną strzykawką

Obrazek

avild

Post » Pt sty 07, 2011 0:40 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Może w takim razie spytaj o laboratorium dr Neskę, fachowca od nerek, musi mieć jakieś, któremu ufa.
http://www.nerkiwet.com/cms1/

mziel52

Post » Pt sty 07, 2011 1:02 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

avild pisze:....

Jeśłi badanie bakteriologiczne jest jedynym kryterium trwającej infekcji i podawanie antybiotyku jest zbrodnią, to raczej powinno się pobrać mocz innymi sposobami.
Każdy uzyskany wynik bez zmiany metody pobrania będzie niewiarygodny.
Jeśłi w kolejnym labie nic nie wyrośnie, to co? Brak leczenia. Nie ma infekcji.
Jeśli nie ma wątpliwości, że jest infekcja, to po wykryciu 2 drobnoustrojów szuka się trzeciego.
Nie kumam tej logiki. Jakaś chaotyczna.
Widocznie jeden z labów stosuje czulsze podłoże.

PcimOlki

Post » Pt sty 07, 2011 1:20 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Polecam artykuł dr Neski na ten temat
http://www.nerkiwet.com/cms1/images/moc ... 5B1%5D.pdf

mziel52

Post » Pt sty 07, 2011 1:38 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

PcimOlki pisze:
avild pisze:....

Jeśłi badanie bakteriologiczne jest jedynym kryterium trwającej infekcji i podawanie antybiotyku jest zbrodnią, to raczej powinno się pobrać mocz innymi sposobami.
Każdy uzyskany wynik bez zmiany metody pobrania będzie niewiarygodny.
Jeśłi w kolejnym labie nic nie wyrośnie, to co? Brak leczenia. Nie ma infekcji.
Jeśli nie ma wątpliwości, że jest infekcja, to po wykryciu 2 drobnoustrojów szuka się trzeciego.
Nie kumam tej logiki. Jakaś chaotyczna.
Widocznie jeden z labów stosuje czulsze podłoże.

kurde, zadałam proste pytanie, znacie, nie znacie, a Wy mi tu diagnozę online stawiacie ;)

jest wątpliwość, ponieważ pozostałe parametry nie wskazują na infekcję!!! nic nie wskazuje na infekcję i to tak rzadkim drobnoustrojem jak pałeczka ropy błękitnej. poza tym w jednym z laboratoriów nic nie urosło... stąd drugie i trzecie badanie

generalnie z jednym mogę się zgodzić, ale do tego już doszłam - metoda pobierania. chociaż trochę się boję tego nakłucia pęcherza... tym bardziej, że kot to wybitny panikarz :(

pozostałym dziękuję za linki, o sggw myślałam

Obrazek

avild

Post » Pt sty 07, 2011 1:42 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

mziel52 pisze:Może w takim razie spytaj o laboratorium dr Neskę, fachowca od nerek, musi mieć jakieś, któremu ufa.
http://www.nerkiwet.com/cms1/

co do dr Neski ma niestety poważne wątpliwości, z różnych przyczyn, o których publicznie pisać nie wypada. pozostają one w sprzeczności z zachwytami ludzi na jej temat. będę szukała innego fachowca...

artykuł czytałam, nic nowego, ale dzięki :)

Obrazek

avild

Post » Pt sty 07, 2011 1:45 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

To może po prostu daj mocz do ludzkiego laboratorium, akurat w zakresie bakterii nie robi to chyba różnicy.

mziel52

Post » Pt sty 07, 2011 2:02 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

mziel52 pisze:To może po prostu daj mocz do ludzkiego laboratorium, akurat w zakresie bakterii nie robi to chyba różnicy.

no dramat w tym, że, jak pisałam w pierwszym poście, oddałam do laboratorium ludzkiego i nic nie wyrosło, ani cola, ani pseudomonas

a laboratorium zaufane, moja babcia przepracowała tam 40 lat, zaniosłyśmy mocz do analizy i pączki w ramach przekupstwa :D

Obrazek

avild

Post » Pt sty 07, 2011 9:08 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

avild pisze:...
kurde, zadałam proste pytanie, znacie, nie znacie, a Wy mi tu diagnozę online stawiacie ;)...

Nieczego nie stawiamy, tylko nie rozumiemy zagadnienia. Na proste pytanie odpowiedziałem w pierwszym swoim poście.

1. Sposób pobierania próbki wyklucza użycie jej jako indykatora obecności infekcji. Wysokie prowdopodobieństwo false positive. Wobec powyższego podawanie antybiotyku na podstawie wyniku takiego badania jest zbrodnią. :wink:

2. Kolejne badanie w innym labie nie wniesie żadnej wartości diagnostycznej, bo, zakładając brak zanieczyszczenia próbki, na podstawie jakiego kryterium wynik z jednego labu ma być preferowany przed wynikiem innego?

Możliwe są następujące przypadki:

A. Posiew jałowy - sytuacja dość patowa. Wynik z ludzkiego labu odrzucił bym na wstępie. Tymniemniej w OZN nie zawsze wykrywa się drobnoustroja w moczu. Trudno więc wyłącznie na tej podstawie zaniechać leczenia.

B. Znaleziono kolejnego, trzeciego droboustroja - podważa wiarygodność wszystkich wyników. Uprawdopodobnia wersję zanieczyszczonej próbki. Konieczność powtórzenia badania ze sterylnym pobraniem próbki. Wartość diagnostyczna zerowa.

C. Potwierdza obecność jednego lub obu organizmów wykrytych w laboklinie - zerowa wartość diagnostyczna, bo te informacje już są. Po co więc je duplikowac?

Otake logike mnie sie rozchodzi.

Decyzję o podjęciu leczenia należało by poprzeć wynikami wizyty u dr. Marcińskiego (hiperechogenna kora) i morfologii (WBC). OZN często wywołuje leukocytozę z przesunięciem obrazu w lewo (limfocytoza). (Jakie są parametry WBC futrzaka?) Wynik badania bakteriologicznego w tym przypadku jest pomocniczy i służy wyłącznie do dobrania skutecznego antybiotyku. Domniemam, że wyniki z laboklinu to dwa antybiogamy na których wystarczy dokonać prostej operacji logicznej (AND), aby uzyskać możliwe do stosowania leki. Jeśli zaś inne badania nie wskazują na infekcję, niestety punkcja pęcherza jest koniecznością, nie zmiana labu. Podobno punkcja jest bardziej stresująca dla opiekuna, niż dla kota. :)

Powodzenia.

PcimOlki

Post » Pt sty 07, 2011 19:06 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

Ostatni post był pełen użytecznych informacji :D Bardzo dziękuję. Trochę jestem zakręcona, więc szczegóły opiszę później i w osobnym wątku, i tak się nosiłam z taką decyzją. Poza tym nie ma co pisać tutaj nie na temat. Na pw też odpowiem, wieczorkiem.

Pomijając fakt, że rzeczywiście próbka jest podejrzana i tak chciałabym dowiedzieć się, jakie są w Warszawie laboratoria weterynaryjne (podobno ludzkie mają inny sprzęt). Na razie znam Laboklin i Labwet. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Ogólnie trwają przygotowania do życia z kotem z PNN, dla mnie był to szok, ogólna panika itd, na pewno to znacie. Powoli zaczynam godzić się z tą myślą i rozważać konkretne działania. Miałam nadzieję, że nigdy taka konieczność nie zajdzie, ale widać, że będę musiała przejrzeć też wątek dla nerkowców.

Pozdrawiam ciepło wszystkich towarzyszy niedoli :kotek:

Obrazek

avild

Post » Pt sty 07, 2011 19:07 Re: Dobre laboratorium weterynaryjne w Warszawie - PILNE!!!

PcimOlki pisze:Na SGGW jest jakiś lab. Wątpię jednak żeby wykrył kolejną bakterię.

oczywiście to zauważyłam. dzięki, coś już o nim słyszałam. ale zastanawiam się, czy to już wszystkie

Obrazek

avild

[następna]