Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
babajaga pisze:W pracy bez kawy? Współczuję z całego serca Siostro Prezes!
Słuchajcie a jak to właściwie jest z tymi imieninami. Mnie się wydawało, że nie można sobie dowolnie wybrać, bo rodzice (mówię o katolikach) wybierają nam patrona i nadają jego imię a imieniny obchodzi się w dniu święta tego patrona. Ja podobnie jak Siostra Prezes mam imieniny w świętej Agnieszka Rzymianki. Choć moim zdaniem ona jest wymyślona żeby mieć pokrycie dla jakiegoś przedchrześcijańskiego rytuału dotyczącego owiec. No ale to dłuższy wywód byłby wiec dam sobie spokój.
Jak to kiedy - w każdą środęNo bo jak ktoś sobie nazwie córeczkę Środa, to kiedy ma obchodzić imieniny?
shira3 pisze:jozefina1970 pisze:Moje też w lutym
Dorotko, piątego?
Doroty jest 6Ale ja sobie przeniosłam na 7.08 z podobnego powodu co jasdor z dodatkiem, że zawsze w sierpniu mam urlop
No bo jak ktoś sobie nazwie córeczkę Środa, to kiedy ma obchodzić imieniny?
babajaga pisze:No bo tak. W imieniny Agnieszki 21 stycznia papież błogosławi baranki i potem z wełny tych pobłogosławionych baranków zakonnice robią takie coś co papież nosi na szyi, nie pamiętam nazwy. Więc myślę, że to błogosławienie baranków musiało istnieć wcześniej, przed chrześcijaństwem i nazywało się baranki (gr. Hagne, łac.Agnus). Chrześcijański kalendarz świąt jak wiadomo dopasował się do wcześniej istniejących pogańskich obrządków (przesilenie wiosenne/Wielkanoc, zimowe/Boże Narodzenie, noc kupały/św Jan, dożynki/wniebowzięcie Matki Boskiej itd.). No i ten Agnus super pasował do legendy o dziewczynce, która czysta jak baranek ginie męczeńska śmiercią w wieku lat bodajże 12, bo zaprzysięgła dziewictwo (czystość) i miłość do Chrystusa. Nasze polskie jagnię tez przecież od Jagny (Agnieszki) pochodzi
Swoją drogą strasznie mi szkoda naszych, tutejszych słowiańskich wierzeń, wypalonych i wyciętych w pień. Właśnie na biurku mam dwie książki, wczoraj listonosz przyniósł "Rodowód Słowian" i "Religia Słowian i jej upadek"
URODZINKI pisze:URODZINY CZAROWNIC
Styczeń
6 - Sol
10 - sylwia1982
19 - Asia-Siunia
27 - Joarkadia (też Asia)
Luty
20 - dysia761
23 - majencja
28 - pomponmama, Hikiko
Marzec
2 - mamaja4
4 - Nemi
18 - kirke18
25 - AYO
Kwiecień
14 - shira3
Czerwiec
1 - Trinity36
29 - psiama
Lipiec
9 - AniHili
13 - babajaga
18 - MissTake2
21 - villemo5
Sierpień
7 - jozefina1970
25 - jasdor
Wrzesień
19 - skwareek
24 - kotka doroty
Październik
6 - Dzyśka
Listopad
23 - BUSIO
Grudzień
3 - Etiopia
11 - mmk
... podaj dalej ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 103 gości