PAKT CZAROWNIC XX

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 04, 2011 11:02 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Nie macie jakiegoś sąsiada z czajnikiem? :wink:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Wto sty 04, 2011 11:07 Re: PAKT CZAROWNIC XX

W pracy bez kawy? Współczuję z całego serca Siostro Prezes!
Słuchajcie a jak to właściwie jest z tymi imieninami. Mnie się wydawało, że nie można sobie dowolnie wybrać, bo rodzice (mówię o katolikach) wybierają nam patrona i nadają jego imię a imieniny obchodzi się w dniu święta tego patrona. Ja podobnie jak Siostra Prezes mam imieniny w świętej Agnieszka Rzymianki. Choć moim zdaniem ona jest wymyślona żeby mieć pokrycie dla jakiegoś przedchrześcijańskiego rytuału dotyczącego owiec. No ale to dłuższy wywód byłby wiec dam sobie spokój.
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Wto sty 04, 2011 11:11 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Trochę tak jest jak mówisz, szczególnie z imionami tych ważniejszych lub bardziej popularnych świętych. Mnie dali Hanna i tak miałam dosyć wrzucania mnie do jednego kotła z Anną, że znalazłam sobie osobne ale w moim wypadku oba imiona pochodzą od hebrajskiego więc to tylko kwestia popularnej daty. Chociaż nie - ta lipcowa chyba coś znaczy w katolickim kalendarzu :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Wto sty 04, 2011 11:12 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Dawaj ten pogański rytuał - wszak my wiedźmy jesteśmy :twisted: :piwa:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto sty 04, 2011 11:43 Re: PAKT CZAROWNIC XX

babajaga pisze:W pracy bez kawy? Współczuję z całego serca Siostro Prezes!
Słuchajcie a jak to właściwie jest z tymi imieninami. Mnie się wydawało, że nie można sobie dowolnie wybrać, bo rodzice (mówię o katolikach) wybierają nam patrona i nadają jego imię a imieniny obchodzi się w dniu święta tego patrona. Ja podobnie jak Siostra Prezes mam imieniny w świętej Agnieszka Rzymianki. Choć moim zdaniem ona jest wymyślona żeby mieć pokrycie dla jakiegoś przedchrześcijańskiego rytuału dotyczącego owiec. No ale to dłuższy wywód byłby wiec dam sobie spokój.

Imieniny to nic innego, jak przede wszystkim OBYCZAJ. Większość ludzi obchodzących imieniny nie kojarzy sobie tego z wiarą - po prostu traktuje to jako osobiste święto, podobnie jak ludzie obchodzący urodziny.
Inna rzecz jest w tym, ze religia katolicka 'dopasowała' ten obyczaj do obrzędów chrześcijańskich, które zachęcają do spotkania w rocznicę chrztu (a więc nadania imienia).
Moi znajomi, którym bliższa jest religia protestancka nigdy nie obchodzą imienin. Być może również dlatego, ze nie ma w tych krajach obowiązku nadania imion z określonej zamkniętej listy. No bo jak ktoś sobie nazwie córeczkę Środa, to kiedy ma obchodzić imieniny? ;)

W każdym razie jest to obyczaj a nie obrzęd religijny i mieszanie do tego religii nie ma najmniejszego sensu, mimo niektórych przesłanek.
Jestem za tym pogańskim rytuałem, dawaj dawaj babajago ;)
ObrazekObrazek Zawsze będe Cię kochać Gemusiu :*

Trinity36

Od: Pon lip 09, 2007 20:58

Post » Wto sty 04, 2011 12:05 Re: PAKT CZAROWNIC XX

No bo jak ktoś sobie nazwie córeczkę Środa, to kiedy ma obchodzić imieniny?
Jak to kiedy - w każdą środę :twisted:

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Wto sty 04, 2011 12:07 Re: PAKT CZAROWNIC XX

shira3 pisze:
jozefina1970 pisze:Moje też w lutym :-)
Dorotko, piątego?

Doroty jest 6 :mrgreen: Ale ja sobie przeniosłam na 7.08 z podobnego powodu co jasdor z dodatkiem, że zawsze w sierpniu mam urlop :mrgreen:

Szóstego?
I zawsze było szóstego?
Aaaa, racja, bo Doroty też jest 7.08. bo tak sobie kiedyś myślałam, że mam mogła dać mi na imię Dorota - tobym miała dwa w jednym :-)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto sty 04, 2011 12:36 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Babojago napisz cos więcej o Agnieszcze Rzymiance!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto sty 04, 2011 13:48 Re: PAKT CZAROWNIC XX

No bo jak ktoś sobie nazwie córeczkę Środa, to kiedy ma obchodzić imieniny?

Hehe ostatnio na przyklad ogladalam chyba w Teleexpresie ze rodzice chcieli nazwac swego syna Kermit ale w USC sie nie zgodzili. Ciekawe kiedy mialby imieniny...
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Wto sty 04, 2011 14:21 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Rzymianie byli wygodniejsi, numerowali imionami swoje dzieci :mrgreen:
Kwintus (Piąty), Sekstus (Szósty), Septymus (Siódmy), Oktawus (Ósmy), Decymus (Dziesiąty)..
ObrazekObrazek Zawsze będe Cię kochać Gemusiu :*

Trinity36

Od: Pon lip 09, 2007 20:58

Post » Wto sty 04, 2011 15:34 Re: PAKT CZAROWNIC XX

No bo tak. W imieniny Agnieszki 21 stycznia papież błogosławi baranki i potem z wełny tych pobłogosławionych baranków zakonnice robią takie coś co papież nosi na szyi, nie pamiętam nazwy. Więc myślę, że to błogosławienie baranków musiało istnieć wcześniej, przed chrześcijaństwem i nazywało się baranki (gr. Hagne, łac.Agnus). Chrześcijański kalendarz świąt jak wiadomo dopasował się do wcześniej istniejących pogańskich obrządków (przesilenie wiosenne/Wielkanoc, zimowe/Boże Narodzenie, noc kupały/św Jan, dożynki/wniebowzięcie Matki Boskiej itd.). No i ten Agnus super pasował do legendy o dziewczynce, która czysta jak baranek ginie męczeńska śmiercią w wieku lat bodajże 12, bo zaprzysięgła dziewictwo (czystość) i miłość do Chrystusa. Nasze polskie jagnię tez przecież od Jagny (Agnieszki) pochodzi :wink:
Swoją drogą strasznie mi szkoda naszych, tutejszych słowiańskich wierzeń, wypalonych i wyciętych w pień. Właśnie na biurku mam dwie książki, wczoraj listonosz przyniósł "Rodowód Słowian" i "Religia Słowian i jej upadek" :wink:
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Wto sty 04, 2011 15:35 Re: PAKT CZAROWNIC XX

babajaga pisze:No bo tak. W imieniny Agnieszki 21 stycznia papież błogosławi baranki i potem z wełny tych pobłogosławionych baranków zakonnice robią takie coś co papież nosi na szyi, nie pamiętam nazwy. Więc myślę, że to błogosławienie baranków musiało istnieć wcześniej, przed chrześcijaństwem i nazywało się baranki (gr. Hagne, łac.Agnus). Chrześcijański kalendarz świąt jak wiadomo dopasował się do wcześniej istniejących pogańskich obrządków (przesilenie wiosenne/Wielkanoc, zimowe/Boże Narodzenie, noc kupały/św Jan, dożynki/wniebowzięcie Matki Boskiej itd.). No i ten Agnus super pasował do legendy o dziewczynce, która czysta jak baranek ginie męczeńska śmiercią w wieku lat bodajże 12, bo zaprzysięgła dziewictwo (czystość) i miłość do Chrystusa. Nasze polskie jagnię tez przecież od Jagny (Agnieszki) pochodzi :wink:
Swoją drogą strasznie mi szkoda naszych, tutejszych słowiańskich wierzeń, wypalonych i wyciętych w pień. Właśnie na biurku mam dwie książki, wczoraj listonosz przyniósł "Rodowód Słowian" i "Religia Słowian i jej upadek" :wink:

Bardzo ciekawe!

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto sty 04, 2011 15:39 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Pięknie :1luvu:
I masz rację - mnie też żal :?

Ale globalizacja [na ówczesną miarę] i umiłowanie władzy nie biorą jeńców :(
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto sty 04, 2011 16:02 Re: PAKT CZAROWNIC XX

Witam Siostrunie w Nowym. Zdrówka Wam zyczę i co by lepszy był ten rok :1luvu:

Dopisałam się poniżej a co :mrgreen:

URODZINKI pisze:URODZINY CZAROWNIC

Styczeń
6 - Sol
10 - sylwia1982
19 - Asia-Siunia
27 - Joarkadia (też Asia)

Luty
20 - dysia761
23 - majencja
28 - pomponmama, Hikiko

Marzec
2 - mamaja4
4 - Nemi
18 - kirke18
25 - AYO

Kwiecień
14 - shira3

Czerwiec
1 - Trinity36
29 - psiama

Lipiec
9 - AniHili
13 - babajaga
18 - MissTake2
21 - villemo5

Sierpień
7 - jozefina1970
25 - jasdor

Wrzesień
19 - skwareek
24 - kotka doroty

Październik
6 - Dzyśka

Listopad
23 - BUSIO

Grudzień
3 - Etiopia
11 - mmk

... podaj dalej ...

Z nowin ... czarownica od 1 stycznia 2011 roku okazuje się być kolejnym, dziwnym zawodem zalegalizowanym właśnie w Rumunii :mrgreen:

Shiro, Pysia jest cudowna. Cóż za dama ! Gratuluję dokocenia :ok: .

joarkadia – witaj nam nova, koty masz przezarabiste :1luvu:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto sty 04, 2011 16:04 Re: PAKT CZAROWNIC XX

SZCZEGÓŁY :!: :!: :!:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

[poprzednia][następna]