KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sty 04, 2011 2:47 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

:mrgreen: poczucie humoru bezcenne :ok:
Ja jutro poczytam zaplanowany przez dziewczyny tekst petycji przede wszystkim teraz potrzebny na "gwałt" na potrzeby Uwagi, jeśli masz ochotę ( bez żartów), to też Ci wyślemy, co 5 głów to nie 9 :ryk:

ellza1

Od: Pt kwi 18, 2008 9:14

Post » Wto sty 04, 2011 3:06 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ellza1!
Wyślij mi, proszę.
Ale nie zapominajmy tematu inicjatywy ustawodawczej. Co inni forumowicze myślą?
Krzysiekbolo

Post » Wto sty 04, 2011 10:27 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

hello,wysle mi ktos rowniez ta petycje?
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Wto sty 04, 2011 10:35 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:
Pipsi pisze:z ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich:

Art. 6. Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

Art. 7. § 1. Sąd rodzinny może:
1) zobowiązać rodziców lub opiekuna do poprawy warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego, a także do ścisłej współpracy ze szkołą, do której nieletni uczęszcza, poradnią psychologiczno-pedagogiczną lub inną poradnią specjalistyczną, zakładem pracy, w którym jest zatrudniony, oraz lekarzem lub zakładem leczniczym,
2) zobowiązać rodziców lub opiekuna do naprawienia w całości lub w części szkody wyrządzonej przez nieletniego.
3) (skreślony).
§ 2. Sąd może zwrócić się do właściwych instytucji państwowych lub społecznych oraz jednostek samorządowych o udzielenie niezbędnej pomocy w poprawie warunków wychowawczych, bytowych lub zdrowotnych nieletniego.

Art. 8. § 1. W wypadku gdy rodzice lub opiekun nieletniego uchylają się od wykonania obowiązków nałożonych na nich przez sąd rodzinny, sąd ten może wymierzyć im karę pieniężną w wysokości od 50 do 1.500 złotych.
§ 2. Sąd uchyla karę pieniężną w całości lub w części, jeżeli osoba ukarana w ciągu 14 dni usprawiedliwi swoje zachowanie lub przystąpi do wykonywania nałożonych obowiązków.

Art. 9. § 1. W sprawie wymierzenia kary pieniężnej, o której mowa w art. 8 § 1, orzeka sąd rodzinny z urzędu, a w sprawie uchylenia tej kary - także na wniosek osoby ukaranej, stosując odpowiednio przepisy Kodeksu postępowania cywilnego.
§ 2. Postanowienie sądu w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej powinno być wydane po wysłuchaniu osoby, której ma ono dotyczyć, chyba że osoba ta bez usprawiedliwienia nie stawiła się na wezwanie.

Art. 10. Sąd rodzinny może orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym nieletniego, który dopuścił się czynu karalnego, o którym mowa w art. 1 § 2 pkt 2 lit. a), jeżeli przemawiają za tym wysoki stopień demoralizacji nieletniego oraz okoliczności i charakter czynu, zwłaszcza gdy inne środki wychowawcze okazały się nieskuteczne lub nie rokują resocjalizacji nieletniego.

Jeżeli nie przeoczyłam to nie ma nic o nałożeniu kary pieniężnej na jakiś cel ( w tym wypadku zwierzęta) i chyba nie ma nic o pracach społecznych...? Za to jest o możliwości zabrania i umieszczenia w rodzinie zastępczej lub poprawczaku
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto sty 04, 2011 10:38 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Krzysiekbolo pisze:
Ta od sprawy maltretowanego kota idzie do Ministra Sprawiedliwości, bo to pod niego podlegają sądy, chodzi o zainteresowanie sprawą.

Minister Sprawiedliwości nie może wpływać na decyzję sądów.
A petycja odnośnie ustawy idzie do Ministra Środowiska, bo jest on odpowiedzialny za organy zajmujące się ochroną środowiska w tym zwierząt

No tak, minister środowiska ma dużo wspólnego z naszymi domowymi zwierzakami. Na pewno sprawą się zainteresuje i zrobi rewolucję w rządzie i sądownictwie.

Koniec ironii. Mi się wydaje, że to, czego nam potrzeba to społeczny projekt "Ustawy o ochronie praw zwierząt" z licznymi i dotkliwymi karami dla osób jej nie przestrzegających. Zrobić projekt, zebrać podpisy, a potem gdy będzie musiał być głosowany przez parlament, pisać petycje, robić happeningi, okupować biura Poselskie ze zwierzakami.

Taki projekt już powstał/powstaje (nie wiem, bo tego nie śledziłam). Zainteresujmy się może na jakim etapie są prace, bo chyba nie ma sensu zbierać 2x po 100 000 podpisów pod dwoma projektami?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto sty 04, 2011 10:49 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

znowu jestem po rozmowie z sekretarzem J.Muchy i napisze co uslyszalam. Na dzien dzisiejszy tworzenie komitetu jest bez sensu,chocby dlatego ze oni (poslowie) maja juz nowy projekt bardzo szeroko zmieniony i w tej chwili czekaja na przychylenie sie reszty poslow do niego. Potrwa to ok 2-3 miesiecy. Jesli poslowie zrezygnuja z niego, a moga bo ponoc jest o wiele bardziej rygorystyczny i nie beda chcieli sie narazac, wowczas zajmuje sie tym koalicja dla zwierzt ktora laczy w sumie 30 organizacji prozwierzecych koalicja.org.pl - na glownej stronie projekt ustawy
Zatem jesli koalicja wezmie w swoje rece ten projekt,zaczna zbierac 100 000 podpisow i zapewne wtedy beda winszowac. Napisalam do nich maila z informacja o tym co zamierzamy robic i mam nadzieje ze predko odpowiedza. Poki co naszym celem powinno byc naglasnianie w mediach,gazetach sprawy kotka, tak by sedzia czul nasz oddech na swoich plecach. Fakt ze polskie sadownictwo nie podlega zadnemu wplywowi jest nie do konca prawda. Sedziowie boja sie opinii publicznej i jednak z takową musza sie liczyc.Wiedza ze ich niezadowalajaca decyzja bedzie podwazana. To nie tylko moje zdanie ale tez wlasnie prawnika, sekretarza itp.
Petycje-apele musza oplynac wszelkie mozlwie instytucje, bardzo dobry pomyl - oswiata, glowa kosciola, badz koscioly. Tylko nasuwa mi sie pytanie, do ktorych instytucji petycja ma pojsc mailem a do ktorych fizycznie?

Kumiko

Post » Wto sty 04, 2011 12:05 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Regularnie podczytuję wątek i trzymam kciuki!

inka1984 pisze:Fakt ze polskie sadownictwo nie podlega zadnemu wplywowi jest nie do konca prawda. Sedziowie boja sie opinii publicznej i jednak z takową musza sie liczyc.Wiedza ze ich niezadowalajaca decyzja bedzie podwazana. To nie tylko moje zdanie ale tez wlasnie prawnika, sekretarza itp.

Co do powyższego, prywatnie mogę doradzić jedną rzecz, sędziowie są niezawiśli i bardzo sobie cenią tę swoją niezawisłość. Jeśli petycja ma trafić do sądu rozpoznającego w niedalekiej przyszłości tę sprawę, zwroty dotyczące oczekiwanej kary powinny być dość delikatne i nie powinny narzucać ewentualnego orzeczenia. Po pierwsze dlatego, że godzą w niezawisłość sędziów, a dwa, że mogą dać ewentualny argument do podważenia wydanego orzeczenia jako stronniczego z którąś ze stron.
Mogę się mylić, nie jestem prawnikiem ale znam środowisko stąd moja uwaga.

angel.ek

Od: Pt lip 16, 2004 17:13

Post » Wto sty 04, 2011 12:39 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

angel.ek pisze:Regularnie podczytuję wątek i trzymam kciuki!

inka1984 pisze:Fakt ze polskie sadownictwo nie podlega zadnemu wplywowi jest nie do konca prawda. Sedziowie boja sie opinii publicznej i jednak z takową musza sie liczyc.Wiedza ze ich niezadowalajaca decyzja bedzie podwazana. To nie tylko moje zdanie ale tez wlasnie prawnika, sekretarza itp.

Co do powyższego, prywatnie mogę doradzić jedną rzecz, sędziowie są niezawiśli i bardzo sobie cenią tę swoją niezawisłość. Jeśli petycja ma trafić do sądu rozpoznającego w niedalekiej przyszłości tę sprawę, zwroty dotyczące oczekiwanej kary powinny być dość delikatne i nie powinny narzucać ewentualnego orzeczenia. Po pierwsze dlatego, że godzą w niezawisłość sędziów, a dwa, że mogą dać ewentualny argument do podważenia wydanego orzeczenia jako stronniczego z którąś ze stron.
Mogę się mylić, nie jestem prawnikiem ale znam środowisko stąd moja uwaga.

no wlasnie chyba petycja nie ma tam trafic, w tym przypadku to faktycznie niewiele da. Grunt zeby taki sedzia, ogladajac TV badz czytajac gazete, mial do czynienia z naszym apelem. Chyba o to wszystkim chodzi?

Kumiko

Post » Wto sty 04, 2011 13:43 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

zaznaczam
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Wto sty 04, 2011 15:18 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

I już po nagraniu do UWAGI. Powiedziałam wszystko co chciałam, co zaplanowałam, wydaje mi się, że w miarę sensownie i składnie ;) Co puszczą - się okaże. Pytali o 'wrażenia" z YT, o to co robimy w tej sprawie, jakie wrażenia wszystkich, jakie wypowiedzi, co myślę o tym 3latku... (spoko nie poniosło mnie ;) Powiedziałam ogólnie o konieczności terapii tego 3latka i ogólnie uwrażliwienia i edukacji wszystkich dzieci). Przegrali petycje na pena, nakręcili maile. Mówiłam duzo o petycjach i naszym apelu o podpisu, o nie odwracaniu wzroku bo wtedy jesteśmy współwinni, o qwielu umorzonych sprawach, o tym, że czara goryczy sie przelała i nie odpuścimy i że oprawcy (nie tylko ci z YT ale ogólnie) nie mogą czuć się bezgarni, że powinni być napiętnowani społecznie, żeby nie było przyzwolenia itp itd. Ogólnie się nagadałam, zobaczymy jak zmontują ;)
Wiem, że wcześniej gadali z Izą Milińską z Kociej Mamy i mieli w planach rozmowę z tą rodzinka.
Co do terminu UWAGI to mają sie odezwać. Najprawdopodobniej w ciągu tygodnia :)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Wto sty 04, 2011 15:20 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

aha i przytoczyłam jeszcze sprawę kota zabitego o chodnik i umorzeniu pomimo świadka i zdjęć z miejsca zbrodni.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Wto sty 04, 2011 15:25 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

:ok:
ObrazekObrazekObrazek

isollde

Od: Pon maja 11, 2009 19:24

Post » Wto sty 04, 2011 16:01 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Czy ja dobrze słyszałam w radiu, że Marika znalazła dom 8O

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto sty 04, 2011 16:03 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

CatAngel pisze:Czy ja dobrze słyszałam w radiu, że Marika znalazła dom 8O

Podobno jest ale na DT u prezeski tozu....?
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Wto sty 04, 2011 16:05 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:
CatAngel pisze:Czy ja dobrze słyszałam w radiu, że Marika znalazła dom 8O

Podobno jest ale na DT u prezeski tozu....?

:) Dobre i to tylko co z resztą zwierzaków :(

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

[poprzednia][następna]