KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 04, 2011 0:17 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Ellza moim zdaniem to co piszesz o stworzeniu Obywatelskiego Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej brzmi bardzo sensownie. Dlaczego wcześniej Joannie M. nie udało się tego wprowadzić? Pracochłonne ale przyszłościowe. I wszystko sensowanie rozłożone w czasie i przestrzeni.

Co do jutrzejszej uwagi - Jak najbardziej powiem o nagminnych i coraz częstszych przypadkach znęcania się nad zwierzętami i nie egzekwowaniu Ustawy o ochronie zwierząt. Czara goryczy się przelała.
Powiem o petycji, w której prosimy (obywatele, miłośnicy zwierząt zrzeszeni i nie zrzeszeni) o wyznaczenie kuratora rodzinie, zajęciach z powołanym do tego psychologiem/psychiatrą, o karze finansowej na rzecz zwierząt i o pracy społecznej POD NADZOREM w schronisku oraz o zakazie posiadania zwierząt przez tę rodzinkę.
Co do 3latka... Mimo tego co o nim myślę nie można dopuścić żebyśmy wyszli na żądnych krwi kociarzy ;) Mam zamiar powiedzieć o edukacji i uwrażliwianiu od najmłodszych lat. Przez wszystkich - rodziców, nauczycieli ale także ludzi pracujących na co dzień ze zwierzętami, żeby dzieci od najmłodszych lat wiedziały, że zwierzę też cierpi, że coś je boli. W tym rola każdego (zajęcia w żłobkach, przedszkolach, szkołach). Takie jest moje zdanie. Powiem ogólnie o dzieciach bo wybaczcie - nie mogę pozytywnie wypowiadać się o tym 3latku...
Powiem też o powstającej petycji do Ministra Sprawiedliwości i o zbieraniu podpisów. Petycja dostępna będzie w necie, tak? Zmiany w ustawie, o które będziemy apelować to dożywotni zakaz posiadania zwierząt i egzekwowanie prawa???
Podsumowując: jedna petycja, która już się pojawiła - o kary dla oprawców do Ministra Sprawiedliwości wysłana po zebraniu ILU podpisów? Do tego nie potrzeba Komitetu?
Druga powstanie z apelem o zmianę w ustawie też do Min Spraw po powołaniu Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej?

Sorry mózg mi już kipi
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Wto sty 04, 2011 0:19 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Prawnik z Wami leci, ale to musiałby być chyba prawnik albo bezrobotny, albo co najmniej w 3 osobach, a najlepiej w 5.. Roboty po pachy i uszy.
Sama nie dam rady, ale na współpracę z jeszcze kilkoma się mogę wstępnie zapisać..

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Wto sty 04, 2011 0:20 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:Ellza moim zdaniem to co piszesz o stworzeniu Obywatelskiego Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej brzmi bardzo sensownie. Dlaczego wcześniej Joannie M. nie udało się tego wprowadzić? Pracochłonne ale przyszłościowe. I wszystko sensowanie rozłożone w czasie i przestrzeni.

Co do jutrzejszej uwagi - Jak najbardziej powiem o nagminnych i coraz częstszych przypadkach znęcania się nad zwierzętami i nie egzekwowaniu Ustawy o ochronie zwierząt. Czara goryczy się przelała.
Powiem o petycji, w której prosimy (obywatele, miłośnicy zwierząt zrzeszeni i nie zrzeszeni) o wyznaczenie kuratora rodzinie, zajęciach z powołanym do tego psychologiem/psychiatrą, o karze finansowej na rzecz zwierząt i o pracy społecznej POD NADZOREM w schronisku oraz o zakazie posiadania zwierząt przez tę rodzinkę.
Co do 3latka... Mimo tego co o nim myślę nie można dopuścić żebyśmy wyszli na żądnych krwi kociarzy ;) Mam zamiar powiedzieć o edukacji i uwrażliwianiu od najmłodszych lat. Przez wszystkich - rodziców, nauczycieli ale także ludzi pracujących na co dzień ze zwierzętami, żeby dzieci od najmłodszych lat wiedziały, że zwierzę też cierpi, że coś je boli. W tym rola każdego (zajęcia w żłobkach, przedszkolach, szkołach). Takie jest moje zdanie. Powiem ogólnie o dzieciach bo wybaczcie - nie mogę pozytywnie wypowiadać się o tym 3latku...
Powiem też o powstającej petycji do Ministra Sprawiedliwości i o zbieraniu podpisów. Petycja dostępna będzie w necie, tak? Zmiany w ustawie, o które będziemy apelować to dożywotni zakaz posiadania zwierząt i egzekwowanie prawa???
Podsumowując: jedna petycja, która już się pojawiła - o kary dla oprawców do Ministra Sprawiedliwości wysłana po zebraniu ILU podpisów? Do tego nie potrzeba Komitetu?
Druga powstanie z apelem o zmianę w ustawie też do Min Spraw po powołaniu Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej?

Sorry mózg mi już kipi

Ślę Ci maila z petycjami:)

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Wto sty 04, 2011 0:21 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:Ellza moim zdaniem to co piszesz o stworzeniu Obywatelskiego Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej brzmi bardzo sensownie. Dlaczego wcześniej Joannie M. nie udało się tego wprowadzić? Pracochłonne ale przyszłościowe. I wszystko sensowanie rozłożone w czasie i przestrzeni.

Sorry mózg mi już kipi

Bardzo rozsądnie :ok:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Wto sty 04, 2011 0:22 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Sorry mózg mi już kipi

no wlasnie rzekomo petycja nie musi miec minimalnej ilosci glosow- to apel, prosba o reakcje itp. Natomiast aby wygrac z prawem, musimy uzbierac te 100 000 glosow i w raczej innej formie przeslac do odpowiednich organow. Z tego co zrozumialam sekretarza
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Wto sty 04, 2011 0:24 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

inka1984 pisze:

Sorry mózg mi już kipi

no wlasnie rzekomo petycja nie musi miec minimalnej ilosci glosow- to apel, prosba o reakcje itp. Natomiast aby wygrac z prawem, musimy uzbierac te 100 000 glosow i w raczej innej formie przeslac do odpowiednich organow. Z tego co zrozumialam sekretarza

ale OBIE petycje muszą mieć przynajmniej 100000 podpisów? Czy do OBU potrzebny jest Komitet czy tylko do tej drugiej? Czyli podpisy zbierane odręcznie tak? Czy jak? Rajjjjjju
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Wto sty 04, 2011 0:25 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ja_ana pisze:
Ślę Ci maila z petycjami:)

Dziękować :)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Wto sty 04, 2011 0:26 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Powołanie komitetu tyczy się zmian w Ustawie.

ja_ana

Post » Wto sty 04, 2011 0:28 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ja_ana pisze:Powołanie komitetu tyczy się zmian w Ustawie.

Aha, ok. Czyli do naszych propozycji petycjowych na kary dla zwyrodnialców nie wymagają Komitetu. To teraz - gdzie będzie ta petycja, w necie czy nie wirtualnie? Bo ta druga (o ustawie) to już nie wirtualnie, prawda?
Sorry za tłuczenie tematu ale ogarnąć już nie mogę ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Wto sty 04, 2011 0:34 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:
ja_ana pisze:Powołanie komitetu tyczy się zmian w Ustawie.

Aha, ok. Czyli do naszych propozycji petycjowych na kary dla zwyrodnialców nie wymagają Komitetu. To teraz - gdzie będzie ta petycja, w necie czy nie wirtualnie? Bo ta druga (o ustawie) to już nie wirtualnie, prawda?
Sorry za tłuczenie tematu ale ogarnąć już nie mogę ;)

I jedna i druga wirtualnie, jeśli będzie potrzeba to tą dotyczącą ustawy zrobimy fizycznie, albo ustawą zajmie się komitet, jeśli powstanie. Na razie wszystko wirtualnie. Zobaczymy jaki będzie odzew.

ja_ana

Post » Wto sty 04, 2011 0:36 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

a dlaczego jedna do min sprawiedliwości a druga do środowiska?
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Wto sty 04, 2011 0:40 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Ludzie, pod petycją może być absolutnie dowolna ilość podpisów. Tu nie ma żadnych wymogów, choć im więcej, tym lepiej.

100000 podpisów do wymóg prawny dla obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto sty 04, 2011 0:41 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:a dlaczego jedna do min sprawiedliwości a druga do środowiska?

Ta od sprawy maltretowanego kota idzie do Ministra Sprawiedliwości, bo to pod niego podlegają sądy, chodzi o zainteresowanie sprawą.

A petycja odnośnie ustawy idzie do Ministra Środowiska, bo jest on odpowiedzialny za organy zajmujące się ochroną środowiska w tym zwierząt.

ja_ana

Post » Wto sty 04, 2011 0:57 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Catnaperka pisze:a dlaczego jedna do min sprawiedliwości a druga do środowiska?

Haaaaaaaaaalllllooooooo
zerknij na priva!!!:)

ja_ana

Post » Wto sty 04, 2011 1:04 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Ja jestem prawnikiem ( praktykiem ) jednak nie specjalizuję się w sprawach dotyczących inicjatywy ustawodawczej ( w sprawach nieletnich owszem, ale to inna bajka ). Potrzebna jest osoba ( radca prawny, adwokat, który na co dzień działa na tego typu gruncie ), dlatego super jest Wasz pomysł pisania do biur poselskich ( oni mają w tym kierunku wykwalifikowanych prawników, ). Jest to trudna materia, ponieważ projekt musi spełniać szereg warunków, dlatego dobrze by było poprzez apel w Uwadze "zmobilizować", któregoś z naszych szanownych przedstawicieli w sejmie do "udostepnienia "swego" prawnika pro bono
( bez opłat ), co dałoby wyraz popierania istotnych i bolacych kwestii z punktu widzenia społeczeństwa. Dlaczego ekolodzy mają taką siłę przebicia i blokuja tyle inwestycji ? Ponieważ krzyczą głośno, szukaja wsparcia w różych organizacjach, mają prawników, którzy przedstawiają merytorycznie argumenty. W tym ich siła i trzeba to przenieść na grunt zwierząt. Myslę , ze do nich też warto "zastukać"
Z jakich powodów nie przeszedł projekt J. Muchy w 2008 roku - nie wiem, podejrzewam, że za małe naciski społeczeństwa ( o tym biednym piesku była wzmianka i ucichło). Nagłaśnianie sprawy, podkreślanie cały czas, że pamiętamy, i nie pozwolimy na pobłażliwość ( w szczególności w stosunku do RODZICÓW !!!!) - co do dziecka i nastolatka nie będe się wypowiadać, ponieważ to temat na inną dyskusję - jest jak najbardziej potrzebne !!!) . Tylko nie lincz, nie wulgarne, nie agresja, trzeba wszystkim pokazać, że człowiek, kot, pies, świnia, papuga, królik, itp. to taka sama istota, która czuje i potrafi kochać na swój sposób.....

Kochani petycję ( z obojętną ilościa podpisów - im wiecej tym lepiej :ok: ) wysyłajcie teraz gdzie się da, do Ministra Sprawiedliwości, Ochrony Środowiska, do Głowy Kościoła Katolickiego i Prawosławnego, aby odczytali na mszy jako apel, do kuratorium oświaty, do telewizji - tu chodzi o nagłośnienie sprawy.
100.000 podpisów dotyczy obywatelskiego projektu zmiany ustawy o ochronie zwierząt. To jest wymóg formalny, aby na pewno trafił ten projekt do laski Marszałkowskiej. Wcześniejsze nagłaśnianie ma znaczenie - przede wszystkim, żeby opinia publiczna , społeczeństwo było zmoblizowane do zbierania podpisów w swoich regionach i do głosowania. To - jak napisałam trudna i długa praca, ale warto. Kara za zabicie zwierzaka do lat 2 , kara za kradzież 300 zł do lat 5 ( śmiech na sali - przez łzy...) .

vega013 pisze:Ponawiam pytanie: Czy leci z nami prawnik? Przed nami mnóstwo pracy, potrzebujemy fachowej pomocy. Pozostaje jeszcze jedno pytanie: Czy taki projekt obywatelski trafi do laski marszałkowskiej i co należy robić, żeby miał szanse przy głosowaniu?

ellzo - szokoloko nie używał słów tak wulgarnych i obraźliwych jak Viveron, nie obrażał tak jak mrr. Viveron stanowczo nie powinna być uczestniczką forum z powodu wyjątkowo niekulturalnego wyzywania nas. To było poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Vega013 prawnik z Wami leci nie jeden, ale tu potrzeba specjalisty w tych kwestiach, dlatego odsyłam do posłów i ich prawników ( tych z którymi konsultują swoje pomysły ) , więc ta petycja wysyłana do nich i pod tym kątem ma sens.
Ja jak napisałam na ile umiem pomogę .

Co do szokoloko nie chcę dyskutować...., dziewczyny poniosły emocje i wcale im się nie dziwię, ktoś napisał o działaniu w " białych rękawiczkach" i ujął sedno, a takie działanie jest jeszcze gorsze niz nazwanie wprost . Białe rekawiczki udaja, że są .... białe , a szyderstwo, kpina, poniżanie i pogarda aż kipi.

Vega013, ale może nie piszmy o kwestiach ubocznych :ok: :D
Ostatnio edytowano Wto sty 04, 2011 1:11 przez ellza1, łącznie edytowano 1 raz

ellza1

Od: Pt kwi 18, 2008 9:14

[poprzednia][następna]