KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 03, 2011 18:50 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Pipsi pisze:
ja_ana pisze:Przeczytałam ustawę po raz kolejny.....
Może ja ślepa jestem, nie wiem, czy ktoś z Was doczytał się czegoś odnośnie dożywotniego zakazu posiadania zwierząt? Ja tylko znalazłam punkty dotyczące przepadku danego zwierzęcia.

Jeśli chodzi o tzw.: "Organizacje społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt" to mogą współpracować z Inspekcją Weterynaryjną, instytucjami państwowymi i samorządowymi, a "3. (20)W przypadkach nie cierpiących zwłoki, gdy dalsze pozostawanie zwierzęcia u dotychczasowego właściciela lub opiekuna zagraża jego życiu, policjant, a także upoważniony przedstawiciel organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, może odebrać mu zwierzę, zawiadamiając o tym niezwłocznie wójta (burmistrza, prezydenta miasta), celem podjęcia przez ten organ decyzji w przedmiocie odebrania zwierzęcia. " (Rozdz.1, art. 7.1/3)
To tyle co ja znalazłam jeśli chodzi o interwencje. Może coś przeoczyłam. Jeśli nie, to w zasadzie sami kompletnie nic nie mogą:/
Niech wypowie się ktoś, kto również czytał ustawę. Proszę.

Nie ma czegoś takiego jak dożywotni zakaz posiadania zwierząt w Polsce niestety.

Dorzucam do petycji.

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Pon sty 03, 2011 18:50 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

inka1984 pisze:Dzwonilam do biura poselskiego i sekretarz Joanny Muchy, poradzil bysmy naglasniali media i apelowali tam,gdzie moze byc uslyszane w telewizji badz napisane w gazecie. 1.Powiedzial ze listy o surowy wyrok niewiele dadza bo sedziowie nie podlegaja nikomu.Jesli wyrok bedzie niesprawiedliwy,wowczas 2poslowie nakazuja wyjasnic dlaczego taki wyrok i odwoluja sie.

1. Bardzo mądra myśl. Sądy są teoretycznie niezawisłe. Czytałam zalinkowaną petycję do wszystkich sądów rejonowych w Krakowie (sic!)i domaganie się w niej np. nadzoru kuratora dla konkretnego sprawcy itp. itd. jest lekką kpiną. Moim zdaniem lepiej byłoby skupić się na petycjach do Ministerstwa Sprawiedliwości, Środowiska - o podjęcie prac nad zaostrzeniem przepisów karnych.
2. Poseł to sobie może najwyżej wnieść interpelację lub zapytanie poselskie do ministra sprawiedliwości w sprawie. Niczego nie może nakazać wyjaśniać, a już na pewno nie może się odwoływać - jak rozumiem od wyroku; no chyba, że jest stroną w sprawie.

kitkowa

Od: Śro lut 07, 2007 20:52

Post » Pon sty 03, 2011 19:06 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Podzieliłam petycje. Wstęp i zakończenie mają niemalże takie same.
Poniżej treść petycji, którą można skierować do Ministerstwa Sprawiedliwości lub sądu, który sprawą się zajmuje - tu musieli by pomóc Ci, którzy wiedzą, który to sąd. Mieszkańcy Nowego Targu wystosowali petycje do sądu w/s bandytów, którzy oderwali głowę psu....Sądy są niezawisłe, przynajmniej z założenia, ale my mamy prawo wyrażać swoje opinie i żądania.

Tekst petycji:

Do: Ministerstwo Sprawiedliwości, Minister Krzysztof Kwiatkowski

Szanowny Panie Ministrze,

My, niżej podpisani obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, zwracamy się do Państwa jako do osób reprezentujących nasze interesy i odpowiedzialnych za przestrzeganie i egzekwowanie praw, jakie gwarantuje każdemu obywatelowi Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej.

Zbulwersowani ostatnimi wydarzeniami, dotyczącymi umieszczenia na znanym portalu społecznościowym filmu z udziałem 3-letniego chłopca, który znęca się ze szczególnym okrucieństwem nad kilkumiesięczna kotką, w trosce o poziom wartości moralnych i zasad współżycia społecznego, a także zaniepokojeni o bezpieczeństwo nas samych i naszych najbliższych, zwracamy się do Państwa z prośbą o podjęcie wszelkich przewidzianych prawem działań w celu obrony podstawowego prawa każdego obywatela do poczucia bezpieczeństwa, gwarantowanego przez Konstytucję, oraz o egzekucję praw zapisanych w Ustawie o Ochronie Zwierząt z dnia 21. sierpnia 1997 r.

Beneficjentami tej prośby jesteśmy zarówno my, obywatele podpisani pod niniejszą petycją, jak również osoby bezpośrednio zaangażowane w tę sprawę (rodzina, w której doszło do opisywanego drastycznego czynu), a także zwierzęta towarzyszące, którym winni jesteśmy zapewnić, zgodnie z treścią w/w Ustawy, należytą opiekę i ochronę.

W związku z zaistniałą sytuacją, z której szczegółami zapewne się Państwo zapoznali, domagamy się następujących działań, zarówno ze strony Państwa jak i organów Państwu podległych:

1. Objęcia całej rodziny nadzorem kuratorskim,
2. Skierowania całej rodziny jak również każdego z jej członków na terapię w formie i zakresie zaleconym przez biegłego psychologa, właściwego dla rodzaju i rangi popełnionego czynu,
3. Nałożenie na opiekunów sprawców tego czynu kary finansowej, przeznaczonej na cele ratowania i opieki nad zwierzętami,
4. Skierowanie rodziny do prac społecznych związanych z opieką nad zwierzętami (np. prace w schronisku),
5. Wydanie dożywotniego zakazu posiadania zwierząt przez w/w rodzinę.

Jako obywatele państwa prawa domagamy się respektowania praw, jakie państwo polskie gwarantuje każdemu obywatelowi. Jednocześnie mamy nadzieję, że Państwo, wybrani przez nas w demokratycznych wyborach jako nasi przedstawiciele do sprawowania w naszym imieniu władzy w państwie polskim, są świadomi swej roli, jaką Państwu powierzyliśmy i z pełną odpowiedzialnością podejmą wszelkie działania, aby zadość uczynić woli obywateli państwa polskiego.

ja_ana

Post » Pon sty 03, 2011 19:09 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

szokoloko pisze:
skaskaNH pisze:
ja_ana pisze:Pytanie świetne, tylko, że co znów usłyszymy? Że dzieciak jest niepełnoletni :evil: :evil: :evil:
W takim razie pozwanymi powinni być opiekunowie prawni niepełnoletniego :twisted: gdyż to oni ponoszą odpowiedzialność prawną za poczynania swoich pociech przed uzyskaniem przez nich pełnoletności.

Finansowo po dupsku.

Tylko problem 15 latka-ewidentne skrzywienie psychiczne w tym wieku raczej nie do naprawienia i mały g...m tzn słodki aniołek :lol: który dieki intensywnym sesjom z psychologiem wyjdzie na ludzi. Psychiatra tez sie przyda bo nie wiadomo cy nie maja oboje skłonności socjopatycznych. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Takie sesje do obciach dla gnojka w jego wieku. Jak mowie małego jescze da sie odratowac młody chłonny umysł dopiero sie rozwija. Starszy to już kompletne dno bez większych rokowań.

Nie takich "prostowali" - tylko to muszą być terapeuci a nie pseudo-psychologowie poradnikowi, którzy tym pierwszym robią niezasłużoną "opinię"
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon sty 03, 2011 19:15 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Ale jak można domagać się zastosowania wobec rodziny wszelkich przewidzianych prawem konsekwencji, jeśli wymienia się konsekwencję, której w polskim prawie nie ma?

kitkowa

Od: Śro lut 07, 2007 20:52

Post » Pon sty 03, 2011 19:16 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Gibutkowa pisze:Nie takich "prostowali" - tylko to muszą być terapeuci a nie pseudo-psychologowie poradnikowi, którzy tym pierwszym robią niezasłużoną "opinię"

Gibutkowa... Podziwiam Twoją niewzruszoną wiarę w psychologię...

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon sty 03, 2011 19:16 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Czy leci z nami prawnik biegły w sprawach dla nieletnich? Bo z tego co kojarzę to jest zupełnie inna bajka niż "zwykłe" sprawy karne...

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 03, 2011 19:17 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

kitkowa pisze:Ale jak można domagać się zastosowania wobec rodziny wszelkich przewidzianych prawem konsekwencji, jeśli wymienia się konsekwencję, której w polskim prawie nie ma?

Kitkowa, zapis o dożywotnim zakazie będzie usunięty.

ja_ana

Post » Pon sty 03, 2011 19:18 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

vega013 pisze:
Gibutkowa pisze:Nie takich "prostowali" - tylko to muszą być terapeuci a nie pseudo-psychologowie poradnikowi, którzy tym pierwszym robią niezasłużoną "opinię"

Kwestia doświadczeń ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 03, 2011 19:21 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ja_ana pisze:
kitkowa pisze:Ale jak można domagać się zastosowania wobec rodziny wszelkich przewidzianych prawem konsekwencji, jeśli wymienia się konsekwencję, której w polskim prawie nie ma?

Ja_ana ten zapis można by przenieść do tej części drugiej - w sensie że "domagamy się wprowadznia zapisu o dożywotnim zakazie posiadania zwierząt" mozna też dac zakaz kilkuletniego posiadania - coś jak za jazdę po pijaku. Nie wiem gdzie ale słyszałam o zakazie posiadania zwierząt przez "ileśtam" lat ale nie wiem czy to u nas czy gdzieś za granicą.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Pon sty 03, 2011 19:22 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Gibutkowa pisze:
vega013 pisze:

Kwestia doświadczeń ;)

Nagroda Nobla sie szykuje dla śmiałka który wyciagnie z sharkeigo ludzkie odruchy :lol:
Pamiętaj będąc na forum miau.pl gdy nie masz 8000 postów, nie przygarnąłeś więcej niż 5 zwierząt a przede wszystkim gdy nie pracowałeś w TOZ jesteś nikim dla gwiazdorskiej forumowej Elyty wzajemnej adoracji

szokoloko

Od: Czw gru 30, 2010 22:55

Post » Pon sty 03, 2011 19:22 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

W pośpiechu wkleiłam nie to, co miałam. Z powyższego tekstu zostanie usunięty punkt mówiący o dożywotnim zakazie posiadania zwierząt. Jeśli nie ma głosów sprzeciwu, to umieszczam petycję w sieci.
Piszcie co o niej sądzicie, bo głupio by było gdyby się potem nikt nie podpisał:/ A i to się zdarzało....

ja_ana

Post » Pon sty 03, 2011 19:23 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Gibutkowa pisze:
ja_ana pisze:

Ja_ana ten zapis można by przenieść do tej części drugiej - w sensie że "domagamy się wprowadznia zapisu o dożywotnim zakazie posiadania zwierząt" mozna też dac zakaz kilkuletniego posiadania - coś jak za jazdę po pijaku. Nie wiem gdzie ale słyszałam o zakazie posiadania zwierząt przez "ileśtam" lat ale nie wiem czy to u nas czy gdzieś za granicą.

To już mam zapisane, czekam na wieczór mam się skontaktować z osobą, która zna interwencje od podszewki, dowiem się więcej w kwestii uprawnień.

ja_ana

Post » Pon sty 03, 2011 19:24 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Gibutkowa pisze:
vega013 pisze:

Kwestia doświadczeń ;)

Czy możesz poprzeć swoje wypowiedzi na temat skuteczności psychologii w procesie resocjalizacji odpowiednią literaturą? Będę Ci wdzięczna za linki.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon sty 03, 2011 19:26 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Ponowię...
ja_ana pisze:W pośpiechu wkleiłam nie to, co miałam. Z powyższego tekstu zostanie usunięty punkt mówiący o dożywotnim zakazie posiadania zwierząt. Jeśli nie ma głosów sprzeciwu, to umieszczam petycję w sieci.
Piszcie co o niej sądzicie, bo głupio by było gdyby się potem nikt nie podpisał:/ A i to się zdarzało....

ja_ana

[poprzednia][następna]