KOT Z YT II. Sprawca będzie sądzony! s. 93 Linki post 1

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon sty 03, 2011 17:19 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

vega013 pisze:
skaskaNH pisze:
ja_ana pisze:Pytanie świetne, tylko, że co znów usłyszymy? Że dzieciak jest niepełnoletni :evil: :evil: :evil:
W takim razie pozwanymi powinni być opiekunowie prawni niepełnoletniego :twisted: gdyż to oni ponoszą odpowiedzialność prawną za poczynania swoich pociech przed uzyskaniem przez nich pełnoletności.

W wyjątkowych wypadkach 15-latek może odpowiadać jak pełnoletni i chyba o to również warto zawalczyć, nie sądzicie? - demoralizowanie trzylatka, nakłanianie do działania z wyjątkowym okrucieństwem, pełna świadomość zła, jakie uczynił (chociażby ironiczny napis na początku filmu - chciałby napisać, że żaden kot nie ucierpiał... no właśnie - chciałby).
Czy będzie oskarżyciel posiłkowy (np. TOZ)?

dostalam informacje z TOZu ze nie moga byc oskarzycielem posilkowym,sekretarz Joanny M. powiedzial ze teoretycznie moze lecz to zalezy od postawy sadu
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Pon sty 03, 2011 17:20 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

skaskaNH pisze:
ja_ana pisze:Pytanie świetne, tylko, że co znów usłyszymy? Że dzieciak jest niepełnoletni :evil: :evil: :evil:
W takim razie pozwanymi powinni być opiekunowie prawni niepełnoletniego :twisted: gdyż to oni ponoszą odpowiedzialność prawną za poczynania swoich pociech przed uzyskaniem przez nich pełnoletności.

Finansowo po dupsku.

Tylko problem 15 latka-ewidentne skrzywienie psychiczne w tym wieku raczej nie do naprawienia i mały g...m tzn słodki aniołek :lol: który dieki intensywnym sesjom z psychologiem wyjdzie na ludzi. Psychiatra tez sie przyda bo nie wiadomo cy nie maja oboje skłonności socjopatycznych. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Takie sesje do obciach dla gnojka w jego wieku. Jak mowie małego jescze da sie odratowac młody chłonny umysł dopiero sie rozwija. Starszy to już kompletne dno bez większych rokowań.
Pamiętaj będąc na forum miau.pl gdy nie masz 8000 postów, nie przygarnąłeś więcej niż 5 zwierząt a przede wszystkim gdy nie pracowałeś w TOZ jesteś nikim dla gwiazdorskiej forumowej Elyty wzajemnej adoracji

szokoloko

Od: Czw gru 30, 2010 22:55

Post » Pon sty 03, 2011 17:21 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

szokoloko pisze:
skaskaNH pisze:

Finansowo po dupsku.

Tylko problem 15 latka-ewidentne skrzywienie psychiczne w tym wieku raczej nie do naprawienia i mały g...m tzn słodki aniołek :lol: który dieki intensywnym sesjom z psychologiem wyjdzie na ludzi. Psychiatra tez sie przyda bo nie wiadomo cy nie maja oboje skłonności socjopatycznych. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Takie sesje do obciach dla gnojka w jego wieku. Jak mowie małego jescze da sie odratowac młody chłonny umysł dopiero sie rozwija. Starszy to już kompletne dno bez większych rokowań.

dlatego sąd przez media musi sie dowiedziec, czego oczekuje opinia publiczna :ok:

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:22 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

ja_ana pisze:
skaskaNH pisze:

Prawda:)

Bardzo proszę o pomoc w wczytywaniu się w statuty TOZU i Straży dla Zwierząt, jest tego trochę a w pośpiechu łatwo coś pominąć. Szukamy informacji dotyczących ich uprawnień w trakcie interwencji (no i uprawnień w ogóle). Statuty znajdziecie na ich stronach. Jeśli ktoś z Was wie lub ma pomysł jakie uprawnienia pomogą takim jednostkom działać szybciej i efektowniej, proszę piszcie najlepiej na priv.

Uprawnienia wynikają z Ustawy o Ochronie Zwierząt, a nie ze statutów...
W sądzie rodzinnym nie ma o ile wiem prokuratora, więc chyba trudno być oskarżycielem posiłkowym?
Ja już nie będę apelować do szoko...coś tam, aby przestał bredzić, bo widać musi :roll:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon sty 03, 2011 17:22 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Zofia&Sasza pisze:
Gibutkowa pisze:Chyba tak :roll:

Czy ktoś może się dowiedzieć - może ma znajomych w TOZach, w Strazy dla Zwierząt - jakich uprawnień najbardziej potrzebują żeby móc w takich sprawach efektywnie działać - uprawnień dot. zabrania zwierząt bez zgody jeśli potwierdzone jest maltretowanie itp. Szczerze to nie wiem jakie uprawnienia ma TOZ i Straż - wiem że mogą odebrać przy pomocy policji ale na jak długo zatrzymują? Czy mają możliwość decyzji potem co do oddania zwierzaków, czy przekazania dalej itp.?

Przeczytajcie Ustawę, pliiizzz... Tam jest wszystko. I problemem nie jest złe prawo, tylko nastawienie "struktur terenowych" - policji, inspekcji wet.

Czytałam, chodzi mi bardziej o dodatkowe informacje, może w statutach będzie bardziej szczegółowo. Nastawienie to swoja drogą:/

ja_ana

Od: Śro maja 26, 2010 22:40

Post » Pon sty 03, 2011 17:32 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

szokoloko pisze:

Finansowo po dupsku.
Dokłądnie TAK. Uważam, że kary finansowe są najbardziej dotkliwe dla rodzicieli, którym zapomniało się o WYCHOWYWANIU swoich pociech (wychowywaniu, czyli wpojeniu elementarnych zasad, postaw itp.). I tu jako opinia publiczna możemy żądać zadośćuczynienia, a jeśli uda się tą metodą uzyskać pieniądze, to oczywiście przeznaczyć je na potrzebujące zwierzaki.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Pon sty 03, 2011 17:33 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9310030017
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9320420417
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9570410185

znalazlam cos takiego,wszystkie mozliwe ustawy o ochronie zwierzat, wspoldzalajacych organizacjach itp.
zerknijcie prosze
Ostatnio edytowano Pon sty 03, 2011 17:36 przez Kumiko, łącznie edytowano 2 razy

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:35 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

inka1984 pisze:http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19310030017

znalazlam cos takiego, zerknijcie prosze

To jest z 1931 roku. Nadal obowiązuje?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon sty 03, 2011 17:37 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

weszlam na to poprzez strone OTOZ, chyba ze oni maja cos nieswieze dane

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:38 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

vega013 pisze:
inka1984 pisze:http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19310030017

znalazlam cos takiego, zerknijcie prosze

To jest z 1931 roku. Nadal obowiązuje?

Nie, te ustawy/przepisy są uchylone. Obowiązuje Ustawa o Ochronie Zwierząt z 1997 roku z późniejszymi nowelizacjami.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon sty 03, 2011 17:41 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

tam sa tez daty uchylenia,ponizej jest raczej najswiezsze.Moglabym wkleic ale za duzo tego
http://www.niechcianeizapomniane.org/index.php?id=4
Ostatnio edytowano Pon sty 03, 2011 17:46 przez Kumiko, łącznie edytowano 1 raz

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:44 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

A gdyby tak skrzyknąc wszystkie organizacje prozwierzęce działające w Polsce? moze by coś wspólnie poradziły. Maja tam chyba prawników ?
U nas jest TOz i Fundacja zmieńmy świat.

PANCIA.M

Od: Pt sty 09, 2009 20:01

Post » Pon sty 03, 2011 17:48 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

PANCIA.M pisze:A gdyby tak skrzyknąc wszystkie organizacje prozwierzęce działające w Polsce? moze by coś wspólnie poradziły. Maja tam chyba prawników ?
U nas jest TOz i Fundacja zmieńmy świat.

ja tez o tym myslalam zeby wszystkie razem wziete fundacje i organizacje apelowaly o wieksze prawa do odebrania zwierzat itp. Przeciez moglyby wystosowac jedna petycje i gdyby uzbieraly 100 000 podpidow, mamy jak w banku ze nastapilaby zmiana...ale kto ich do tego namowi? czy im sie chce?

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:50 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Art. 1
1.1 Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
:cry:

Kumiko

Post » Pon sty 03, 2011 17:53 Re: KOT Z YT II. Czy ocalony kot to ten z filmu???? Linki post 1

Zofia&Sasza pisze:
Gibutkowa pisze:Chyba tak :roll:

Czy ktoś może się dowiedzieć - może ma znajomych w TOZach, w Strazy dla Zwierząt - jakich uprawnień najbardziej potrzebują żeby móc w takich sprawach efektywnie działać - uprawnień dot. zabrania zwierząt bez zgody jeśli potwierdzone jest maltretowanie itp. Szczerze to nie wiem jakie uprawnienia ma TOZ i Straż - wiem że mogą odebrać przy pomocy policji ale na jak długo zatrzymują? Czy mają możliwość decyzji potem co do oddania zwierzaków, czy przekazania dalej itp.?

Przeczytajcie Ustawę, pliiizzz... Tam jest wszystko. I problemem nie jest złe prawo, tylko nastawienie "struktur terenowych" - policji, inspekcji wet.

Przeczytałam.
To mnie niepokoi:

7.6 (3) Odebrane zwierzę podlega zwrotowi, jeżeli sąd nie orzeknie w trybie art. 35 ust. 3 przepadku zwierzęcia, a także jeżeli postępowanie karne w tej sprawie zostanie umorzone.
Ostatnio edytowano Pon sty 03, 2011 17:54 przez anka_s, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

anka_s

Od: Pt paź 21, 2005 7:51

[poprzednia][następna]