Dokarmiacie ptaki?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 26, 2002 23:31

Ja gdzieś słyszałam, że nie powinno się dawać chleba, bo szybko kwaśnieje i ptaszkom szkodzi.... ale ja rzucam takie wielki kawały gawronom i one to od razu pozerają więc nie ma prawa zdążyć skwaśnieć.. :D

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pt gru 27, 2002 13:37

Ja gdzieś czytałam, że chleba ptakom nie dawać, bo zawiera sól, która ptaszyskom szkodzi. Więc co roku na balkonie podaję wróblakom, sikorkom i gołębiom różne kasze i słoninkę. Oczywiście po sezonie muszę kupki szpachelką pozbierać i cały balkon wyszorować na zewnątrz i wewnątrz :? . Na wiosnę planuję osiatkować balkon, więc na przyszłą zimę muszę wykombinować inne miejsce na stołówkę. Mam jeden projekt - przez okno kuchenne mogę zawiesić karmnik na rosnącym przy bloku kasztanie.
O dokarmianiu ptaków (i innych zwierzów) rozmawiałam z babką ze schroniska, ktora stwierdziła, że dokarmianie w obecnym stanie rzeczy jest już koniecznością. Już przyzwyczailiśmy zwierzęta do tej pomocy, więc bez nas nie przetrwają. Musimy być konsekwentni i tyle. (Tak więc chrzanienie typu:kot piwniczny powinien wyżywić się sam" jest już bez sensu. Dopuściliśmy do takiego wzrostu populacji kotów, że same po prostu nie są w stanie się wyżywić.) Tak jest też z łabędziami i kaczuszkami.
Ornitolodzy proponują dokarmiać ptaki dopiero kiedy warunki uniemożliwiają zdobycie pokarmu naturalnego - kiedy jest mroźno i śnieg przykrywa ziemię.
Marycha, Egon, Sabina, Ziuta, Lucyna, Winfred, Marcel, Polinezja, Leon, Nelson, Gordon, Ryba, Mucha, Balbina
Jeżyk i Fredek szukają domku! http://img242.imageshack.us/i/63733094.jpg/

Marycha

Od: Nie sie 11, 2002 23:01

Post » Pt gru 27, 2002 13:50

Marycha pisze:Ornitolodzy proponują dokarmiać ptaki dopiero kiedy warunki uniemożliwiają zdobycie pokarmu naturalnego - kiedy jest mroźno i śnieg przykrywa ziemię.

no i właśnie to miałam napisać - a to tylko dla ich dobra - jak są dokarmiane wtedy kiedy mają jeszcze jedzonko do zdobycia to się przyzwyczają i przylatywać będą cały czas... a jak dokarmiania zabraknie to ptaszyska przyzwyczajone szukać pożywienia nie będą i ... marny ich los...
ObrazekObrazek Obrazek
a teraz serc mam aż pięć...
http://wataha.odiland.com - moja wilcza rodzina - galeria
http://odiland.blogspot.com - mój blog
zycie przynosi cudowne niespodzianki, jesli tylko dasz mu szanse...

odynka

Od: Czw lip 25, 2002 10:43

Post » Pon sty 03, 2011 13:52 Re: Dokarmiacie ptaki?

Ja nie dokarmiam, balkon mam starannie zasiatkowany...
Mam jednak pytanie co jadaja bazanty?
Do siostry do ogrodka przylatuje taka sliczna kura i kupilybysmy jej cos ciekawszego niz okruszki, tylko nie wiem co :)
Jakies ziarenka?
Moze sa jakies mieszanki?
Bo siostra z malym dzieckiem i w ciazy na pewno nie da sie sklonic zeby np kasze mu specjalnie gotowac ;)
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Pon sty 03, 2011 14:11 Re: Dokarmiacie ptaki?

My dokarmiamy. Tż głównie :wink:
Mamy karmnik pod domem - do karmnika wsypujemy mieszanki zbożowe kupowane w sklepie zoologicznym.
Co spadnie na ziemię to wydziubują wróble.
Poza tym dajemy słonecznik - to jest przysmak :)
Zawieszamy też takie kulki w siateczkach do dziubania - głównie dla sikorek. I słoninę.
Ostatnio Tż zrobił w pojemniczkach sam taką mieszankę ziaren zalaną tłuszczem i powiesił z dołączonymi patyczkami, żeby ptaszki miały gdzie siadać. Jakiś przepis na to znalazł - jak to zrobić.
I jeszcze dajemy jabłka przekrojone - dość nisko nad ziemia na specjalnych siateczkach zawieszonych na krzewach. To specjalnie dla jednego gatunku ptaszków - tylko oczywiście zapomniałam jak się nazywają te ptaki... :roll:

Ja myślę, że naturalna selekcja i tak zrobi swoje...
A my mamy przynajmniej widoki za oknem :wink: No a koty telewizor :mrgreen:

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Pon sty 03, 2011 15:04 Re: Dokarmiacie ptaki?

kiedy dokarmiać?
Dokarmianie należy rozpocząć już na początku października, aby przyzwyczaić ptaki do danego miejsca. Raz rozpoczętego dokarmiania nie wolno przerywać, nawet jeśli podczas odwilży ptaki będą się zjawiać przy karmniku mniej licznie, mając mniejsze problemy ze znalezieniem pożywienia w naturze. Dokarmianie należy kontynuować aż do początku kwietnia. Przedwiośnie jest dla wielu ptaków najtrudniejszym okresem, bo choć mrozy i śniegi ustąpiły, to nie pojawiły się jeszcze nowe rodzaje pokarmu, a zapasy starego są na wyczerpaniu. Ptaków nie wolno dokarmiać późną wiosną i latem, gdyż powinny wówczas karmić pisklęta wysokobiałkowym pokarmem owadzim i nie można ich uzależniać od tego, co znajdą w karmniku.

Czym dokarmiać ptaki?
Resztki kuchenne, które można podawać ptakom, o ile są świeże: bułka tarta, gotowane jarzyny, gotowane ziemniaki (niesolone!) i ich obierki, gotowany ryż, makaron i różne kasze, jabłka i gruszki (drobno pokrojone!) oraz ich obierki i ogryzki, łój, mięso (zarówno surowe, jak i gotowane, ale podawane w drobnych kawałkach), okruchy białego chleba, pestki (jabłek, gruszek, wiśni, czereśni, arbuzów i innych owoców lub warzyw), płatki owsiane, twaróg (pokruszony).

Produkty, które ptakom szkodzą: czarny chleb, resztki ciast, solone gotowane ziemniaki, solone mięsa i tłuszcze (w tym solona słonina), spleśniały chleb, stęchłe ziarno, suszone i soczyste owoce (w czasie ostrego mrozu), zepsute kasze, zjełczałe tłuszcze i słonina, zzieleniałe wędliny.

Jak dokarmiać sikory?

Sikory zasadniczo są ptakami owadożernymi, zimą jednak, gdy owadów brakuje, muszą sobie radzić inaczej. W wolnej przyrodzie przestawiają się więc na zupełnie inny pokarm – oleiste nasiona oraz... padlinę. Badania wykonane w Puszczy Białowieskiej dowiodły, że gatunkami ptaków najbardziej związanymi z padliną są kruki i sikory bogatki! Dlatego właśnie te ostatnie tak chętnie przylatują do wywieszanej przez ludzi słoniny – jest ona wyśmienitym substytutem padliny. Niestety, słonina dostępna w sklepach bardzo często jest solona, aby przedłużyć jej trwałość. Sikory, które zjadły solony pokarm, zapadają na choroby nerek, a wiele ich pada. Najlepiej podawać ptakom specjalnie dla nich przeznaczone mieszanki tłuszczowo-nasienne. Obecnie można je bez większych problemów kupić w sklepach zoologicznych. Osoby bardziej ambitne mogą samodzielnie przygotować taką mieszankę.
Obrazek

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Pt paź 21, 2011 16:18 Re: Dokarmiacie ptaki?

W nowej gazetce Lidla od 24 pażdziernika jest ciekawa oferta do dokarmiania ptaków zimujących ( na ostatniej str). http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=N7AhHu W ubiegłym roku zakupiłam koszyczki na orzechy i pojemnik na słonecznik - rewelacyjnie się sprawdziły.Polecam wszystkim zainteresowanym. :)

solaris

Od: Nie lis 21, 2004 23:07

[poprzednia]