Moderator: Estraven
Sądzę, że umorzono postępowanie ponieważ, postępowanie umarza się m.in z powodów (art. 17 kpk):
- że już wcześniej zostało wszczęte w tej sprawie i dotyczącej tej osoby,
- brak wniosku o ściganie pochodzącego od uprawnionej osoby.
Myślę, że to druga sytuacja (a może być jeszcze wiele innych powodów- art. 17 kpk).
Na podstawie art. 39 ust.1 ustawy o ochronie zwierząt jeżeli o te przestępstwa z art. 35 ust.1 i 2 jeżeli nie działa pokrzywdzony, prawa pokrzywdzonego może wykonywać Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oraz inne organizacje społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
Ty nie jesteś pokrzywdzoną (no tak myślę, że to dotyczy, np. właściciela zwierzęcia), a więc wniosek musi złożyć odpowiednia organizacja.
Na podstawie art. 39 ust. 2 ustawy o ochronie zwierząt Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, organizacje społeczne, których statutowym celem jest ochrona zwierząt, uprawnione do działania określonego w ust. 1.
No to ja tak myślę, aczkolwiek mogę się mylić.
inaf pisze:złożylam zawiadomienie o popelnieniu przestępstwa, a podczas skladania zeznań w rubryce "poszkodowany" podalam organizację Argos z Warszawy. Argos wystosował następnie pismo w tej sprawie ze czyni sie pokrzywdzonym. Wszystko formalnie. zgodnie z kpk (kalinuwka wie, jaki artykul) każda osoba bedąca świadkiem przestępstwa ma obowiązek zawiadomić organy ścigania.
A to jest przestępstwo, niech sprostuje karnista
inka1984 pisze:a moze o tej sprawie wspomniec w listach do osob/organizacji, do ktorych bedziemy je wysylac? jesli naglasniamy sprawe maltretowanego kotka ta w przypadku ta jest nie mniej wazna....Jest gdzies przebieg calej sytuacji aby moc wspomniec o niej w listach?
Jak juz naglasniac to hurtowo aby nasz rzad wiedzial ze spoleczenstwu lezą te sprawy na sercu
Catnaperka pisze:inka1984 pisze:a moze o tej sprawie wspomniec w listach do osob/organizacji, do ktorych bedziemy je wysylac? jesli naglasniamy sprawe maltretowanego kotka ta w przypadku ta jest nie mniej wazna....Jest gdzies przebieg calej sytuacji aby moc wspomniec o niej w listach?
Jak juz naglasniac to hurtowo aby nasz rzad wiedzial ze spoleczenstwu lezą te sprawy na sercu
To może dodawać linki do takich spraw do listu gibutkowej (tutaj viewtopic.php?f=1&t=122181 ). Dla umocnienia naszych próśb? i do tego napisanego do celebrytów?
staram sie co jakis czas przypominac o tym watku ale rekacja na tamtym watku jak widac 
kobietka pisze:czesc dziewczyny, a moze byscie zalozyly np na facebooku o tej sprawie "wydarzenie" tam to sie rozchodzi jak "burza" , opisalybyscie wszystko, napisaly jak pomoc, co wysylac i gdzie, jezeli cos nie doczytalam to przepraszam ,ale jest swiadek i sprawe umorzono ? czyli zabil kota walac nim o chodnik i sciane i nie poniosl zadnych konsekwencji ?! wiecie trzeba wykorzystac okazje bo ludzie faktycznie maja juz tego dosyc ! bezkarnosc w Polsce doprowadzila juz do tego , ze jawnie maltretuje sie zwierzaki ! w sprawie psa husky oskarzycielem posilkowym bedzie Nowotarskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami wiec w tej sprawie tez mozna by bylo zwrocic sie o pomoc do jakiejs organizacji , ale cos o tym ktos z Was wspominal wczesniej. Pozdrawiam serdecznie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Kitiuszka, puszatek, Silverblue i 104 gości