ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt gru 31, 2010 11:04 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Myślę, że pod koniec przyszłego tygodnia będziemy się dowiadywały u p.Wypycha co i jak. No i ok 3.01 prokuratura i police zabiorą głos. Ciekawa jestem jak cholera co też od nich usłyszymy. Trzeba cisnąć bez dwóch zdań.
A tak patrząc w przyszłość, to czeka nas wyłapanie kotów z tej mordowni. Nie można dopuścić, żeby na wiosnę biegały tam znowu małe, bezbronne kociaki.
W 2016 wysterylizowałyśmy 109 kotów (stan na 11.07) - 2015 - 222, 2014 - 130, 2013 - 126, 2012 - 85, 2011 - 107, 2010 - 108, w sumie 887 :)

Kalinuwka

Od: Pon lis 24, 2008 18:10

Post » Pt gru 31, 2010 11:13 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Rozmawiałam wczoraj z dziennikarką z Tvn-u. Jestem z nią umówiona na wt na kręcenie materiału o kocie z YT. Powiedziałam jej o tej sprawie (wcześniej wysłałam maila). Bardzo zainteresowała się tematem, obiecała się zagłębić i mam nadzieje, że w Uwadze będzie również o tym.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Pt gru 31, 2010 13:06 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

takie "cuś" dostałem w odpowiedzi na forum prawnym, gdzie poruszyłem temat, niestety ja nic z tego nie rozumiem, ale może się ktoś w tym orientuje i coś pomoże:

Sądzę, że umorzono postępowanie ponieważ, postępowanie umarza się m.in z powodów (art. 17 kpk):
- że już wcześniej zostało wszczęte w tej sprawie i dotyczącej tej osoby,
- brak wniosku o ściganie pochodzącego od uprawnionej osoby.

Myślę, że to druga sytuacja (a może być jeszcze wiele innych powodów- art. 17 kpk).
Na podstawie art. 39 ust.1 ustawy o ochronie zwierząt jeżeli o te przestępstwa z art. 35 ust.1 i 2 jeżeli nie działa pokrzywdzony, prawa pokrzywdzonego może wykonywać Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce oraz inne organizacje społeczne, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
Ty nie jesteś pokrzywdzoną (no tak myślę, że to dotyczy, np. właściciela zwierzęcia), a więc wniosek musi złożyć odpowiednia organizacja.
Na podstawie art. 39 ust. 2 ustawy o ochronie zwierząt Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, organizacje społeczne, których statutowym celem jest ochrona zwierząt, uprawnione do działania określonego w ust. 1.

No to ja tak myślę, aczkolwiek mogę się mylić.

Wychodzi na to, że ukręcili łeb sprawie, bo kot był bezdomny, lub osoba zgłaszająca przestępstwo, jako że nie była właścicielem nie może tego robić (czy jakoś tak) i chyba TOZ czy podobna instytucja by mogła :evil:
Pozdrawiam

PariahSoul

Od: Wto gru 28, 2010 23:54

Post » Pt gru 31, 2010 14:22 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

złożylam zawiadomienie o popelnieniu przestępstwa, a podczas skladania zeznań w rubryce "poszkodowany" podalam organizację Argos z Warszawy. Argos wystosował następnie pismo w tej sprawie ze czyni sie pokrzywdzonym. Wszystko formalnie. zgodnie z kpk (kalinuwka wie, jaki artykul) każda osoba bedąca świadkiem przestępstwa ma obowiązek zawiadomić organy ścigania.
A to jest przestępstwo, niech sprostuje karnista

inaf

Od: Czw paź 22, 2009 23:02

Post » Pt gru 31, 2010 15:41 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

No już przecież wczoraj to rozryźliśmy, nie?

Cywilista, ale potwierdzam:)

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Pt gru 31, 2010 15:46 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

inaf pisze:złożylam zawiadomienie o popelnieniu przestępstwa, a podczas skladania zeznań w rubryce "poszkodowany" podalam organizację Argos z Warszawy. Argos wystosował następnie pismo w tej sprawie ze czyni sie pokrzywdzonym. Wszystko formalnie. zgodnie z kpk (kalinuwka wie, jaki artykul) każda osoba bedąca świadkiem przestępstwa ma obowiązek zawiadomić organy ścigania.
A to jest przestępstwo, niech sprostuje karnista

Dokładnie, każdy ma obowiązek (chociażby moralny) "donieść" gdzie trzeba a nie siedzieć z założonymi rękoma.
To fundacja uczyniła się pokrzywdzonym, zrobiła to już nie po raz pierwszy, zatem najwidoczniej wynika to z jej statutu. Nie sądzę, aby błąd leżał po stronie fundacji, prowadzą oni wiele podobnych spraw, występują często przed wyższymi instancjami niż sąd rejonowy.
W 2016 wysterylizowałyśmy 109 kotów (stan na 11.07) - 2015 - 222, 2014 - 130, 2013 - 126, 2012 - 85, 2011 - 107, 2010 - 108, w sumie 887 :)

Kalinuwka

Od: Pon lis 24, 2008 18:10

Post » Sob sty 01, 2011 14:13 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

a moze o tej sprawie wspomniec w listach do osob/organizacji, do ktorych bedziemy je wysylac? jesli naglasniamy sprawe maltretowanego kotka ta w przypadku ta jest nie mniej wazna....Jest gdzies przebieg calej sytuacji aby moc wspomniec o niej w listach?
Jak juz naglasniac to hurtowo aby nasz rzad wiedzial ze spoleczenstwu lezą te sprawy na sercu
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Sob sty 01, 2011 15:28 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

tak, na 1. stronie, kalinuwka opisała całą historię

inaf

Od: Czw paź 22, 2009 23:02

Post » Nie sty 02, 2011 0:34 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

inka1984 pisze:a moze o tej sprawie wspomniec w listach do osob/organizacji, do ktorych bedziemy je wysylac? jesli naglasniamy sprawe maltretowanego kotka ta w przypadku ta jest nie mniej wazna....Jest gdzies przebieg calej sytuacji aby moc wspomniec o niej w listach?
Jak juz naglasniac to hurtowo aby nasz rzad wiedzial ze spoleczenstwu lezą te sprawy na sercu

To może dodawać linki do takich spraw do listu gibutkowej (tutaj viewtopic.php?f=1&t=122181 ). Dla umocnienia naszych próśb? i do tego napisanego do celebrytów?
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Nie sty 02, 2011 11:54 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Catnaperka pisze:
inka1984 pisze:a moze o tej sprawie wspomniec w listach do osob/organizacji, do ktorych bedziemy je wysylac? jesli naglasniamy sprawe maltretowanego kotka ta w przypadku ta jest nie mniej wazna....Jest gdzies przebieg calej sytuacji aby moc wspomniec o niej w listach?

To może dodawać linki do takich spraw do listu gibutkowej (tutaj viewtopic.php?f=1&t=122181 ). Dla umocnienia naszych próśb? i do tego napisanego do celebrytów?

tak, oczywiscie :ok: staram sie co jakis czas przypominac o tym watku ale rekacja na tamtym watku jak widac
:roll:
[*] śpij słodko Kirku :(
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta

Kumiko

Od: Pon kwi 19, 2010 18:38

Post » Nie sty 02, 2011 15:59 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

czesc dziewczyny, a moze byscie zalozyly np na facebooku o tej sprawie "wydarzenie" tam to sie rozchodzi jak "burza" , opisalybyscie wszystko, napisaly jak pomoc, co wysylac i gdzie, jezeli cos nie doczytalam to przepraszam ,ale jest swiadek i sprawe umorzono ? czyli zabil kota walac nim o chodnik i sciane i nie poniosl zadnych konsekwencji ?! wiecie trzeba wykorzystac okazje bo ludzie faktycznie maja juz tego dosyc ! bezkarnosc w Polsce doprowadzila juz do tego , ze jawnie maltretuje sie zwierzaki ! w sprawie psa husky oskarzycielem posilkowym bedzie Nowotarskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami wiec w tej sprawie tez mozna by bylo zwrocic sie o pomoc do jakiejs organizacji , ale cos o tym ktos z Was wspominal wczesniej. Pozdrawiam serdecznie

kobietka

Od: Nie sty 02, 2011 15:48

Post » Nie sty 02, 2011 20:04 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Zaznaczam wątek. Cieszę się ogromnie, że jest już zainteresowanie ze strony dziennikarzy. Moje Miasto :ok:
Balbinka => ObrazekCelinka => Obrazek Obrazek

bemka

Od: Śro wrz 23, 2009 22:38

Post » Nie sty 02, 2011 20:10 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

kobietka pisze:czesc dziewczyny, a moze byscie zalozyly np na facebooku o tej sprawie "wydarzenie" tam to sie rozchodzi jak "burza" , opisalybyscie wszystko, napisaly jak pomoc, co wysylac i gdzie, jezeli cos nie doczytalam to przepraszam ,ale jest swiadek i sprawe umorzono ? czyli zabil kota walac nim o chodnik i sciane i nie poniosl zadnych konsekwencji ?! wiecie trzeba wykorzystac okazje bo ludzie faktycznie maja juz tego dosyc ! bezkarnosc w Polsce doprowadzila juz do tego , ze jawnie maltretuje sie zwierzaki ! w sprawie psa husky oskarzycielem posilkowym bedzie Nowotarskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzetami wiec w tej sprawie tez mozna by bylo zwrocic sie o pomoc do jakiejs organizacji , ale cos o tym ktos z Was wspominal wczesniej. Pozdrawiam serdecznie

Ta sprawa już jest na FB jako wydarzenie.

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Pon sty 03, 2011 0:55 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

Wydarzenie na FB tutaj:

http://www.facebook.com/home.php#!/even ... 8967989841

Ok, to tak podsumowując. Z tego co zrozumiałam teraz nastąpiło odwołanie i czekamy na efekt, tak?

Obiecuję o tym powiedzieć we wtorek dziennikarzom z tvn-u. Mam nadzieję, że to wezmą od UWAGĘ.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Pon sty 03, 2011 9:22 Re: ZABIŁ GO O CHODNIK - pomóżcie wywalczyć spawiedliwość !!

mam nadzieję że ta sprawa zostanie nagłośniona. cały czas śledzę wszystkie wpisy na bieżąco.
trzymam kciuki.
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

[poprzednia][następna]