Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
wistra pisze:del, niestety TOTW tylko w zooplusie dostaniesz.
Del pisze:No ja w końcu mam TOTWzamówiłam na zooplusie ,bo pokazywał system ,że można zamówić . Przesyłka dotarła do mnie po 5 dniach .
Odnośnie samej karmy ..... szału nie ma jadły parę chrupek wieczorem (ale to sylwester , były wystraszone głupimi fajerwerkami) w nocy zjadły z pół małej miseczki , natomiast widać ,że bardziej Pani jest ucieszona karmą (w końcu bezbożowa
) niż same kociaki . Podobnie było z Acaną Praire Feast (w pomarańczowym opakowaniu) , teraz kupiłam Pacificaw (w niebieskim jeszcze niepróbowane ) i może już przejadł się kurczak ....
Natomiast szał kociaków jest prz RC Fit 32 oraz PPP delicate (ale mają raczej słaby skład)
Zobaczymy może polubią TOTW ,bo fajny skład i cenowo też da się wytrzymać ,a jak nie to będę może mieszać z ich ulubionymi ,aby zachęcić je ....
Loolek pisze:niki2117 pisze:sproszkowane mięso drobiowe, kukurydza, jęczmień, ryż, suszona wątróbka, sproszkowane ryby, hydrolizat mięsa, włókna celulozowe, sproszkowane mięso, jajko w proszku, tłuszcz zwierzęcy, siemię lniane, pulpa buraczana, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek potasu, chlorek sodu, borówka (suszona), jagody czarne (suszone), sproszkowane małże, sproszkowana cykoria, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), ekstrakt z jukki.
Zawartość mięsa albo innego źródła zwierzęcego białka: ponad 40 % (na sucho). Udział białka pochodzenia zwierzęcego w białku w karmie: ponad:81 %.
z Sanabelle jest cos nie tak![]()
na stronie niemieckiej jest inny skład
tamiska pisze:Ziemniaki z dwojga złego są dla kota lepsze, ponieważ poddane wysokiej temperaturze kleikują i zamieniają się w bardziej strawne źródło węglowodanów niż zboża, co nie obciąża tak organizmu kotów i psów, dodatkowo ziemniaki raczej nie powodują alergii i ekscesów żołądkowych.
Oczywiście wszystko z umiarem. Na przykład karmy suchej Blue Buffalo Wilderness ziemniaki są w postaci włókna ziemniaczanego na 4 miejscu w składzie (czyli błonnika tak jak włókno buraczane), pierwsze 3 miejsca to mięso, a całe ziemniaki to dopiero 7 miejsce, czyli jest ich bardzo mało. Dodatkowo są zioła takie jak lucerna, żurawina, algi itd.
Taka karma moim zdaniem jest lepsza od tej, która ma na 1 miejscu owszem mięso, ale zaraz na drugim ryż, czyli bardzo duża część karmy to sam ryż.
Z dwojga złego należy wybierać właśnie karmy o takim składzie jeśli chce się karmić suchą. Niektóre koty karmione Royalem lub nie daj boże czymś gorszym mają problemy z przejściem na inną karmę, ale 99% z tych wybrzydzających da się przekonać przy odrobinie cierpliwości i warto to zrobić dla ich własnego zdrowia. Większość karm bez zbóż z dużą ilością mięsa ma jakby tłuste chrupki, co (jak zauważyłam) zachęca koty do konsumpcji.
Najlepiej jest karmić dietą BARF, jednak jeśli ktoś uważa, że nie ma czasu, nie chce mu się czy ma jakiś inny powód powinien zwrócić się najlepiej w stronę puszek, a na końcu w stronę suchych karm właśnie o takim składzie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: puszatek i 157 gości