Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 28, 2010 21:24 Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Przepraszam, jeśli zawracam głowę, ale nigdzie nie mogę się doczytać :oops: :
ile mokrej karmy (typu Felix, Animonada, Miamor) powinien zjeść dorosły kocur syberyjski (1 rok i 8 miesięcy) (ważący 6 kg), kastrat, aby nie tyć?
Kot je wyłącznie! mokrą karmę... (saszetki Felixa, Animondę, Miamora, puszeczki: Cosmę, Applaws (z przewagą Felixa)).

Przekopałam całe miau i znalazłam wyliczenia co do ceny, informacje na temat karm, która lepsza, o BARF-ie, ile suchej itp...
A ile mokrej nie...

Może ktoś wie? :D.

W tej chwili Mały Kot je 4-5 porcji dziennie po około 50 gram, często więcej (wyjada drugiemu kotu), więc zaczęłam mu podawać w porcji od razu 100 g mokrego ale tylko 3 razy dziennie. Środkowy posiłek to obiad i wtedy najczęściej koty dostają albo mięsko surowe (tak po 50 g) (przemrożone i sparzone), albo Cosmę, bądź Applaws (po ok 75 g).

Wieczorem często daję Kotom bielucha rozcieńczonego z wodą...
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Śro gru 29, 2010 23:39 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Ale ja się poważnie pytam. Naprawdę...
A tu cisza....

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro gru 29, 2010 23:47 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Powinien jeść tyle... żeby nie tyć. 8) Serio, nie ma lepszej wskazówki.
Jeśli kot nie ma nadwagi i przy tej ilości karmy, którą mu dajesz, nie tyje i nie chudnie, to znaczy, że dajesz mu właściwą ilość. Jeśli tyje - zmniejsz ciut ilość i poczekaj na efekty. Koty należy odchudzać powolutku.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro gru 29, 2010 23:51 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Nie mam pojęcia czy tyje :(... Waży ze 6 kg. Brzuszek ma okrąglutki... (ale taki miał zawsze... nie jest chory - taka jego uroda)... I wydaje się większy niż był..., ale to chyba nie tylko brzuch... Fałda tłuszczowego jakoś nie wyczuwam...
Jest zima, więc koty chyba więcej jedzą? I on wciąż jeszcze rośnie...
Ale nie najada się do syta, bo czasem coś zostawia w miseczce, chociaż wyjada drugiemu kotu.
Czyli co? Powinnam go zważyć? Tak?

Ech...

I do tego od wczoraj troszkę psika. Przeziębił się na śniegu?.. (biega za śnieżkami :D)...

RudyiSrebrnyKot

Post » Czw gru 30, 2010 13:20 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

RudyiSrebrnyKot pisze:Ale nie najada się do syta, bo czasem coś zostawia w miseczce, chociaż wyjada drugiemu kotu.

To świadczy o tym, że właśnie najada się do syta - kot zostawia jedzenie, kiedy dostaje go za dużo w stosunku do potrzeb.
O ocenę kota poproś lekarza - zapytaj, czy nie ma nadwagi - samo zważenie jest mniej istotne, ważna jest budowa ciała.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Czw gru 30, 2010 13:25 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Ok. Dziękuję... W takim razie podejdę z nim do "mojej" lekarki weterynarii za jakiś czas. A jeszcze go trochę poobserwuję :).

Myślałam, że puste miseczki zostawiają łakomczuszki...;)

RudyiSrebrnyKot

Post » Czw gru 30, 2010 13:37 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

jeśli on jada tylko to o czym piszesz.... to czy coś mu jeszcze suplementujesz? Bo te karmy nie zawierają wszystkich potrzebnych składniaków.
Jeśli trafiłaś na wątek o BARFie (na Hodowlanym jest) to zapytaj dziewczyn, które puszkowe jedzenie jest najbardziej zbliżone do barfa = najlepiej zbilansowane.
Teraz chyba Power of Nature weszło, kojarzę, że jeden smak Leonardo. Ale nie interesowałam się tym jakoś szczególnie więc nie powiem.

A co do ilości.... ryśka dobrze mówi, ze to zależy od budowy kota. ALE... syberyjczyki to koty średniej wielkości więc nie sądzę by 6 kilo to było mało. Wyczuwasz mu żebra?
Mój szczupły kotek absolutnie nie łakomczuszek przy 200g na dobę tyje ;) Ale pewnie utyłby tak tylko do 5kg na tej ilości.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw gru 30, 2010 14:42 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Wyczuwam żebra :)! Tak...

Coś im tam zwykle dodaję. Teraz dostają na sierść Kerbaon, czy jakoś tak i tran. Ale o ile wiem, te karmy nie są źle zbilansowane.
Barf mnie przeraża... ;). Może kiedyś nadejdzie czas, że będę czytała i poważnie o tym pomyślę...

Mały Kot podjada co lubi. Czasem oliwkę, czasem jogurt, bielucha, kukurydzę...
A Urwis dostaje suchą karmę. Z innych rzeczy lubi śmietanę kwaśną, czasem bielucha też zje.
Jedzą też trawę, i co sobie złowią w domu i na ogrodzie (to znaczy myszy nie łowią, raczej owady i raczej Mały Kot - duże komary, motyle...) (no, ale nie w zimie)...

Raz dziennie jedzą też mięso (najczęściej surowe - serca z indyka, fileta z kurczaka, wołowinę chudą).

RudyiSrebrnyKot

Post » Czw gru 30, 2010 15:05 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

e to nie jest źle ;)

jest Barf dla leniwych ;) mielisz dwa gatunki mięsa, w oznaczonych ilościach, dolewasz wody i dospujesz Felini Complite- Atki podpytaj ;)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw gru 30, 2010 16:02 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

o! to popytam... :).
Fajnie, że dla leniwych też jest :D...

RudyiSrebrnyKot

Post » Czw gru 30, 2010 16:56 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

My jedziemy na barfie dla leniwych, z tym, ze nie miele miesa, a kroje :piwa:
teraz zima jest masakra, bo z lodowki miecho lodowate, a w mikrofali raczej sie parzy/gotuje i kot takiego nie chce jesc.
Wiec wspomagamy sie Bozitą
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw gru 30, 2010 21:05 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

A możesz tak w skrócie przybliżyć ten Barf dla leniwych?...
Albo wskazać link gdzie jest opisany :)...?

RudyiSrebrnyKot

Post » Czw gru 30, 2010 21:49 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

Bardzo leniwy:

5kg cwiartek z kuraka (piersi nie maja wartosci odzywczych) + 2kg wolowiny - gulaszowe i antrykot + 1kg baraniny (od kumpeli z okolic Nowego Sacza)
kuraka obieram z kosci, wszystko kroje i mieszam.
Stawiam na wage i w zaleznosci od ilosci mieszkanki miesa przeliczam ilosc Felini Complete - kalkulator i waga.
Mieszam z woda (ok. 2 szklanki), wlewam do miesa i mieszam.
Potem porcjuje na ok. 100g porcje i do zamrazalki.

Potem rozmrozic i patrzec, jak koty wsuwaja :1luvu:
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw gru 30, 2010 21:53 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

wistra pisze:Bardzo leniwy:

5kg cwiartek z kuraka (piersi nie maja wartosci odzywczych) + 2kg wolowiny - gulaszowe i antrykot + 1kg baraniny (od kumpeli z okolic Nowego Sacza)
kuraka obieram z kosci, wszystko kroje i mieszam.
Stawiam na wage i w zaleznosci od ilosci mieszkanki miesa przeliczam ilosc Felini Complete - kalkulator i waga.
Mieszam z woda (ok. 2 szklanki), wlewam do miesa i mieszam.
Potem porcjuje na ok. 100g porcje i do zamrazalki.

Potem rozmrozic i patrzec, jak koty wsuwaja :1luvu:

Hymmm. To w pierwszej kolejności się powinnam w wagę zaopatrzyć. A Felini Complete według jakie wzoru się przelicza? :D...

RudyiSrebrnyKot

Post » Czw gru 30, 2010 22:11 Re: Ile powinien jeść mokrej karmy dorosły syberyjczyk?

W FC jest miarka.
12,5g FC do 1kg mięsa :)
czyli xg FC na x ilość mięsa.

Proporcją ;)

Ja mam wagę kuchenną z allegro za 24zł i jest super!
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

[następna]