Malutka, rozkoszna Słonko...już w Szczecinie :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro gru 29, 2010 20:02 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Słonko nie ma uszkodzonego rdzenia. Uszkodzenie jest już na odcinku konkretnych nerwów w nóżkach.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Śro gru 29, 2010 21:13 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Anda pisze:Słonko nie ma uszkodzonego rdzenia. Uszkodzenie jest już na odcinku konkretnych nerwów w nóżkach.

Otóż to :wink:
Nadaje się to bardziej do rozrysowania, ale postaram się wytłumaczyć :wink: Chodzi o to, że od kręgosłupa, na wysokości tylnych łap, odchodzą jakieś wypustki (to znaczy kości, które rosną, mniej-więcej, prostopadle do kręgosłupa) i to właśnie one uległy złamaniu, przerywając jednocześnie nerwy. Musiało to nastąpić bardzo wcześnie, bo kiedy Słono trafiła do lecznicy mięśnie łap były...w zasadzie, to prawie wcale ich nie było.
Kota załatwia się do kuwety, nie ma problemu z trzymaniem moczu i kału - zdaje się, że już o tym pisałam :wink: Kuweta musi być niska - to fakt, Słonko nie zawsze wyjdzie z niej czysta - temu też nie można zaprzeczyć, ale nie jest najgorzej.

Priorytetem jest teraz znalezienie jej miejsca.

RudyiSrebrnyKocie, dziękuję za banner, jest świetny :D

ellza1 - Słonko do kotów nic nie ma, jeżeli ma możliwość to zaczepia je i zachęca do zabawy. Problem tkwi raczej w tym, że koty mają "coś" do niej...Raczej bawią się nią, niż z nią, może dlatego, że wyczuwają jej słabość. No i decyzja o wzięciu Słonko do DT czy DS (tu zwracam się do wszystkich zainteresowanych) musi być maksymalnie przemyślana - najprawdopodobniej kondycja Słonko się nie poprawi, może troszeczkę, ale ten najczarniejszy scenariusz też trzeba mieć na uwadze (wiem, wiem, że właśnie zniechęciłam większość :wink: ).

Pixia - tekst jest bardzo dobry, dzięki za poświęcenie :wink:

Z finansami nie jest tragicznie, ale jutro lub pojutrze, zapytam się jakie badania są jeszcze w planach.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Śro gru 29, 2010 21:20 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Bloo wyślij mi telefon na pw proszę

ellza1

Od: Pt kwi 18, 2008 9:14

Post » Śro gru 29, 2010 21:51 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

a co wet o badaniu elektromiograficznym?

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Czw gru 30, 2010 8:07 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Malutka - domku i zdrówka życzę
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Czw gru 30, 2010 14:49 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Bloo a nie wydaje Ci się, że moje sugestie odnośnie potrzeby przeprowadzenia dodatkowych badań by ustalić czy jest czynność bioelektryczna w kończynach, konsultacje z innymi lekarzami sa tak samo ważne w tym momencie jak szukanie DT. Te rzeczy są nierozerwalne. Szybciej znajdzie domek T a może nawet stały jak określi się jej prawdziwe szanse. Trochę jestem zdziwiona że nie ustosunkowałaś sie do mojego PW.
Jestem zdania że jeśli są finansowe możliwości a tu piszesz że są to warto ruszyć wszystko co się da i ratować kitę

Gapa jestem i nie doczytałam :oops: dlaczego ona jest w lecznicy a nie u Ciebie np. lub Twojej siostry ciotecznej? Pewnie Brak czasu. :(

asia2

Post » Czw gru 30, 2010 14:58 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Asiu, doczytaj od początku wątek.
Wtedy znajdziesz odpowiedź na swoje pytania. :)
Bloo ma dwa tymczasy od dawna i nie możemy znaleźć im domówi skromne możliwości, bo i swoje koty jeszcze, a poza tym mieszka jeszcze z rodziną.
A siostra nie jest z tych, które biorą koty do domu - po prostu znalazła kota i zadzwoniła do bloo.
Wiem, że pytania były do bloo, ale znam ją i wiem, że nie lubi się tłumaczyć :wink:

Czy mogłabys więcej powiedziec o tych badaniach, czy to dostępne badanie??. Czy jeżeli jest w jednej nodze kompletny zanik mięśni i bezwład i brak czucia, to czy badanie przewodnictwa ma sens??
Nie wiem, czy u nas w ogóle robi sie takie badania na przewodnictwo nerwów u kotów.
Może tylko w klinice UP.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Czw gru 30, 2010 17:00 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Asiu, owszem przeczytałam PW, nie odpisałam, bo byłam padnięta, a chciałam najpierw zaczerpnąć jakiejś wiedzy na temat tych badań (bo pierwszy raz w życiu o nich słyszę), żeby nie odpowiadać słowem "aha", bo tylko takie nasuwało mi się po przeczytaniu wiadomości :wink: :oops: Mogę Ci jednak już teraz odpowiedzieć, że na Lubelszczyźnie nie ma aparatów do tych badań (UP też niestety nie dysponuje, może w przyszłości...), a o Świdniku nawet nie ma co marzyć.
Jutro idę do Słonko, trzymajcie kciuki żeby nie było dużo pacjentów, to będę miała okazję żeby wyciągnąć jakieś bardziej szczegółowe info na temat badań od pani doktor.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Czw gru 30, 2010 17:10 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Pisałam do Bloo na PW o badaniach. Wiem, że w Warszawie takie badania są wykonywane. W Świdniku nie wiem. Prosiłam na PW aby Bloo pogadała z teraźniejszym wet małej o tych badaniach , nawet nie po to żeby on je wykonał tylko aby poznać jego stanowisko co do ich zasadności. Co tez niczego by nie przesądzało według mnie ale to zawsze krok naprzód. W moim charakterze jest działanie więc przepraszam jeśli jestem niecierpliwa. To nie jest zła wola. Chciałabym aby zebrać jak najwięcej danych a dopiero potem diagnozować na 100 %
Dla mnie badania EMG też są nowym zagadnieniem ale jeśli takie są...
Są fundusze...
Jest szansa.
Kicia jest bardzo malutka, rdzeń nie jest uszkodzony, może być jakieś światełko i to może jaśniejsze niż teraz myślimy, po pierwszych diagnozach. A może nie... ale warto o to zagrać.

asia2

Post » Czw gru 30, 2010 17:14 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Bloo byłaś pierwsza z tekstem więc mój nie jest na niego odpowiedzią :D

Może zapytaj w takim razie o czucie w nóżkach. Wiesz przy dotyku, nakłuciu. Pisałaś , że jest zanik mięsni ale nie wiemy czy reaguje na bodźce . Zmuś ich do mówienia :D
A ja trzymam kciuki i za Ciebie i za kitę bardzo mocno.

asia2

Post » Czw gru 30, 2010 17:54 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Tak jak pisałam Bloo na PW postaram się określić gdzie w Wawie wykonują te badania :D , bo samo że wiem to za mało. :(
na początek wysłałam meila do sggw kliniki wet poczekam może się wypowiedzą.

asia2

Post » Czw gru 30, 2010 21:00 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

dr. Niziołek , którego moja sunia jest pacjentką miał ( taka inf od weterynarza prowadz.) w ofercie badania EMG. Skontaktowałam się z nim. Po 6 stycznia będzie do dyspozycji bo teraz urlop. Ale jeszcze zadzwonie do lecznic w których przyjmuje i się dowiem.

asia2

Post » Pt gru 31, 2010 12:27 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Bardzo mocno trzymam za małą kciuki i tylko w taki sposób w mojej sytuacji mogę pomóc :(
Obrazek
Obrazek

KasiaMM-kociara

Od: Pon cze 28, 2010 13:03

Post » Sob sty 01, 2011 11:12 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

oby malutka szybko DS znalazła
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Nie sty 02, 2011 11:32 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Jak się miewa maluszka w nowym roku?
Oby rozdzwoniły się telefony :D
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

[poprzednia][następna]