Tiki dolnej szczęki. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 15:12 Tiki dolnej szczęki. Co robić?

Mój Dymuś zachorował poważnie w zeszły czwartek. Podejrzewano pp. Na szczęście groźna infekcja szybko ustąpiła. Po 3 dniach kroplówek kot zaczął jeść. Zamknęłyśmy go w garderobie, żeby go odizolować na jakiś czas od reszty stada. Od wczoraj zauwazyłam, że ma tiki dolnej szczęki.Szczęka drży, "lata". Mlaszcze przy tym i ciamka. Nie jest to spowodowane mdłosciami, bo w trakcie tych tików kot je, myje się, normalnie funkcjonuje.

Myślałam, że to efekt leczenia metronidazolem, ale wet to wykluczył, bo od 2 dni go juz nie dostaje. Otrzymał zastrzyki z wit B i C. Codziennie catosal. Dostaje jeszcze amosycyklinę z kwasem jakimś tam.

Czy to może być efekt polekowy? A może ze stresu z powodu zamknięcia? A może powikłania po pp?

Kto coś takiego widział u kota? Jaka może być przyczyna? Wet nie wie co to jest.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw gru 30, 2010 15:15 Re: Tiki dolnej szczęki. Co robić?

Zajrzałaś mu do paszczy? Nie ma nadżerek?

Niunia kiedyś miała calici, poznałam, że jest chora m.in. po tym, że kłapała paszczą - to przez nadżerki. No, ale ona nie chciała też jeść i śliniła się.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw gru 30, 2010 15:17 Re: Tiki dolnej szczęki. Co robić?

Kot ma czerwoną obwódkę na języku, ale normalnie je i myje się. Weci powiedzieli, że samo przejdzie i zeby nic nie robić. Nadżerek w pyszczku nie ma.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw gru 30, 2010 15:26 Re: Tiki dolnej szczęki. Co robić?

Mój Gandalf miał takie coś przy caliciwirozie...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34