Mój kot chyba za dużo je....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 14:19 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Zostaw w spokoju tego Wiskasa :evil:

junona

Od: Wto gru 28, 2010 16:31

Post » Czw gru 30, 2010 14:20 Re: Mój kot chyba za dużo je....

a...i pamiętaj o surowym-dokładnie jak napisano wyżej :D

junona

Post » Czw gru 30, 2010 14:21 Re: Mój kot chyba za dużo je....

możesz podać stronę i propozycję na listę zakupów dla mojego kota?

batiro

Od: Czw gru 30, 2010 13:04

Post » Czw gru 30, 2010 14:25 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Whiskas to nigdy nie jest dobry pomysł ;) No chyba, ze mleczko Whiskasa czy Dentabitsy- jako smakołyki co jakis czas.

Nawet na bazarkach dostępna jest lepsza Animonda, Miamor. Czasami na bazarkach maja niemieckie karmy- te są niestety lepsze niż polskie. Nawet Whiskas niemiecki jest lepszy od polskiego. Tak samo Felix. I dużo nie znanych u nas marek. Brać opakowanie i czytać. Wszystko co ma więcej mięsa niż whiskas (4%) jest lepsze...
W marketach bywa Sheba. Ja czasami Gourmety kupuję- marne to ale też raczaj jako smakołyk a moje ten sosik lubią.
Może Animondy Carny by mu zasmakowało? Sa i 200 i 400g puszki. Cena przyzwoita w stosunku do jakości. Z tym, ze jak nie chce jadac mokrego to duża puszka nie ma sensu w sumie.

Ogólnie jakby jadł RC, czasami saszetkę Whiskasa, a do tego tez czasami jakies mięso (czyste białko), to nie było by źle... Wtedy ten Whiskas przy przyzwoitej karmie i mięsie nie robił by większej szkody. Coś jak u nas McDonald raz na jakiś czas.

Tylko że pomyśl czy aby na pewno RC. Moje koty też to (niestety) lubią, ja bym wolała by coś z mniejsza ilością zboża jadały. no ale czym skorupka za młodu nasiąknie... ja też się uczyłam jak już koty miałam.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw gru 30, 2010 14:28 Re: Mój kot chyba za dużo je....

batiro pisze:a jak bym dawał jej karmę suchą royal canin i do tego puszki z Whiskasa to dobry pomysł?

nie
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Czw gru 30, 2010 14:29 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Zooplus-sklep internetowy z siedzibą w Niemczech są rewelacyjne promocje i tylko dostawa do ok.10 dni dlatego musisz pamiętac o dokonaniu zakupów zamin zabraknie żarcia i żwiru :mrgreen:
Nie wiem co Twoje kocię jadło i w jakim jest wieku, więc trudno cos zaproponować :( marki podano wyżej, ja nie podaje tych najdroższych ani nie kupuję w dużych opakowaniach, choć wiem, że bardzo się opłaca. Mieszam smaki i marki aby chopakom nudno się nie jadło :mrgreen: Poza tym jestem lejkiem tzn. tylko posiadaczką dwóch kotów w tym jednego bardzo wybrednego, delikatnego itp. istny Książę. :D

junona

Post » Czw gru 30, 2010 14:35 Re: Mój kot chyba za dużo je....

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... edingGuide - czy to na 2 mc wystarczy i czy może być dla mojego kota?
No i oczywiście karma sucha.

batiro

Post » Czw gru 30, 2010 14:38 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Mleka nie daje się doroslym kotom dlatego, ze straciły enzym do jego trawienia - naturalne u dorosłych ssaków - i dostają biegunki.
Jeśli mała lubi i pije mleko, a kupki ma prawidlowe (bobki, nie paciaję) to niech mleko dalej sobie popija.
Może teraz, przy karmach supermarketowych, tym mlekiem uzupełnia sobie nedobory pokarmowe?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw gru 30, 2010 14:39 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Batiro. Jak czytam Twoje posty, to trochę przeraża mnie ta przemożna chęć zaoszczędzenia.
Utrzymanie kota kosztuje - to nie tylko karma i żwirek, ale też wizyty u weta, szczepienia, odrobaczanie, strerylizacja, o lekach w przypadku choroby nie wspomnę.
Czy masz tego świadomość?
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Czw gru 30, 2010 14:40 Re: Mój kot chyba za dużo je....

tez polecam zooplusa :)

batiro nikt Ci nie powie, co będzie smakowac Twojemu kotu. Na początku musisz ustalić coo by lubił jeść.
Gourmety są w sklepach- kup kilka smaków (pasztet, mus, sos) i zobacz co smakuje- potem kup w zooplusie.
Tak samo suche. Na bazarkach na bank mają rozważanego z dużych worków Royal Canina- kup wszystkie które maja po 100g w woreczkach, opisz sobie a potem zamów to co mu smakowało.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw gru 30, 2010 14:41 Re: Mój kot chyba za dużo je....

I zamiast puszki czy szaszetki whisksa daj jaj lepiej bialy serek naturalny lub kawałek mięska - puszka whiskasa to chyba 3zeta, za tę cenę kupusz pół kilo drobiowych serduszek albo sporą porcję wołowiy czy kurczaka, duże zdrowsze.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw gru 30, 2010 14:43 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Dorzuć do tego saszetki, też są w promocji :D ja podaję 1 saszetke i 1 puszkę dziennie ale na dwa koty+suche.Zobaczyc jakich ilość będzie potrzebowac.32 szt. to na 32 dni po pół puszki dziennie 2x oczywiście/puszka dziennie/+suche. Jak dodasz do tego mięsko, rybkę, kurczaczka, podroby to mniej puszek pójdzie, a ww zarcie nie jest drogie.Przed podaniem min.24 godz. w zamrażalniku/surowe w sensie/ :mrgreen:

junona

Post » Czw gru 30, 2010 14:47 Re: Mój kot chyba za dużo je....

Pamiętaj, że w skepach przewaznie sa podróby, co ma wpływ na skład i smak :D Dziewczyny mają racje kot kosztuje, ale lepsze żarcie może być tańsze od dupereli tylko należy dobrze poszukać :D w sklepach tez zdarzaja się oryginały po dobrych cenach. Nie szalej na początku z ilościa zobacz co kotu smakuje

junona

Post » Czw gru 30, 2010 14:48 Re: Mój kot chyba za dużo je....

chyba jutro zrobię tak jak Mysza mówiła:PP

batiro

[poprzednia]