KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 29, 2010 17:06 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Gibutkowa pisze:A ten starszy chciał "zabłysnąć" w necie "coolerskim" filmikiem - może dzięki nagłośnieniu tej sprawy innym pokręconym nastolatkom już tak kretyński pomysł do łba nie wpadnie :roll:

Youtube oprócz fajnych filmików jest czasami ściekiem, do którego trafiają wszystkie "moje wielkie 5 minut w Internecie"-w tym i te, gdzie ktoś pastwi się fizycznie i psychicznie nad słabszymi od siebie-ludźmi i zwierzętami.
Podpięłam się pod Gibutkową, bo uważam podobnie.
Sprawy karne i w sądzie rodzinnym, opiekę kuratora i psychologa załatwi wymiar sprawiedliwości. Akcja w Sieci i poza nią-bezprecedensowa-takiej mobilizacji i bombardowania wszelkich instytucji ochrony zwierząt, mediów, organów ścigania chyba jeszcze nie było.

A dla 15-latka i jemu podobnych, chcących zaistnieć w Necie kosztem zdrowia i życia innych istot może to będzie ostrzeżenie-komunikat:
Internauta (bezimienny, mnogi), o którego akceptację i komentarze pod filmikiem zabiegałem, byłem gotów zrobić wiele najgorszego, by mnie podziwiał - ten Internauta mnie wydał. Odwrócił się ze wstrętem, zabiegał, by mnie znaleziono i ukarano. Czy więc było warto?

Editka merytoryczna
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 17:09 przez Marcellina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Marcellina

Od: Nie sie 05, 2007 12:29

Post » Śro gru 29, 2010 17:09 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Najbardziej dolujace jest to, ze g....o takiemu oprawcy zrobia. We wiadomosciach pokazywano przeciez niejednokrotnie zarowno doroslych jak i niepelnoletnich oprawcow ale nigdy nie slyszalam jaka ponieisli kare.
Mieszkam w malym miasteczku w Niemczech i przed 2 laty mialo tu miejsce takie oto zdarzenie: w upalny wrzesniowy dzien w zagajniku znaleziono cialo suczki przywiazanej do drzewa z mordka oklejona tasma samoprzylepna. Podobno umierala ok tygodnia z pragnienia i glodu. Natychmiaist lokalne radio podalo komunikat, ze poszukuje sie sprawcy - w zamian nagroda 400€ . Sprawce odnaleziono bardzo szybko, okazal sie nim 22 letni mezczyzna (w miedzyczasie podczas gdy jego sunka konala - postaral sie juz o nastepnego psa). Ludzie, obroncy zwierzat - dzien i noc stali pod jego domem. Wszedzie w miejscach publicznych lezaly petycje (listy) do miejscowej Prokuratury gdzie mieszkancy mogli sie poodpisywac domagajac sie surowej kary dla oprawcy. Sprawa zajal sie prokurator, ktory sam posiadal psa i byl milosnikiem zwierzat. Rozprawa odbyla sie w dosc krotkim czasie - oborncy zwierzat caly czas stali pod domem oprawcy nawet wowczas gdy pod eskorta policji przewozono go do sadu. Niestety otrzymal kare niewspolmiernie mala w stosunku do popelnionego czynu - 1 rok pozbawienia wolnosci i zakaz posiadania zwierzecia przez 5 lat. Wedlug mnie o wiele za malo :evil:
Ale taki jest niestety kodeks karny.
W przypadku tego oprawcy - powinno byc tak samo - obroncy zwierzat podobnie jak w Dymiananch powinni wziac to w swoje rece - niekoniecznie dopuszczac sie linczu - ale ku przestrodze zwyrodnialcow, ktorzy czuja sie tak bardzo BEZKARNIE :!: :!: :!:

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Śro gru 29, 2010 17:10 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Były podobne akcję na demotywatory.pl gdzie ludzie znajdowali sprawcę po zdjęciach (również po filmikach). Niestety i tam było tez tak że oskarżano niewinnych. Każdy medal ma dwie strony... :roll:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro gru 29, 2010 17:11 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Cindy pisze:Najbardziej dolujace jest to, ze g....o takiemu oprawcy zrobia. We wiadomosciach pokazywano przeciez niejednokrotnie zarowno doroslych jak i niepelnoletnich oprawcow ale nigdy nie slyszalam jaka ponieisli kare.
Mieszkam w malym miasteczku w Niemczech i przed 2 laty mialo tu miejsce takie oto zdarzenie: w upalny wrzesniowy dzien w zagajniku znaleziono cialo suczki przywiazanej do drzewa z mordka oklejona tasma samoprzylepna. Podobno umierala ok tygodnia z pragnienia i glodu. Natychmiaist lokalne radio podalo komunikat, ze poszukuje sie sprawcy - w zamian nagroda 400€ . Sprawce odnaleziono bardzo szybko, okazal sie nim 22 letni mezczyzna (w miedzyczasie podczas gdy jego sunka konala - postaral sie juz o nastepnego psa). Ludzie, obroncy zwierzat - dzien i noc stali pod jego domem. Wszedzie w miejscach publicznych lezaly petycje (listy) do miejscowej Prokuratury gdzie mieszkancy mogli sie poodpisywac domagajac sie surowej kary dla oprawcy. Sprawa zajal sie prokurator, ktory sam posiadal psa i byl milosnikiem zwierzat. Rozprawa odbyla sie w dosc krotkim czasie - oborncy zwierzat caly czas stali pod domem oprawcy nawet wowczas gdy pod eskorta policji przewozono go do sadu. Niestety otrzymal kare niewspolmiernie mala w stosunku do popelnionego czynu - 1 rok pozbawienia wolnosci i zakaz posiadania zwierzecia przez 5 lat. Wedlug mnie o wiele za malo :evil:
Ale taki jest niestety kodeks karny.
W przypadku tego oprawcy - powinno byc tak samo - obroncy zwierzat podobnie jak w Dymiananch powinni wziac to w swoje rece - niekoniecznie dopuszczac sie linczu - ale ku przestrodze zwyrodnialcow, ktorzy czuja sie tak bardzo BEZKARNIE :!: :!: :!:

Było już kilka wyroków bezwzględnego więzienia za znęcanie się nad zwierzętami. Ten .... jest nieletni, więc jest też poprawczak etc.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro gru 29, 2010 17:12 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Cindy pisze:Najbardziej dolujace jest to, ze g....o takiemu oprawcy zrobia. We wiadomosciach pokazywano przeciez niejednokrotnie zarowno doroslych jak i niepelnoletnich oprawcow ale nigdy nie slyszalam jaka ponieisli kare.

To się nazywa "niska szkodliwość społeczna czynu" :roll: szkoda tylko że takiemu "wymiarowi sprawiedliwości" w postaci sędziego nie przyjdzie do głowy że nastolatek który dziś znęca się nad kotem juto może wbić nóż w plecy matce sędziego na ulicy w biały dzień - tym bardziej że nie ponosząc konsekwencji własnego czynu ustala sobie własną "rzeczywistość" - czyli "dręczenie jest bezkarne". :|

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Śro gru 29, 2010 17:13 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Gibutkowo, co to znaczy, że
Gibutkowa pisze:procesy emocjonalne dzieci do 2 roku życia rozwijają się tylko i wyłącznie na podstawie kontaktów stricte emocjonalnych (niewerbalnych) z rodzicami/rodzeństwem
? Dziecko nie rozwija na bezludnej wyspie. Podstawą jego rozwoju są relacje z innymi ludźmi (początkowo głównie opiekunami, potem również rówieśnikami). W relacji z rodzicem dziecko uczy się rozumieć, że inni ludzie to nie "maszyny", że mają swoje emocje, intencje, pragnienia, myśli, itp. Nie wiem o mocniejszym unerwieniu lewej strony twarzy (nie pamiętam albo jestem niedouczona :oops: ). Określenie "mały bunt" raczej nie pojawia się w podręcznikach, które czytałam. Zapewne chodzi o pojawiające się około 2 roku życia gwałtownie wyrażane przez dziecko "nie". Jest ono związane z kształtowaniem się obrazu "ja" u dziecka właśnie około 3 roku życia. I z tym też związane jest "testowanie granic" czyli sprawdzanie co mi wolno a co nie. I jest to jak najbardziej prawidłowe i pożądane. Rolą rodziców jest właściwa na to odpowiedź! Z kolej amnezja dziecięca (a przypuszczam, że nie chodzi o zaburzenia pamięci spowodowane wypadkiem) - rozwój pamięci jest na takim etapie, że dziecko poniżej 3 roku życia rzadko mówi o tym, czego nie widzi, kształtuje się uwaga dowolna, rozwija język i dzięki temu też rozwija pamięć (jej pojemność, strategie zapamiętywania, itd.). Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodziło?

daggie, witam koleżankę :)

Wiadomo, co z kociakami z tego domu?
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Śro gru 29, 2010 17:14 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Od jakiego wieku można nieletniego sądzić jako dorosłego?

Edit: Małego też trzeba odizolować od dotychczasowego otoczenia i zająć się jego psychiką.
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 17:17 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 29, 2010 17:15 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

SyberyjskiSen pisze:Dziewczyny tylko dom stały, jak mozna takiemu kotu jeszcze zmiany domu fundować?

Wydaje mi się, że zwierzaki z tego domu powinny trafić choćby do DT, nie muszą od razu do DS, bo w tych przypadkach DS musi zostać megagigahiperultraturbodobrze wybrany. Lepszy jest pilny DT, w którym koty spokojnie dojdą do siebie po tak tragicznych przeżyciach niż czekanie na DS w azylu :(

yammayca

Od: Pt cze 27, 2008 15:54

Post » Śro gru 29, 2010 17:16 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Cindy pisze:Ale taki jest niestety kodeks karny.

Lincz nie musi być działaniem związanym z przemocą fizyczną.
Ja osobiście jestem za SZCZUCIEM. Żeby każdy kolega z klasy, koleżanka z podwórka, barman podający mu piwo, pracodawca, pani z banku i listonosz wiedzieli co zrobił. Żeby po przeprowadzce do nowego mieszkania zastał na drzwiach zdjęcie z filmiku a na liście z gratulacjami z okazji urodzenia dziecka była notatka "pozdrowienia od kota".

Podtrzymuję więc prośbę do Krakowa o rozejrzenie się.

Oraz moją deklarację DT.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Śro gru 29, 2010 17:16 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Super Stacja już jak macie :!:

edit: Przedstawicielka prokuratury rejonowej w Gdyni mówiła że sprawcy mają 13 do 15lat i są uczniami gimnazjum :evil:
Ostatnio edytowano Śro gru 29, 2010 17:18 przez CatAngel, łącznie edytowano 1 raz

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro gru 29, 2010 17:17 Re: kot z YT. Szukamy sprawcy! Ważne info 1 strona

yammayca pisze:
SyberyjskiSen pisze:Dziewczyny tylko dom stały, jak mozna takiemu kotu jeszcze zmiany domu fundować?

Wydaje mi się, że zwierzaki z tego domu powinny trafić choćby do DT, nie muszą od razu do DS, bo w tych przypadkach DS musi zostać megagigahiperultraturbodobrze wybrany. Lepszy jest pilny DT, w którym koty spokojnie dojdą do siebie po tak tragicznych przeżyciach niż czekanie na DS w azylu :(

Kociska trafiły chyba do lecznicy. Ponoć TOZ Kraków monitoruje sprawę.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro gru 29, 2010 17:17 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

vega013 pisze:Od jakiego wieku można nieletniego sądzić jako dorosłego?

17 latek odpowiada jak dorosły.
Natomiast w wyjątkowych przypadkach odpowiedzialność karną może ponieść już 15-latek, ale obawiam się, że ten przypadek nie będzie się dla sądu kwalifikował :|

Shoo

Od: Pt lis 06, 2009 21:41

Post » Śro gru 29, 2010 17:20 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Shoo pisze:

17 latek odpowiada jak dorosły.
Natomiast w wyjątkowych przypadkach odpowiedzialność karną może ponieść już 15-latek, ale obawiam się, że ten przypadek nie będzie się dla sądu kwalifikował :|

O właśnie - powinien odpowiadać jak pełnoletni i odsiedzieć, chociaż 2 lata.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 29, 2010 17:21 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

Od 15 ale nie za to przestępstwo.
Za to - od 17 roku życia.

Postępowanie będzie się toczyło przed Sądem Rodzinnym.
Dobrze, że mają ponad 13 lat, bo tym poniżej to w ogóle niewiele można zrobić..

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Śro gru 29, 2010 17:22 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot chyba przeżył!

fiszka13 pisze:Gibutkowo, co to znaczy, że
Gibutkowa pisze:procesy emocjonalne dzieci do 2 roku życia rozwijają się tylko i wyłącznie na podstawie kontaktów stricte emocjonalnych (niewerbalnych) z rodzicami/rodzeństwem
? Dziecko nie rozwija na bezludnej wyspie. Podstawą jego rozwoju są relacje z innymi ludźmi (początkowo głównie opiekunami, potem również rówieśnikami). W relacji z rodzicem dziecko uczy się rozumieć, że inni ludzie to nie "maszyny", że mają swoje emocje, intencje, pragnienia, myśli, itp. Nie wiem o mocniejszym unerwieniu lewej strony twarzy (nie pamiętam albo jestem niedouczona :oops: ). Określenie "mały bunt" raczej nie pojawia się w podręcznikach, które czytałam. Zapewne chodzi o pojawiające się około 2 roku życia gwałtownie wyrażane przez dziecko "nie". Jest ono związane z kształtowaniem się obrazu "ja" u dziecka właśnie około 3 roku życia. I z tym też związane jest "testowanie granic" czyli sprawdzanie co mi wolno a co nie. I jest to jak najbardziej prawidłowe i pożądane. Rolą rodziców jest właściwa na to odpowiedź! Z kolej amnezja dziecięca (a przypuszczam, że nie chodzi o zaburzenia pamięci spowodowane wypadkiem) - rozwój pamięci jest na takim etapie, że dziecko poniżej 3 roku życia rzadko mówi o tym, czego nie widzi, kształtuje się uwaga dowolna, rozwija język i dzięki temu też rozwija pamięć (jej pojemność, strategie zapamiętywania, itd.). Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodziło?

daggie, witam koleżankę :)

Wiadomo, co z kociakami z tego domu?

No muszę poszperać w notatkach to może znajdę to z tym "pakietem emocjonalnym" (nie wiem czy ma polski odpowiednik).
Chodzi o taki wyłącznie emocjonalny rozwój dziecka, które niejako "chłonie" emocje z twarzy matki/ojca/opiekuna. Nie rozumie tych emocji, nie odbiera ich "mózgiem" właśnie ze względu na "amnezję dziecięcą" (w związku z tą teorią dziecko do ok. 2 r.ż. nie pamięta samoistnie nic ze swojego życia - to co pamięta jest obrazem tego jak opisali mu coś rodzice) tylko jak to się czasem określa "rdzeniem kręgowym" ;)

Może tu też być początek tej choroby, kiedy człowiek nie ma kontaktu ze swoimi emocjami - coś odczuwa ale nie potrafi ich zdefiniować, nie wie że gniew jest emocją "negatywną" a radość "pozytywną" - to jest kojarzone ze stwierdzeniem "z zimną krwią" (widziałam film z terapii takich osób - przerażający lekutko 8O ).

Widzę, że w trochę innych "zakątkach" psychologii się zgłębiałyśmy (u mnie to był kierunkowy "dodatek" a raczej podwaliny).

tam jestem łapalna

Gibutkowa

[poprzednia][następna]