Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto gru 28, 2010 21:39 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Sibia mam takie silne przeczucie, że wszystko będzie ok... Bez bolących zębów Dzidek poczuje się na pewno lepiej- nawet jeżeli nie od razu to za parę dni. Nasza Świrunia po stracie 8 zębów (w tym wszystkich kłów) tyje na potęgę- najwyraźniej jednak jej przeszkadzały, mimo, że odkryłam zupełnie przez przypadek, że coś jest z nimi nie tak... Coś się jej się przykleiło do kła. A kły miała długaśne- wystawały nie tylko z buzi ale i poniżej brody- podczas drapania po gardle trzeba było je omijać. Chciałam jej zdrapać to coś przyklejonego- podrapałam paznokciem i odkryłam, że kieł się rusza. Polecieliśmy do weta i okazało się, że ruszają się wszystkie 4 kły.. Dodatkowo poleciały trzonowce... Świrek jadła wcześniej prawie samo suche i nic nie wskazywało na to, że ma jakiś problem z zębami... Zabiedzona też raczej nie była... Ale po ekstrakcji apetyt jej się WYRAŹNIE poprawił... O odchudzaniu niestety mogę zapomnieć- przy stadzie składającym się głównie z niejadków, którym podstawiam na każdym kroku miski z jedzeniem Świrek nie da się skrzywdzić... Tyje więc sobie i jest szczęśliwa...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro gru 29, 2010 8:01 Re: Wątek dla nerkowców - IV

U Olka też do kitu.

Morfologia idealna.

WBC = 7
CREA = 3.14
UREA = 94
Fosfor = 5.3

Czyli wyniki sprzeczne z USG i ze stanek ogólnym. Olek przybiera na wadze i zachowuje się bardzo "zdrowo". Nawet przy podawaniu kroplówki, widzę różnicę, bo aż trudno mu teraz naciągnąć skórę i przebić się przez tłuszczyk. Pozostaje tylko czekać na to, co z tego wyniknie.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy Olek miał kreatyninę taką:

marzec - 2.3
maj - 1.5
sierpień - 0.75
listopad - 3.2 (średnia z 2 badań)
1 grudzień - 3.8
27 grudzień - 3.14

Przyczyna nieznana.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro gru 29, 2010 12:03 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Czyli wszyscy mamy tendencję rosnącą ... Bingo za to trochę schudł, ale samopoczucie nadal dobre. Jak to cholerstwo zatrzymać ?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Śro gru 29, 2010 12:08 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Moja Micia strasznie przytyła. Z trudem chodzi. Ma taki sztywny chód. Ma problemy z wskakiwaniem na łózko. Nie wiem, może nie wciskać jej jedzenia, niech je mniej to schudnie? W tym tygodniu robię badania kontrolne.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro gru 29, 2010 15:43 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Zakocona proponuję sprawdzić przy badaniach poziom potasu we krwi.
Przy niedoborze występują problemy z poruszaniem się.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Śro gru 29, 2010 15:44 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Czy ktoś zna ten produkt? Jakieś opinie?

http://www.amazon.com/Renal-Essentials-Kidney-Support-count/dp/B0029DB3MA/ref=pd_sbs_k_5

Szukam produktu, który bedzie wspomagał oczyszczanie organizmu z toksyn i nie będzie to Azodyl.

koconek

Post » Śro gru 29, 2010 16:17 Re: Wątek dla nerkowców - IV

koconek pisze:Czy ktoś zna ten produkt? Jakieś opinie?

http://www.amazon.com/Renal-Essentials-Kidney-Support-count/dp/B0029DB3MA/ref=pd_sbs_k_5

Szukam produktu, który bedzie wspomagał oczyszczanie organizmu z toksyn i nie będzie to Azodyl.

Nie znam. Stosowałam Renal K, niewatpliwie najlepszy suplement potasu z jakim się spotkałam.
Będziesz zamawiać? Jesli tak, daj proszę znać, chętnie się podłączę :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro gru 29, 2010 17:01 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:Nie znam. Stosowałam Renal K, niewatpliwie najlepszy suplement potasu z jakim się spotkałam. Będziesz zamawiać? Jesli tak, daj proszę znać, chętnie się podłączę :)

Jeśli się zdecyduję dam na pewno znać. Na razie szukam jeszcze innych możliwości.

I kolejne pytanie: czytał ktoś? posiada ktoś tą publikację?
http://www.catprofessional.com/kidney.html

koconek

Post » Śro gru 29, 2010 17:56 Re: Wątek dla nerkowców - IV

PcimOlki pisze:U Olka też do kitu.

Coś słabo kończymy rok... Yenna klinicznie dzisiaj gorzej- znowu nogi siadły... Apetyt ciągle taki sobie. Od badań się ukrywa- siedzi w najdalszym miejscu pod choinką- żeby ją wyciągnąć muszę się kłaść na podłodze i nurkować w igliwiu. Humor też gorszy. Wyniki wyprzedziły samopoczucie... Za to zmieniliśmy convenię na furaginum ;) Mam nadzieję, że spełni pokładane w niej nadzieje i wybije nam e coli...

casica pisze:Będziesz zamawiać? Jesli tak, daj proszę znać, chętnie się podłączę :)

Ja też... Tylko ja z azodylem- chcę spróbować chociaż przez 2 miesiące i zobaczyć czy zadziała. Na razie jak widać nie ma efektu. Ale dopiero zaczęłyśmy a z tego co tu pisały doświadczone osoby raczej po 6-8 tygodniach może być widać zmiany....

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Śro gru 29, 2010 17:59 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:Ja też... Tylko ja z azodylem- chcę spróbować chociaż przez 2 miesiące i zobaczyć czy zadziała. Na razie jak widać nie ma efektu. Ale dopiero zaczęłyśmy a z tego co tu pisały doświadczone osoby raczej po 6-8 tygodniach może być widać zmiany....

Odpiszę dzisiaj :oops: Zapomniałam po prostu w ferworze świątecznych zadań.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro gru 29, 2010 18:12 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź my stosujemy od ponad 3 miesięcy i efektu brak. Kreatynina i mocznik nadal powoli sobie rosną.
Zastanawiam się, czy warto kupować kolejne opakowania.
Jak nazywał się ten odpowiednik na B. bio-cośtam? Pamiętacie?

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Śro gru 29, 2010 22:41 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Z tym azodylem chyba tak jest- jednym działa drugim nie. Ale muszę spróbować- nie mam nic do stracenia a może coś ugram...

casica pisze:Odpiszę dzisiaj :oops: Zapomniałam po prostu w ferworze świątecznych zadań.

Mnie raczej nie przebijesz w tempie odpisywania ;) A jak będę chciała coś bardzo pilnie skonsultować to ZADZWONIĘ ;)

Slonko_Łódź

Post » Czw gru 30, 2010 8:24 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Zamawiam dziś Uro-vaxom. Planuję odstawić wszystkie leki poza nim i może Lespewetem - dopóki mamy jeszcze czas na takie eksperymenty. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
->
Przewlekłe odmiedniczkowe zapalenie nerek

Cechy:

- stanowi skutek nawracających infekcji
- zakażenie inicjuje przewlekły immunologiczny samopodtrzymujący się proces zapalny, który toczy się dalej, niezależnie od wyleczenia zakażenia, prowadząc do postępującego włóknienia i „marskości” nerki
- dodatkowe czynniki ryzyka (działające niezależnie od samej infekcji) to odpływy wsteczne i zastój moczu

Objawy:

- brak, lub wyłącznie w różnym stopniu wyrażone cechy laboratoryjne uszkodzenia kanalików nerkowych stopniowe narastanie cech PNN

Leczenie:

- brak przyczynowego
- leczenie nefroprotekcyjne spowalniające progresję PNN

Ostre polekowe cewkowo - śródmiąższowe zapalenie nerek

Objawy kliniczne:

- brak jest objawów swoistych - dominują różnego stopnia objawy uszkodzenia cewek (vide poprzednie slajdy)
(wyjątek - NSAID - mogą dać objawy zespołu nerczycowego z masywnym białkomoczem)
- objawy sugerujące ostre polekowe CŚZN („alergiczne”):
- gorączka
- wysypki skórne
- bóle stawowe
- eozynofilia+eozynofiluria+ wzrost st. IgE w surowicy
- bóle w ok. lędźwiowej
- różnego stopnia niewydolność nerek - od niewielkiego wzrostu st. kreatyniny i mocznika w surowicy po anurię i pełnoobjawową ONN

Cechy:
- może je wywołać każdy lek, najczęściej:

- antybiotyki, zwłaszcza ß - laktamowe
- NSAID
- duretyki
- cyklosporyna A
- leki przeciwwirusowe

Mechanizm - immunologiczny: reakcja nadwrażliwości, lek jako hapten

- powstawanie przeciwciał przeciwko błonom podstawnym cewek
- krążące kompleksy immunologiczne
- tworzenie kompleksów „in situ”

Uwaga: ostre CŚZN może wystąpić w różnym przedziale czasowym od rozpoczęcia stosowania leku - dni - miesiące

Dostrzegam słabe powiązanie między podawaniem Furaginu i "PLT Flags: AG1 EOS(x.x)"

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw gru 30, 2010 9:53 Re: Wątek dla nerkowców - IV

U Hermesa też wyniki lecą, a kot zachowuje się jakby nic mu nie dolegało... Od świąt kicio zamieszkał pod choinką i wychodzi stamtąd co najwyżej do kuwety :)

My zaprzestalismy codziennego kroplówkowania - skoro po 3 tyg kreatynina ciągle rośnie i mocznik bz, to zobaczymy, co będzie przy kroplówkowaniu co 2-3 dni. Kot trochę odpocznie no i my też (bo ten potwór nie daje się kroplówkować w domu). Na szczęście wymioty się uspokoiły, za to z jedzeniem marudnie. No i czekamy na kolejne badanie potasu.

Czy ktoś z Was podawał kwasny węglan sodu? Taką propozycje dostałam na amoniogenezę w nerkach i przeciwdziałnie kwasicy. Dawkowanie w ilości 10 mg/kg w ciągu doby.
Nasza kocia rodzinka:
Hermes [*] za TM od 7.02.2011, Niuńka i Szara

inkaa82

Od: Nie paź 03, 2010 14:44

Post » Czw gru 30, 2010 12:24 Re: Wątek dla nerkowców - IV

PcimOlki pisze:
Ostre polekowe cewkowo - śródmiąższowe zapalenie nerek

Objawy kliniczne:

- brak jest objawów swoistych - dominują różnego stopnia objawy uszkodzenia cewek (vide poprzednie slajdy)
(wyjątek - NSAID - mogą dać objawy zespołu nerczycowego z masywnym białkomoczem)
- objawy sugerujące ostre polekowe CŚZN („alergiczne”):
- gorączka
- wysypki skórne
- bóle stawowe
- eozynofilia+eozynofiluria+ wzrost st. IgE w surowicy
- bóle w ok. lędźwiowej
- różnego stopnia niewydolność nerek - od niewielkiego wzrostu st. kreatyniny i mocznika w surowicy po anurię i pełnoobjawową ONN

Cechy:
- może je wywołać każdy lek, najczęściej:

- antybiotyki, zwłaszcza ß - laktamowe
- NSAID
- duretyki
- cyklosporyna A
- leki przeciwwirusowe

Mechanizm - immunologiczny: reakcja nadwrażliwości, lek jako hapten

- powstawanie przeciwciał przeciwko błonom podstawnym cewek
- krążące kompleksy immunologiczne
- tworzenie kompleksów „in situ”

Uwaga: ostre CŚZN może wystąpić w różnym przedziale czasowym od rozpoczęcia stosowania leku - dni - miesiące

Dostrzegam słabe powiązanie między podawaniem Furaginu i "PLT Flags: AG1 EOS(x.x)"

A nic tam nie pisali o szczepionkach?
Zwłaszcza tej przeciwko panleukopenii?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]