Pięknooka Wiki... Maleńka za metą

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 24, 2010 7:53 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Wesołych Świąt, wszystkiego naj i najlepszego domu! :s2:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt gru 24, 2010 9:41 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Obrazek

Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt, wymarzonego domku dla Wiki!

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Pt gru 24, 2010 12:03 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Wiki też życzy wszystkim wesołych i spokojnych świąt :s1:
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Nie gru 26, 2010 20:40 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Wiki dotąd zaakceptowała wszystkie zabawki,które dostała i pod tym względem to bardzo wygodny kot. Na fotkach z mychą-barankiem na gumce.
Obrazek
Obrazek

Niestety jej dziąsła wykazują cechy permanentnej przypadłości. Po kuracji antybiotykiem było lepiej,teraz w zasadzie cofnęła się,jeśli nie do stanu sprzed leczenia,to w każdym razie jest znowu gorzej. Mam nadzieję,że nie okaże się,że jedynym rozwiązaniem będzie wyrywanie zębów,bo to uważam za ostateczność. Poza tym bezzębny kot szukający domu ma marne szanse.Je normalnie,więc pewnie nie przeszkadzają jej tak bardzo,ale zupełnie zdrowy kot to to nie jest i być może nie będzie.
Jutro konsultacje z wetami.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon gru 27, 2010 11:38 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Ech te dziąsła :? Mamysz też ma remont paszczęki w planach :roll:
Ale... jeśli to jej się cofnęło pod wpływem antybiotyku, to ja bym spróbowała ten antybiotyk powtórzyć :roll: I może wystarczy zaleczyć i wyczyścić kamień. Plazmocytarne chyba by się nie cofnęło przy antybiotyku :roll:

A w razie czego, to taki bezzębny kot jest fajny - nie ma szans, żeby pogryzł :twisted: A jeść może normalnie wszystko :wink:

OKI

Post » Pon gru 27, 2010 12:24 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Też mam dwa koty , którym trzeba było usunąć prawie wszystkie zęby.Z jedzeniem nie mają najmniejszego problemu.
Ale oczywiście lepiej ,żeby udało się uratować.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

edii

Od: Pon paź 04, 2010 18:05

Post » Pon gru 27, 2010 17:50 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

hmmm, zaznaczę :mrgreen:

oczy :!:

Kocuria

Od: Nie kwi 02, 2006 12:47

Post » Pon gru 27, 2010 19:49 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Kocuria pisze:hmmm, zaznaczę :mrgreen:

oczy :!:

Ha! Oczy ma się rzeczywiście niesamowicie intensywnie zielone...ale co z tego? Telefon milczy uparcie :(
Wiem,że kot bezzębny może świetnie sobie radzić z jedzeniem,miałam kotkę,której już chyba lata przesiały prawie wszystkie ząbki.Ale Wiki szuka domu i nie miałaby takich samych szans jako bezzębniaczek...ludzie lubią kotki z ząbkami,ładne,młode,zdrowe i o fantastycznym usposobieniu :evil:
Wetom coś się po świętach nie udało wrócić do pracy :roll: więc nam się nieco odkłada kontakt z nimi.

Mała nabęckała się mieloną wołowiną i poszła w bety :wink:
To w zasadzie bardzo zrelaksowany kot.Tylko otoczenie się stresuje jej położeniem...
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon gru 27, 2010 20:26 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

jak wygląda ze strony praktycznej opieka nad takim kotem?
wiem, że jedzą zazwyczaj mniej lub bardziej normalnie - ale jak często trzeba wizytować weta, i jakich należy się spodziewać wydatków z postępującym bezzębniaczkiem?

Kocuria

Od: Nie kwi 02, 2006 12:47

Post » Pon gru 27, 2010 21:14 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Kocuria pisze:jak wygląda ze strony praktycznej opieka nad takim kotem?
wiem, że jedzą zazwyczaj mniej lub bardziej normalnie - ale jak często trzeba wizytować weta, i jakich należy się spodziewać wydatków z postępującym bezzębniaczkiem?

Akurat z "postępującym" nie ma specjalnych problemów,ani konieczności regularnego odwiedzania weta z tego tytułu.Moja Szara miała zęby marniutkie już wtedy gdy do nas trafiła.Ale nigdy nie miała problemów z zapaleniem dziąseł czy jamy ustnej.Kamień,owszem,był - i był usuwany gdzieś raz na dwa lata.Ale to akurat nie tylko u niej.Być może była też starsza,niż przypuszczaliśmy (też znajda podwórkowa). W zasadzie miała tylko ze dwa-trzy zęby trzonowe i brak siekaczy,tylko nad wyraz długie kły,które nadawały jej wygląd wampirka ;)
Z czasem te kły też się zaczęły chwiać i wypadać. Jeden usunęli weci przy okazji zabiegu usuwania guza sutka. Ale na tamtym etapie jej życia te zęby już były najmniej ważne.Ważniejszy był rak,który się przyplątał i w końcu ją zwyciężył.Jadła bez problemu,suche i mokre. Suche zawsze trzeszczało w pyszczku,chyba tymi resztkami trzonowców zgryzane.Tyle,że u nas często się pojawia surowe mięso (najczęściej serca) i zawsze było albo bardzo drobno krojone,albo mielone maszynką (to głównie z powodu innych kotów,które jadły łapczywie i nie gryzły,choć miały czym...)
Wydatków nie ma żadnych,chyba,że ktoś miałby ochotę kupować jakąś specjalnie małych rozmiarów suchą (ale to chyba głównie dla kociąt się taką produkuje),ewentualnie mokrą z małymi kawałkami lub w postaci pasztecika.Raczej trzeba liczyć czas poświęcany na mielenie mięsa,jak się kupuje surowe - ale w niektórych mięsnych zmielą za darmo ;)
Kotu sztucznej szczęki nie zafundujesz ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pon gru 27, 2010 23:04 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

To ja powiem tak :)

"Moja" Pola - sprytnie wyadoptowana do mojej mamy - straciła przed przeprowadzką wszystkie zęby. O pardon, jeden trzonowiec jej się ostał (zbyt dużo by było dłutowania w szczęsce na raz) do usunięcia w przyszłości, bo żadnych funkcji nie spełnia.
Problemów - zero, wet - zero, przynajmniej na zęby :twisted: Bardzo oszczędna opcja, można odpuścić Orozyme i insze wynalazki, które tanie nie są :wink:
Stany zapalne pyska minęły jak ręką odjął, ślini się trochę, ale znacznie mniej niż przed zabiegiem.

Karmienie - każda mokra karma, jeśli typu pasztet czy w galarecie, to podziabana z lekka widelcem (i tak dziabię wszystkim, bo wody dolewam). Sucha - każda, o czym się przekonałam, jak mi się chrupki-snaki dentystyczne rozsypały :twisted:
Mięcho - każde i wcale niekoniecznie mielone. Wystarczy pokrojone w odpowiednio małe kawałki i to wcale nie aż takie maciupkie - kostka o boku ok. 1 cm (przypuszczam, że i z większym by dała radę, ale nie sprawdzałyśmy).

Dużo większe problemy miała z jedzeniem, póki miała zęby i wieczny stan zapalny w pysku. Jak ją zgarnęłam, to kot w zasadzie zdychał z głodu przed pełną michą - wtedy rzeczywiście wyłącznie papki, zero suchego, a na zapach mięsa wiała, gdzie pieprz rośnie (mielonego widać nie znała).

Podsumowując - opieka nad kotem bezzębnym jest o wiele prostsza i tańsza, niż opieka nad kotem ze słabymi zębami :roll:
No i nie pogryzie niczego :mrgreen:

Jedyny minus - to z lekka głupawy wyraz pyska, bo jednak policzki i wargi są ciut zapadnięte, a języczek wypada... ale to w sumie bardzo rozbrajający wyraz pyszczka jest :lol:

OKI

Post » Wto gru 28, 2010 0:08 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Witaj ślicznotko :1luvu: Piękna Wikunia :1luvu:
MIKUŚ

Post » Wto gru 28, 2010 11:03 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Co tam u dziewczynki słychać?

OKI

Post » Wto gru 28, 2010 12:04 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Dziewczynka wpycha się pod meble w pogoni za zabawkami,a jak się jej tam spodoba,to już zostaje...

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Wto gru 28, 2010 12:46 Re: Znajdka Wiki - spokojna miła pięknooka :)...[OPOLE]

Widać, że zabawowa panienka :lol:

OKI

[poprzednia][następna]