~~~ Pszczółka FeLV+ z Milanówka - odeszła 12.02.2012

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 25, 2010 18:22 ~~~ Pszczółka FeLV+ z Milanówka - odeszła 12.02.2012

Pszczółka

Pszczółka trafiła do nas w sobotę 13 listopada. Jest młodą (ok. 1,5 roku), oswojoną, ufającą człowiekowi koteczką. Jest niezwykle umaszczona: pręgowana buraska, z marmurkowymi wzorami w kolorze szylkretu na grzbiecie. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem! Trzeba to zobaczyć na żywo!

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek<<< Kliknij, aby powiększyć

Ma wspaniały charakter, uwielbia kontakt z człowiekiem, łasi się mruczy, bawi, wywija fikołki i tańczy łapkami... Na sam widok człowieka wspina się na siatkę i nawołuje. A przynajmniej nawoływała, bo ostatnio stała się trochę apatyczna :( Obecność człowieka nadal sprawia jej wielką przyjemność, ale gdy wchodzimy do kociarni, to Pszczółka siedzi przy oknie i wpatruje się w nie i jest taka... nieobecna. Możemy poświęcić jej zaledwie godzinę, dwie w tygodniu i dla niej to stanowczo za mało :(

Tutaj Pszczółka na filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=S6YC5sneh5M

http://www.youtube.com/watch?v=fQZnwnNCE9Q

Test FeLV wykazał nosicielstwo :( Zrobiliśmy badanie krwi i wynika z niego, że wszystko jest ok. Jedynie leukocytów jest trochę mało, ale nie poniżej normy. Tydzień później zauważyliśmy, że ma problemy z sikaniem - kilka razy kuca, ale wychodzi z tego kilka kropelek. I tak co chwilę. Zabraliśmy siki do badania i okazało się, że Pszczółka ma struwity :( Przeszła na karmę urinary, dostała antybiotyk i chyba wszystko zaczęło działać, bo Pszczółka już nie ma problemów z sikaniem. Za jakiś czas zrobimy kolejne badanie sików. Najważniejsze, że Pszczółka lubi karmę. Ważyliśmy ją i nie zauważyliśmy spadku wagi.

Ale najważniejszym problemem pozostaje białaczka :( Zdecydowaliśmy po konsultacji z lekarzem, że po doprowadzeniu do porządku dróg moczowych, zaaplikujemy Pszczółce kurację kocim interferonem. Przemawia za tym młody wiek Pszczółki, dobre zdrowie i w miarę dobre samopoczucie. Ale żadna kuracja nie zastąpi domu.

Pszczółka może mieszkać z kotami zaszczepionymi przeciw białaczce, może też być jedynaczką. Oczywiście może też mieszkać z innymi nosicielami białaczki. Choroba jest niegroźna dla psów, królików i ludzi.

Jeśli więc chcesz dać Pszczółce dom i szansę na dobre życie wśród ludzi, daj znać na PW. Albo najlepiej odwiedź Pszczółkę w naszym schronisku. Na pewno bardzo ucieszy ją każda chwila poświęconej jej uwagi.
Ostatnio edytowano Pon lut 13, 2012 19:57 przez Tajemniczy Wujek Z., łącznie edytowano 3 razy
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Sob gru 25, 2010 19:45 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Jaki test miała robiony Pszczółka?
Płytkowy, czy robiliście badanie z krwi?
Pytam, bo miałam tymczaskę, której test płytkowy wyszedł dodatni, morfologia była ok i zdecydowałam się na zrobienie testu PCR z krwi, okazało się, że kicia była ujemna, testy paskowe mogą wyjść fałszywie dodatnie.
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Sob gru 25, 2010 20:00 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Kicia miała robiony test ELISA (płytkowy). I dlatego planujemy zrobić drugi test ELISA, gdzieś tak w drugiej połowie stycznia. Wszystkim naszym kotom robimy przesiewowo testy ELISA na FIV/FeLV.
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Sob gru 25, 2010 20:17 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Tajemniczy Wujek Z. pisze:Kicia miała robiony test ELISA (płytkowy). I dlatego planujemy zrobić drugi test ELISA, gdzieś tak w drugiej połowie stycznia. Wszystkim naszym kotom robimy przesiewowo testy ELISA na FIV/FeLV.

Ja tymczasom, które do mnie trafiają też tak robiłam, tyle, że po tym przypadku zastanawiam się czy to ma sens.
Dokładniejszy jest test z krwi a jego koszt jest porównywalny do dwóch testów płytkowych.
Choć w waszym przypadku przy dużej ilości kotów to pewnie ekonomiczniej jednak robić testy płytkowe.
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Wto sty 04, 2011 18:26 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Pszczólka jest cudna :1luvu:
Znajdzie domek, to tylko kwestia czasu :ok:
Obrazek Obrazek

Efcia1

Od: Pt paź 10, 2008 8:09

Post » Wto sty 04, 2011 18:40 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

melduję się u Pszczółki. cudna kota :love:
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Wto sty 04, 2011 18:42 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Zaznaczę sobie wątek. Kibicowałam Białaskowi z FeLV i się udało .Mam nadzieję , że tutaj też się uda , bo Pszczółka jest prześliczna.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

edii

Od: Pon paź 04, 2010 18:05

Post » Wto sty 04, 2011 19:14 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

od Białaska zawędrowałam do Pszczólki... :D

tamiss

Od: Śro lut 10, 2010 17:08

Post » Wto sty 04, 2011 19:29 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Pięknota :1luvu:
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Wto sty 04, 2011 23:31 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Jakieś dwa tygodnie temu Pszczółka trochę nam kichała. Bez wydzieliny, ale jednak. Zresztą tak, jak pozostała dwójka z izolatek. Całe towarzystwo dostało antybiotyk i widać, że pomogło, bo koty już nie kichają i nie świszczą :)
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Śro sty 05, 2011 8:48 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Dla Pszczółki :ok: :ok:

tamiss

Post » Śro sty 05, 2011 19:18 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

kciuki za Pszczółkę :ok: :ok: :ok:
PETYCJE PRZECIWKO ZABIJANIU ZWIERZĄT W CHINACH viewtopic.php?f=8&t=148029
zapraszamy na nasz koci wątek viewtopic.php?f=1&t=118175
ObrazekObrazek
www.pustamiska.pl www.karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie

andrzej780

Od: Pon wrz 20, 2010 2:25

Post » Czw sty 06, 2011 16:38 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Pszczółka jest śliczna :1luvu:

tamiss

Post » Czw sty 06, 2011 18:40 Re: ~~~ Pszczółka FeLV+ szuka domu. Schr. Milanówek.

Dziś trochę z nią posiedziałem. Ona przepada za towarzystwem człowieka. Staje się wtedy aktywna, nabiera apetytu, bawi się z ochotą, nawet sama. Wystarczy tylko być z kociarni. Pszczółka jest bardzo czysta, ani śladu po pchłach i innych mieszkańcach.
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

[następna]