Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 23, 2010 18:37 Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Za dwa miesiące będę lecieć z dwoma kotami z Kairu do Warszawy. Niestety na pokładzie może lecieć tylko jeden, drugi musi lecieć w luku bagażowym. Na szczęście podróż nie jest długa, bo lot trwa tylko 4 godziny, ale i tak bardzo się stresuję. Czy ktoś ma już takie doświadczenia za sobą? Jak się do tego przygotować i na co uważać?

basantieg

Od: Pon lis 22, 2010 16:09

Post » Czw gru 23, 2010 18:43 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Zapytaj na hodowlanym - hodowcy dość często kupują koty zagranicą, te koty często lecą same, bez opiekunów, właśnie w luku bagażowym.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw gru 23, 2010 18:44 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

A nie masz opcji "podklejenia" jednego kota pod czyjś bilet? Czy w ogóle na pokładzie może być 1 zwierzę, czy 1 zwierzę na 1 bilet "ludzki"? Nie bardzo sobie wyobrażam ten stres dla zwierzaka, choć czytałam o takich doświadczeniach - środki uspokajające tuż przed lotem (nie leci jako cargo, prawda? Jako bagaż rejestrowany?) itd., a jednak stres jest ogromny.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw gru 23, 2010 19:03 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Na pokładzie może być ogółem tylko jeden zwierzak. Już też myślałam, żeby pod kogoś drugiego kota "podczepić", no ale niestety nie da się. W jednych liniach znalazłam, że jeden może siedzieć w klasie buisness a drugi w ekonomicznej, ale na tą buisness to mnie nie stać i podróż w sumie zamiast 4 godzin trwałaby 12 z przesiadką, więc myślę że lepiej dla kota te 4 się przemęczyć w kontenerze.

Kot ma lecieć jako bagaż rejestrowany.

Zaraz skoczę na hodowlany :)

basantieg

Post » Czw gru 23, 2010 19:17 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Doświadczenie z przewozem kota samolotem ma myrzapl - podpytaj :idea:

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Czw gru 23, 2010 19:20 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Moze zapytaj autorke watku:
viewtopic.php?f=1&t=39392

To bylo dawno, ale moze maja aktualne info.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw gru 23, 2010 19:23 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Rozważając możliwości podróży z Pięciokotem zasięgałam informacji na temat przelotu - zaproponowano mi cargo właśnie. Procedura jest denna. Nie pytałam o nadanie zwierzaka jako "bagaż rejestrowany" (bo chyba tak zamierzasz rozwiązać Waszą podróż), a przewoziłam koty sama więc nawet nie wchodziło w grę podczepianie 4 zwierzaków pod ludzkie bilety. Czyje? Stąd nie wiedziałam że w ogóle może byc jeden zwierzak na pokładzie. W końcu pojechaliśmy samochodem, ale UK to nie Egipt. Powodzenia!
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Nie gru 26, 2010 17:30 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Ja w zasadzie nie mam wyboru :( Albo wezmę jednego kota w luku, albo wypuszczę go na ulice Kairu- więc praktycznie wyboru nie mam. Pozostają mi tylko dwa miesiące do namysłu, jak kota przygotować do drogi.

basantieg

Post » Nie gru 26, 2010 17:32 Re: Przewóz kota samolotem w luku bagażowym. POMOCY!!!

Willow_ pisze:Doświadczenie z przewozem kota samolotem ma myrzapl - podpytaj :idea:

Napisz PW do myrzapl - przewoziła Szejka w luku bagażowym, więc na pewno podpowie Ci jak przygotować kota do takiej podróży.

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06