Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 21, 2010 19:29 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Wróciłam z lecznicy.
Srebrzynek dziś o niebo lepiej!
Jakos tak jest go więcej, turgor wyraźnie lepszy, no calkiem inny kotek niż ta wczorajsza zdechlina...
Naprawdę widać zmianę na lepsze! Od razu poczułam wielką ulgę - chyba będzie dobrze! Popatrzcie jak wypieknial:

Obrazek
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Myślę, że jeśli faktycznie tak bedzie szło ku dobremu to w czwartek wieczorem go zabiorę do domu.

Mamusia Czarna Mam(b)a już wyciachana, Pani Doktor jej powiększyła klatkę, ale mimo że jeszcze na rauszu to już się próbuje zakopywac w kocyki. Biedna.
Ma trochę kataru, dostala antybiotyki.
Obrazek

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto gru 21, 2010 20:26 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

magaaaa pisze:Wróciłam z lecznicy.
Srebrzynek dziś o niebo lepiej!
Jakos tak jest go więcej, turgor wyraźnie lepszy, no calkiem inny kotek niż ta wczorajsza zdechlina...
Naprawdę widać zmianę na lepsze! Od razu poczułam wielką ulgę - chyba będzie dobrze! Popatrzcie jak wypieknial:

Taaaa...póki co to on wygląda jak kandydat na wiceprezesa Klubu Kotów Urodziwych Inaczej.
Ale niewykluczone, że jeszcze coś z niego wyrośnie :wink: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto gru 21, 2010 20:29 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Ale co Ty gadasz!
Wczoraj też byl piękny, tylko troszkę mniej.
:D

magaaaa

Post » Wto gru 21, 2010 20:32 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Dobra, dobra...
Zeznawaj: trzyma temperaturę?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto gru 21, 2010 20:39 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Trzyma. wetka przeniosla go z kaltki do lazienki pod kaloryfer. Mial też butelki z cieplą woda i lazl do nich, teraz juz nie.
Dzis juz dotykany byl taki kotowo-cieply, jak kot...
Bardzo bym chciala go już zabrac, bo przecież nikt o niego tak jak ja nie zadba... :oops:
Tak naprawde oczywiscie wiem, ze ma super opiekę co zreszta po nim samym widać, ale... :wink:

Nasadzilam literowek
Ostatnio edytowano Wto gru 21, 2010 22:00 przez magaaaa, łącznie edytowano 2 razy

magaaaa

Post » Wto gru 21, 2010 21:23 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

kociak rzeczywiście lepiej wygląda :ok:

magaaaa co to jest "turgor"?

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Wto gru 21, 2010 21:46 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

piccolo pisze:kociak rzeczywiście lepiej wygląda :ok:

magaaaa co to jest "turgor"?

(cytat za Wikipedią: http://pl.wikipedia.org/wiki/Turgor)
Turgor – stan jędrności żywej komórki lub tkanki spowodowany wysyceniem wodą, umożliwiający utrzymanie kształtu i określonej pozycji przez roślinę lub narząd, nie posiadający dobrze wykształconej podtrzymującej tkanki mechanicznej.
Turgor zależy od ciśnienia turgorowego – ciśnienia wywieranego przez protoplast na ścianę komórkową. Ciśnienie turgorowe zależy od potencjału osmotycznego soku wakuolarnego oraz od własności fizykochemicznych ściany komórkowej.
Termin bywa też odnoszony do stanu jędrności komórek zwierzęcych.

Też jestem ciekawa co magaaaa miała na myśli,...
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Wto gru 21, 2010 21:57 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Dokladnie w sensie wikipediowym rozumialam turgor.

Na pewno mialyscie okazję widzieć jak się bada czy kot nie jest odwodniony?
Bierze sie za skóre i odciąga to co sie zlapalo od ciala - tak obrazowo mówię :oops:
I jeśli ten fald szybko wraca na miejsce, ba - jesli mamy problem z jego odciagnięciem - to znaczy, ze kot jest nawodniony, odzywiony, no jednym slowem w porzadku. Taka jędrna, gruba, spręzysta skora...
Skora odwodniona pozostanie na tym odciagniętym miejscu - Srebrzynkowi wczoraj taki odciagniety fald stal na pecach i stal... Skora wydaje sie byc taka jakby troche za duza.

A sam turgor to stan nawodnienia i odzywienia. W tym sensie mówilam.
Nic sobie nie dam uciąc czy i wetka nie używala tego okreslenia.

Najwazniejsze że Srebrzynek i jego turgor lepiej :ok:

magaaaa

Post » Wto gru 21, 2010 22:22 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Zdecydowanie to najważniejsze!!! :)...

Mi się tak kojarzył ten turgor z wilgotnością i więdnięciem, ale jeszcze myślałam, czy to nie może coś z energią/psychiką związane..., no i ten turgor na pyszczku umiejscawiałam :oops:, ale nie.
:).
Ha! Człowiek się uczy całe życie :).
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Wto gru 21, 2010 22:33 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Juz wiem kto mówil o turgorze!
Moja ulubiona stala wetka! I mowila to w odniesieniu do Sith.
Sith tez byla odwodniona, oslabiona, bidna.
Teraz to już dwa tygodnie odpasania ma za soba i wlaśnie sprawdzilam turgor: miala takie faldy za dużej skory - odciagane staly sobie :(
Teraz już zlapac jest znacznie trudniej.
Zatem poprawa jest znacząca; bez nawadniania i innych bajerow, ale też stan Sith nie byl aż tak rozpaczliwy jak Srebrzynka.
On już tylko aby zaczal sam jeść - to już pójdzie.
:ok:

magaaaa

Post » Śro gru 22, 2010 10:28 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Obrazek

i żeby Srebrzynek Święta spędził w domu :ok:

bekos

Od: Nie kwi 15, 2007 21:31

Post » Śro gru 22, 2010 10:43 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

co tam dziś u Srebrzyka
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Śro gru 22, 2010 14:11 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Jest bardzo, bardzo źle.
Wetka nie daje większej nadziei; kot lezy jak szmatka, udalo sie wkluć do zyly, ale jakoś tak bez ciśnienia to wszystko, temperatura niemierzalna...
Niby wczoraj wieczorem sporo zjadl suchego i dzis rano też...
A dzis od 11.00 mniej wiecej jest w takim jakimś letargu, robi pod siebie...
Jesli się nie stanie cud...

magaaaa

Post » Śro gru 22, 2010 15:07 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Magaaa, kurcze. :(
Mocne kciuki trzymam.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro gru 22, 2010 15:25 Re: Pomocy dla zaglodzonego Srebrzynka!!!Prosimy o wsparcie $$$!

Dzięki, kochana.
Bardzo, bardzo dziekuję.

Ale Srebrzynek odszedl. :cry:

magaaaa

[poprzednia][następna]