Elu ma koty, albo koty mają elu ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon gru 20, 2010 16:52 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Wiem, że to już zapomniana kwestia, ale
Shalom pisze:Po nas koty nie spacerują. A co do szczepień, moje były szczepione jakimś tri, w każdym razie na pewno nie było tam szczepienia na białaczkę, bo są niewychodzące a po tej szczepionce są duże szanse że kot zachoruje na raka, chyba mięsaka, ale mogę się mylić. Wet odradzał, odradzała Pani z fundacji. Wolałam nie ryzykować.

Moje też są szczepione tricatem, sama o tę szczepionkę pytałam, bo jest bez rtęci i adjuwantów, więc bezpieczniejsza. To Nobivac tricat. No chyba, że jest jeszcze jakaś tri?

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Wto gru 21, 2010 8:17 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Weihaiwej pisze:Wiem, że to już zapomniana kwestia, ale
Shalom pisze:Po nas koty nie spacerują. A co do szczepień, moje były szczepione jakimś tri, w każdym razie na pewno nie było tam szczepienia na białaczkę, bo są niewychodzące a po tej szczepionce są duże szanse że kot zachoruje na raka, chyba mięsaka, ale mogę się mylić. Wet odradzał, odradzała Pani z fundacji. Wolałam nie ryzykować.

Moje też są szczepione tricatem, sama o tę szczepionkę pytałam, bo jest bez rtęci i adjuwantów, więc bezpieczniejsza. To Nobivac tricat. No chyba, że jest jeszcze jakaś tri?

Purevax też jest właśnie bez adjuwantów :)

elu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:44

Post » Wto gru 21, 2010 8:53 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Juhu! Z zooplusa wyszły moje paczki :) Jedna ze żwirkiem, a druga z żarełkiem i FC - też niedługo będę mogła się pochwalić moją pierwszą mieszanką BARFową ;) Oby kotom smakowało 8)

elu

Post » Wto gru 21, 2010 8:56 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Ach! Ach! Zapomniałabym się pochwalić ;) Wczoraj robiliśmy kocią toaletę czyli ciachanie pazurków i aplikowanie żelu na dziąsła. I UWAGA UWAGA pierwszy raz udało nam się obciąć pazurki TIGERKOWI!!! :D

elu

Post » Wto gru 21, 2010 9:06 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

No pod wrażeniem jestem! I tak bez strat? Jakiś sposób znaleźliście czy kotek dorósł?

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Wto gru 21, 2010 9:31 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

A wcześniej kto mu obcinał?
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Wto gru 21, 2010 11:10 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Może zaczął bardziej ufać? Bo jak wiecie, z Tigerka był straszny wypłosz (zresztą nadal jest ale mniejszy) i nawet jak już udawało się go wziąć na ręce, to przy próbie majstrowania przy nim momentalnie się wyrywał, nawet przytrzymywanie za kark nie pomagało, mimo, że to uspokaja koty bo kojarzy się z matką i bezpieczeństwem.
Wczoraj mężowi udało się wziąć Tigerka na ręce i przytrzymać za kark, a Tigerek grzeczniutki, nie wyrywał się, nawet łapek z mojej ręki nie cofał i pozwolił ładnie obciąć pazurki :) Wcześniej, to nikt mu nie obcinał, tzn nie wiem jak u Budryska, ale u nas to nikt, ze względów opisanych wyżej. Miałam z nim iść do wetki na obcinanie w razie czego, ale on nie oszczędza drapaków w przeciwieństwie do leniwych pannic ;) więc widziałam, że ma pazurki w sam raz. A panny to lenie straszne i rosną im szybko okropne szpony więc często im trzeba robić manicure...

elu

Post » Wto gru 21, 2010 11:22 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

My naszym kitkom co dwa tygodnie robimy spa. Co tydzień pasta odkłaczająca. A ponieważ kicie nie chcą jeść (poza wszystkożernym Erwinkiem) to im w futerko na łapce wcieramy.

sunshine

Post » Wto gru 21, 2010 12:44 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

To nasze rzucają się na pastę odkłaczającą jak szalone :D Uwielbiają!

elu

Post » Wto gru 21, 2010 13:06 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Gratuluję sukcesu :D :ok:
Ja moim obcinam co 2-3 tygodnie. Przyznam, że nieraz odwlekam to ze względu na konieczność walki. Mam na nie sposób, który gdzieś tu na forum wyczytałam: na kolanach kładę duży ręcznik, tak, żeby między udami był luźny hamak, biorę kota między uda - opiera się na hamaku, ale to bardzo niestabilne oparcie ;) przytrzymuję kolanami, mocno trzymam łapkę lewą ręką i szybko obcinam po kolei wszystkie pazurki. Tylko na tylne pazury ta metoda się nie sprawdza :P No i koty i tak są bardzo niezadowolone.
Na zakłaczenie dodaję im do jedzenia co kilka dni 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego. Skutkuje :ok:

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Wto gru 21, 2010 14:59 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

U mnie obcinanie jak zauważamy że się idealnie wczepiają we wszystko w mieszkaniu :wink: nie lubią tego, ale jakoś dajemy radę, ostatnio było tak, że ja trzymam kota, unieruchamiam, jego zęby z dala od ręki, a H szybciutko obcina.
Na odkłaczanie nigdy nic nie podawałam, ale też się nie zakłaczają, powinnam? Jestem za tym siemieniem jeśli powinnam.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw gru 23, 2010 13:28 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Dziś mężu jedzie po Obrazek a kicie zapewne bardzo chętnie pomogą mi w ubieraniu jej ;)
Obrazek

elu

Post » Czw gru 23, 2010 13:29 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Oczywiście wszystko sfotografujesz i potem wstawisz kolejną cudną fotohistorię :D

sunshine

Post » Czw gru 23, 2010 13:40 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

Dokładnie elu! wstaw fotohistorię, chociaz czyjeś pooglądam :D
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw gru 23, 2010 14:17 Re: Elu ma kota, albo kot ma elu ;)

To chyba mężu będzie musiał się pobawić w fotografa, bo ja będę ubierać choinkę :) Tzn. choineczkę ;)

elu

[poprzednia][następna]