Dracul był dużym kotem, a później się zrobił chrupeczek.
Dzisiaj skończyłby 18 lat
Tak wyglądał gdy miał 13

Bałagan, bo zdjęcie z wykopalisk
Moderator: Moderatorzy
Irlandzka Myszka pisze:Alusal do ssania się nie nadaje. Musisz kupić Alusal do łykania. Rozcierasz go i mieszasz z jedzonkiem. Dawkowanie Alusalu: przy fosforze 6-8 mg/dl dawka jest 100 g na kg wagi kota, przy fosforze 8-10 mg/dl to 200g. Są to dawki dzienne.
1969ak pisze:Czy koty jedzą karmę z Alusalem? Czy raczej trzeba "dopyszcznie"?
I jeszcze - jak dawkujecie Azodyl? Mój wet nie ma na ten temat wiedzy.
Bazyliszkowa pisze:1969ak pisze:Czy koty jedzą karmę z Alusalem? Czy raczej trzeba "dopyszcznie"?
I jeszcze - jak dawkujecie Azodyl? Mój wet nie ma na ten temat wiedzy.
Moja wybredna kocica jadła Alusal dodany do karmy.
Azodyl: do 2,27 kg 1 kapsułka dziennie, od 2,27kg do 4,54kg 2 kapsułki dziennie, powyżej 4,54 kg 3 kapsułki (przedziały wagowe takie dziwne, bo przeliczane z lb).
1969ak pisze:Irlandzka Myszka pisze:Alusal do ssania się nie nadaje. Musisz kupić Alusal do łykania. Rozcierasz go i mieszasz z jedzonkiem. Dawkowanie Alusalu: przy fosforze 6-8 mg/dl dawka jest 100 g na kg wagi kota, przy fosforze 8-10 mg/dl to 200g. Są to dawki dzienne.
Możecie zerknąć i ew. skorygować?
Wynik fosforu z soboty to 2,41 mmol/l czyli 7, 471 mg/dl (tak mi wyszło z tego http://www.sydpath.stvincents.com.au/ot ... rF3Mid.htm ) a dawka to 100 g/kg kota. Bazyl waży ok 3 kg czyli 300 g/doba. Jak rozumiem dzielę to sobie na np. 3 posiłki.
Czy koty jedzą karmę z Alusalem? Czy raczej trzeba "dopyszcznie"?
Czyli powinnam przeliczać ilość Alusalu na masę podawanej karmy?PcimOlki pisze:Nie ma też sensu podawanie więcej, niż jest fosforu do wchłonięcia w jedzeniu. To nie jest tak, że wodorotlenrk glinu wyciąga fosfor z kota. Wyciąga jedynie ze spożytego posiłku. Nie jest też absolutnie obojetny.
1969ak pisze:Fakt - mg
"Dopyszcznie" czyli zaraz po jedzeniuCzyli powinnam przeliczać ilość Alusalu na masę podawanej karmy?PcimOlki pisze:Nie ma też sensu podawanie więcej, niż jest fosforu do wchłonięcia w jedzeniu. To nie jest tak, że wodorotlenrk glinu wyciąga fosfor z kota. Wyciąga jedynie ze spożytego posiłku. Nie jest też absolutnie obojetny.
1969ak pisze:Doczytałam, że Olkowi podajesz 125mg Alusalu na dobę. Z czego wynika taka mała ilość, bo to nijak się ma do tego, co napisała Irlandzka Myszka.
Ewa JANCZUK pisze:Witajcie,
mam 14-letniego kota z cukrzycą i stwierdzoną PNN.
Ostatnie wyniki z 16.11.2010r. są następujące:
morfologia:
HCT - 25,3% /30-45/
HGB - 8,9g/dL /9,0-15,1/
inne parametry w normie...
Ja nerkowca karmię w oddzielnym pomieszczeniu.Ewa JANCZUK pisze:7. Dieta nerkowa - niestety słabo z dietą, bo mamy drugiego kota i nie sposób rozdzielić ich jedzenie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 61 gości