Moja kotka zesikała się w szafie. Jak pozbyć się zapachu?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 16, 2010 13:37 Moja kotka zesikała się w szafie. Jak pozbyć się zapachu?

Moja kotka zsikała mi się w szafie- było to kilkanascie dni temu. Zesikala sie do pudelka , w ktorym mialam rozne papiery ze studiow itp. Posprzatalam to, pudelko umylam. Jednak zapach sikow pozostal. Dodam ze w tej szafie mam ubrania i.. wydawalo mi sie ze nie smierdza ale... pewnego dnia znalazlam sie w pomieszczeniu w ktorym bylo malo powietrza, byl zaduch i wtedy poczulam ze z ubran moich unosi sie zapach sikow !

Prosze o porade co mam robic bo normalnie nie mam pojecia. W szafie jedzie sikami, ubrania jak powacham nie smierdza, ale musial ten zapach przejsc na nie skoro ulatnia sie w powietrzu czasami:(((

Wyprac wszystkie ciuchy?? Wyrzucic szafe?? 8O 8O 8O

Dodam ze to duza szafa i mam tam mnostwo ciuchow:(((

W ogole nie rozumiem dlaczego moja kotka sika w takie miejsca..To juz nie pierwszy raz.. Uwielbia sikac do szafy wlasnie, w jakis kartonach- raz zesikala mi sie do kartonu ktory trzymam pod lozkiem, dwa razy do miski raz na przescieradlo ( jak byla mlodsza). Co prawda nie zdarza to sie co rusz, w odstpie moze 2-3 miesiecznym, ale zdarza.. Kotka ma ponad roczek. Kotenka nie chce tez zakopywac w kuwetce kupek- zamiast zakopywac lapka kupke w piasku, to ona po zrobieniu kupki drapie w plastikowa sciane kuwetki.

Prosze o rady. Z piaskiem i kuwetka jest wszystko ok. Moze dodam jeszcze, ze ta moja kotenka jest chyba opozniona w rozwoju, nawet przy sterylizacji moja pani weterynarz to stwierdzila- ze miala takie male narzady- ze nigdy takich nie widziala.

goralka25

Od: Pt lis 12, 2010 18:27

Post » Czw gru 16, 2010 13:43 Re: Moja kotka zesikała się w szafie. Jak pozbyć się zapachu?

jak sika po kątach, to trzeba zrobic badanie moczu - zeby wykluczyc chorobe

jest troche neutralizatorow kocich smrodkow, ja np uzywam vitopar fresh
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Czw gru 16, 2010 14:42 Re: Moja kotka zesikała się w szafie. Jak pozbyć się zapachu?

To jest wątek na podforum Koty :) Tam Ci doradzi więcej osób.

Podstawą jest zrobienie badań moczu, żeby wykluczyć chorobę. Trzeba złapać mocz do pojemnika (tak jak do ludzkich badań) i jeeli nie możesz zawieźć od razu do laboratorium- wstawić do lodówki. Jednak próbkę najlepiej dostarczyć w ciągu 3 godzin od pobrania, im dłużej tym niektróre wyniki są mniej wiarygodne. W labie powinny oznaczyć ciężar, kolor, Ph, oraz wszystko co może znajdować się w moczu, oraz sprawdzić czy nie ma tam kryształów i innych cudów. Po wykluczeniu przyczyn zdrowotnych można się skupić na samym problemie kuwety.
Może być tak, że kotce nie odpowiada żwirek (drewniany, czy ebonitowy) w kuwecie, bądź sama kuweta (kryta czy odkryta) lub ilośc kuwet (są koty, które lubią robić do jednej siku, a do drugiej kupę).

Co do zasikanej szafy. Polecam środek o nazwie Vitopar, neutralizuje zapach kociego moczu. Jednak ja bym na Twoim miejscu wyjęła przede wszystkim ubrania w szafy (bądź z rejonu zasikanego, o ile go znasz), wymyła ją dokładnie dwukrotnie Vitoparem.
Następnie przejrzała ubrania i wyprała te, które śmierdzą, bo ten zapach się nie ulotni. Na ciuchy lepsze jest porządne pranie niż Vitopar ;)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw gru 16, 2010 14:49 Re: Moja kotka zesikała się w szafie. Jak pozbyć się zapachu?

Jeszcze Urine-Off jest dobry.
Na tkaninach Vitopar działa lepiej, jak się podgrzeje spryskane miejsca suszarką do włosów.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw gru 16, 2010 16:10 Re: Moja kotka zesikała się w szafie. Jak pozbyć się zapachu?

Albo Bio-Stalfris http://germapol.istore.pl/pl,category,1 ... lfris.html
Popsikałabym i poczekała, aż wyschnie, a potem dopiero umyła szafę. Kotka do zbadania, a ciuchy, jak wyżej - do prania :ok:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17